Palatele țigănești din Sibiu și Mureș scotocite de polițiștii hunedoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei persoane au fost arestate de polițiști
Trei persoane au fost arestate de polițiști

Zeci de icoane pe sticlă și lemn, a căor valoare se apropie de 150.000 de euro au fost descoperite de mascați în palatele țiganilor. Obiectele au fost furate din diferite lăcașe de cult.

În urma unei acțiuni coordonate de procurorii hunedoreni la care au participat polițiști din Hunedoara, Sibiu și Mureș au fost descoperite 80 de icoane de mare valoare furate din mai multe biserici, inclusiv din lăcaşe de cult situate în judeţul Hunedoara. Trupele de mascați au luat cu asalt şase locuinţe, cinci din judeţul Sibiu şi una din Mureş, acţiunea fiind, practic, o continuare a altor descinderi ce au avut loc în urmă cu trei zile, la Bucureşti. Poliţiştii au căutat icoane foarte vechi, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, furate în perioada august –septembrie, din biserici ortodoxe, trei aflate în judeţul Hunedoara, două în Mureş şi alte două în Vâlcea.
Poliţiştii spun că, în luna septembrie a acestui an, trei biserici din judeţul Hunedoara au fost sparte, din interiorul acestora fiind furate nu mai puţin de 31 de icoane foarte vechi. De asemenea, din alte lăcaşe de cult, situate în judeţele Mureş şi Vâlcea, s-au furat alte 61 de icoane. Anchetatorii spun că prejudiciul creat în urma acestor fapte se ridică la suma de aproximativ 150.000 de euro. „Mascaţii” de la trupele speciale au scotocit casele în care au descins, majoritatea aparţinând unor familii de țigani. La finalul percheziţiilor, aceştia au ridicat, în total, 80 de icoane, reuşindu-se astfel recuperarea a aproximativ 90 la sută din prejudiciul creat prin spargerea celor şapte biserici ortodoxe. Totodată, în urma acţiunii, au fost reţinute trei persoane din judeţul Sibiu, suspectate  de a fi implicate, sub diferite forme, la furtul şi traficarea icoanelor către colecţionari din ţară şi străinătate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite