Hunedoara: Criza laboratoarelor: Pacienţii amânaţi trei luni pentru o analiză medicală compensată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Criza laboratoarelor:  Pacienţii amânaţi trei luni pentru o analiză medicală compensată
Hunedoara: Criza laboratoarelor: Pacienţii amânaţi trei luni pentru o analiză medicală compensată

Cele 26 de laboratoare de analize medicale din judeţul Hunedoara au tras semnalul de alarmă în această dimineaţă: până la finele anului bugetul alocat testelor medicale compensate este zero

Citiţi şi,

Spitalele hunedorene au intrat în comă financiară

Un notar şi doi avocaţi datori vânduţi la sănătate

Tratament antişomaj prin concedii medicale

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din judeţ, Mircea Artean, situaţia este fără precedent. „Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când laboratoarele rămân fără nici un leu pe perioada ultimelor trei luni din an. Ca să prindă o analiză medicală compensată sau gratuită, un hunedorean aşteapta până acum 30 de zile. Durata va creşte acum la minim 90 de zile dacă nu vor veni ceva bani de la fond. Este inadmisibil”, spune pentru Adevărul de Seară Hunedoara, Mircea Artean.


Gravidele şi părinţii forţaţi la plată


Mihaela Sabău, de la laboratorul Axa Medical Hunedoara, declară că sistemul îi înşeală practic pe cei asiguraţi. „Gravidele,  copiii şi bolnavii grav sunt primii afectaţi de lipsa banilor. Ei nu pot aştepta cu lunile un rezultat şi deşi cotizează lunar la sănătate, sunt nevoiţi să-şi plătească analizele.  Pentru cei care nu au bani, criza devine  un atentat la sănătate, dacă nu o crimă pentru că bolnavii vor fi nevoiţi să aştepte din ce în ce mai mult pe listele de aşteptare la analize medicale compensate. Dacă în ianuarie se aştepta 15 zile, de luna viitoare, dacă nu vin banii pe trimestrul IV, vom face programări pentru 2010 ”, spune Mihaela Sabău.   Ciprian Pop, administratorului laboratorului de analize medicale Medar din Deva,  spune că începând din vară  fondul pentru compensate ajunge cel mult 3-4 zile în fiecare lună. "Acum nu mai avem nici un leu pentru gratuităţi. Facem doar analize medicale contracost", a precizat interlocutorul.


Lipseşte un milion de lei


Potrivit directorului economic al  CJAS Hunedora, Ecaterina Cumpănaşu, pentru dezamorsarea crizei laboratoarelor este nevoie de un milion de lei. „Maximul pe care îl putem obţine din fondul de rezervă este însă de doar 423 de mii de lei. Pentru deblocarea acestor bani  aşteptăm aprobarea Bucureştiului”, spune sursa citată.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite