PARADOX Deşi avem supraproducţie de grâu, pâinea rămâne în continuare scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi avem o supraproducţie de grâu, brutarii nu vor nicicum să ieftinească pâinea. Motivul pentru care brutarii nu vor ieftinii pâinea este că încerarcă să-şi recupereze pierderile din anii precedenţi.

Cu o producţie la grâu peste estimări, anul acesta, şi cu un preţ al gâului mai mic cu circa 30 la sută faţă de anul trecut, era de aşteptat ca preţul pâinii să scadă. Cu toate acestea, preţul pâinii la raft rămâne neschimbat. Mai mult, principalii pioni din industria panificaţiei hunedorene vorbesc de o posibilă creştere a preţului la pâine începând din primele luni ale iernii. „Anul acesta producţia medie de grâu raportată la nivelul judeţúlui Hunedoara a fost de circa 3.200 de kilograme la hectar, mai mult cu aproximativ 15 la sută faţă de anul precedent. Din câte ştim, preţul grâului pe piaţă este cuprins între 0,7 şi 0,8 lei kilogramul. Mult mai ieftin decât anul trecut când se vindea cu circa 1,2 lei”, a spus Ioan Ştefan, directorul Direcţiei Agricole Hunedoara.

Acesta mai arată că instituţia pe care o conduce nu poate interveni pe piaţă. „Noi le explicăm producătorilor că subvenţile pe care le primesc ar trebui să se regăsească în preţul de cost al grâului, în sensul micşărării acestuia. Cu toate acestea piaţa este cea care dictează preţul”,  a adăugat Ştefan.
Producătorii de grâu sunt mulţumiţi de preţul pieţei. „La 0, 7 lei pentru un kilogram de grâu, preţul este acceptabil. Am vândut aproape tot pentru că am datorii în bănci şi trebuie să le achit. Sunt care ţin grâul în silozuri aşteptând un preţ mai bun. Însă şi propritarii silozurilor speculează această supraproducţie şi au mărit preţurile la chirii cu până la 30 la sută. Deci, decât să risc mai bine vând acum”, a spus Comin Toader, agricultor.

„Pâinea socială“
George Frântu, managerul celei mai importante firme de panificaţie din judeţ, susţine că, anul acesta, este momentul în care brutarii îşi pot recupera pierderile din anii trecuţi. „De câţiva ani, producem o «pâine socială». Adică am ţinut de preţ pentru a nu pierde clientela. Acum e momentul să recuperăm pierderile. Din acest motiv pâinea nu se va ieftini. În acelaşi timp nici nu există motive pentru scumpirea ei. Sigur, piaţa dictează totul”, a spus Frântu.

De aceeaşi părere este şi Mircea Mihnea, economist. „Se ştie clar că brutarii au mers în pierdere. Prin urmare acum e un moment prielnic pentru a recupera. Cu toate acestea nu este exclus ca de la iarnă pâinea să se scumpească. Mai ales dacă costurile de producţie vor fi influenţate de preţul la gaze şi energie electrică”, a declarat Mihnea.

În concluzie, preţul pâinii va rămâne neschimbat indiferent de preţul scăzut al grâului. Operatorii din panificaţie vor specula acest preţ scăzut pentru a-şi acoperi pierderile din anii precedenţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite