Hunedoara: Ovidiu Pârâianu A făcut chei din aur pentru regină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Ovidiu Pârâianu  A făcut chei din aur pentru regină
Hunedoara: Ovidiu Pârâianu A făcut chei din aur pentru regină

Un fost miner din Valea Jiului, reprofilat în artist plastic, a ajuns cu lucrările sale în palate regale. Acum vrea să-l scape pe Mutu de datoria imensă către Chelsea Londra.

PROFIL
Născut. 17 februarie 1952.
Studii. Facultatea de Drept.
Ocupaţie. Artist plastic şi fotoreporter.
Familie. Căsătorit, doi copii.


Ovidiu Pârâianu este un fost miner din minele de cărbune din Valea Jiului, care a fost nevoit să se „reinventeze”, mai ales că era   pasionat de fotografie. După un accident în urma căruia era să-şi piardă vederea, a început să realizeze fotoreportaje inspirate din munca minerilor în subteran şi a constatat că Petroşaniul a trecut în uitare un mare nume al sculpturii mondiale care şi-a „plămădit” cele mai mari opere în „capitala Văii Jiului”. „Constantin Brâncuşi s-a bazat pe meşterii de la Petroşani unde a şi turnat segmentele Coloanei Infinitului. Aşa am început să realizez primele lucrări de inspiraţie brâncuşiană, promovând acest loc”, spune Ovidiu Pârâianu.
Prima lucrare a fost realizată pentru un medic renumit din ţară în semn de recunoştinţă pentru ajutorul acordat fostului ortac în recuperarea după accident. Au urmat altele, care aveau să-i dezvolte pasiunea pentru sculptura în metal preţios, dar mai ales aveau să-l introducă în palatele regale şi reşedinţele celor mai puternici şefi de state. 

Mulţumiri de la Regină
 Talentul fostului miner avea să-l determine pe fostul preşedinte al Americii, George Bush, să-i trimită o scrisoare oficială de mulţumire lui Pârârianu după ce a primit, în timpul mandatului, un dar de la artist: o cheie din aur masiv cu motive brâncuşiene. „Asta este o satisfacţie imensă, să primeşti înapoi bucuria celor cărora le-ai dăruit cu sinceritate o lucrare inspirată din opera lui Constantin Brâncuşi”, spune artistul plastic. O altă scrisoare oficială în semn de mulţumire a venit chiar de la Casa Regală a Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a i-a trimis o depeşă fostului ortac prin care îşi manifesta recunoştinţa faţă de cadoul făcut de Ovidiu, o cheie din aur pur încrustată cu pietre preţioase. „Am fost foarte surprins, nu mă aşteptam, dar sunt foarte fericit că această cheie a ajuns pe mâna Reginei, mai ales că a ajuns atunci când celebra cei 60 de ani de căsătorie cu soţul său prinţul Philip”, povesteşte artistul plastic.  Preşedintele Franţei, prinţi arabi şi sportivi au în panoplia lor câte o lucrare dăruită de artistul din Petroşani.

Cheie pentru Abramovic
Ovidiu Pârâianu vrea să sară în ajutorul lui Adrian Mutu şi, printr-un gest diplomatic, să-l convingă pe Roman Abramovic, patronul clubului londonez de fotbal Chelsea, să-l ierte pe de penalizarea de 17 milioane de euro, care ar putea pune capăt carieri fotbalistului român. „Vreau să-i dau cadou o cheie din aur, lucrare pe care am terminat-o recent pentru a-l ierta pe Adrian de amendă”, spune Ovidiu.


Întrebări şi răspunsuri

Ce lucrări mai ai în plan?
Chiar am ajuns la Monetăria Statului unde fac aceste lucrări pentru a demara un proiect prin care vreau să le dăruiesc celor două femei şef de ştat, preşedinta Argentinei şi cancelarului Germaniei, Angela Merkel, câte o lucrare cu inspiraţie din opera lui Brâncuşi. Mai am în plan să realizez o lucrare pentru poporul chinez, Cheia Chinei.

Ai şi satisfacţii finaciare de pe urma acestor lucrări?
Eu sunt deja un om bogat, nu banii sunt importanţi, pentru că nu mi-am pus niciodată problema cât costă o lucrare. Mă simt împlinit când primesc ecouri de la destinatarii acestor lucrări. Totodată, sunt bucuros că pot lăsa ceva în urmă şi nu aspectul material mă determină să fac lucrările.


Ce-i place
„Opera marelui Brâncuşi din care mă inspir şi fotografia, fotoreportajul inspirat din viaţa minerilor pentru că eu mi-am tras seva din rândul lor. Îmi place că fac ceva ce este apreciat şi pot promova această ţară”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place amăgirea. Fie că ne amăgim pe noi înşine sau pe altcineva. Dacă spui că faci un lucru, atunci fă-l indiferent de sacrificiul cerut. Dacă tu crezi că nu poţi să-l faci, mai bine nu promiţi ”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite