Păstorel Vulcu, actor în filmul lui Piţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul este „maistrul Virgil” în cea mai recentă peliculă semnată de Dan Piţa. Puţină lume ştie însă că hunedoreanul este absolvent de politehnică.

O privire „sloi de gheaţă” care te ţine la respect de la aproape doi metri înălţime. O voce răguşită,  de „naş” mafiot, care nu admite replică. Atitudine de dominare clară ce nu lasă loc la manevre de eschivă. Sunt doar câteva din ingredientele scenice care l-au distribuit  pe actorul Păstorel Vulcu  în roluri „întunecate”, de avocaţi fără scrupule, balauri, căpetenii de tâlhari, atunci când nu a jucat  duri „de treabă”, cum a fost  „invalidul”, din „Revelion la Terzo Mondo” de Ovidiu Moldovan. 

Actorul recunoaşte că totul e la urma urmei doar o punere în scenă.  „În viaţa reală nu sunt nici dur, nici personaj negativ. Deşi cred că las impresia asta din cauza fizicului meu şi poate a vocii”, spune hunedoreanul. Puţină lume ştie însă că istoria vocii răguşite pe care o are actorul Păstorel Vulcu este rezultatul unei lupte victorioase cu moartea.  „Am fost diagnosticat cu cancer la gât în urmă cu 11 ani. Din cauza tratamentelor aplicate, mi-a fost afectat laringele. Am stat la aceeaşi masă cu moartea pe care din fericire am învins-o. Experinţa mi-a schimbat total optica asupra vieţii, iar noua mea voce îmi aminteşte permanent care sunt adevăratele valori pe această lume”, spune Păstorel Vulcu. 

Hunedoreanul a mai trecut printr-o experienţă extremă, de data asta profesională. După ce şase ani a semnat condica pe post de inginer chimist, din 1992 a schimbat eprubetele cu scândura scenei. Vulcu a lucrat 15 ani pe scena Teatrului Dramatic din Deva până la închiderea instituţiei.

De la teatru la film

Un casting făcut de Dan Piţa pentru ultimul său film i-au adus un rol şi actorului Păstorel Vulcu. El este „maistrul  minier Virgil” în drama „Ceva bun de la viaţă”, filmată parţial în Hunedoara.  Actorul povesteşte diferenţa enormă care există între jocul pe scenă şi cel din faţa camerei. „E primul meu contact cu lumea filmului şi a trebuit să mă adaptez la foarte multe chestii. De exemplu, să repet o scenă de 50-60 de ori  pentru a putea fi filmată din trei unghiuri diferite. În plus, lipseşte publicul care să aplaude la o fază bună”, spune hunedoreanul. Experienţa sa din teatru însă  a folosit.

„Este o scenă în film când trei securişti îmbrăcaţi în mineri vin printre noi. Conform scenariului, când inginerul mă întreabă «Bă, tu îi ştii pe ăştia?» eu trebuia să ridic din umeri. Am simţit însă că trebuie să zic ceva şi o dată am dat replica: «Îi ştie dracu’!». Lui Dan Piţa i-a plăcut şi a adăugat replica în scenariu”, spune Păstorel Vulcu.

Întrebări şi răspunsuri
Se câştigă bine ca actor de film?
Nu e un rol principal. E un rol secundar pe care-l  joc în acest film. Salariul pentru prestaţia mea este undeva la 2.000 de lei.

Ce şanse are un artist din provincie să ajungă star?
Dacă e bun, are şanse mari. Cu o condiţie. Să nu rămână provincial. Adresa succesului în România este Bucureştiul. Altfel e greu să cunoşti gloria.

Care e cel mai important lucru în viaţă pentru dumneavoastră?
Să trăieşti !

Ce-i place
„Îmi place să-mi petrec viaţa tihnit. Nu am pretenţii majore şi sunt recunoscător sorţii că m-a cruţat”, mărturiseşte actorul.

Ce nu-i place
„Pupincurismul care răstoarnă valorile în societate, prostia şi mai ales înverşunarea cu care oamenii se luptă pentru nimic“.

Profil
Născut. 6.05.1961
Educaţie. Inginer chimist, actor.
Şcoală. Facultatea de Chimie Timişoara, echivalare studii actorie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite