PROTEST: peste 100 de ortaci de la minele de huilă din Valea Jiului au plecat spre Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minerii se află în drum spre Bucureşti încă de azi-nopapte, ora 3.30, pentru a participa la protestul din Capitală, programat pentru ora 11.00. S-au înarmat cu veste, şepci, fluiere şi bannere, deşi mulţi dintre ei sunt atât de nemulţumiţi de viaţa pe care o duc încât ar fi fost dispuşi la mai mult decât un protest paşnic.

Două autocare pline cu mineri şi mai multe autoturisme au plecat din capitala Văii Jiului, în această dimineaţă, spre Bucureşti, iar în fruntea protestatarilor se află liderul de sidicat Tiberiu Cozma, nimeni altul decât fratele lui Miron Cozma. Ortacii sunt încrezători că vor reuşi prin acţiunea lor de protest să-i facă pe guvernanţi să se răzgândească cu privire la decizia de a li se tăia 25 la sută din salariu. Dacă nu vor fi luaţi în seamă, spun că vor continua protestele, însă vor avea grijă ca toate acţiunile lor să fie legale. Nu vor mai repeta greşelile din trecut şi vor fi atenţi la agitatorii care ar putea să se infiltreze printre ei pentru a-i face din nou oaia neagră a României.  „Facem grevă, facem alte proteste! Să trăiască ei cu zece milioane pe lună şi cu familiile lor! Îşi bat joc de noi şi cred că avem răbdare la nesfârşit! Suntem paşnici şi vom protesta civilizat. Mergem cu gândul că vom putea schimba ceva, altfel nu ne-am mai duce”, au spus ortacii chiar în autocarul care-i ducea spre Bucureşti.


Revendicări
Principalele revendicări ale minerilor nu vizează doar reducerea salarială, ci şi includerea Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani într-una din cele două companii energetice. Astfel, viitorul mineritului şi al Văii Jiului ar fi asigurat. „Mergem să protestăm împotriva intenţiei Guvernului de a reduce pensiile, salariile şi alocaţiile. Avem şi revendicări ale noastre, personale, ce privesc minerii din Valea Jiului şi mergem la Bucureşti pentru că ne interesează viitorul acestei Companii, intrarea în Hidroenergetica şi siguranţa locurilor de muncă. Vreau să specific un lucru, nu vom răspunde la nici un fel de provocări , mergem să ne cerem legal drepturile în faţa Guvernului”, a declarat vicepreşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Tiberiu Cozma.

Dacă măsura de diminuare a veniturilor ortacilor va intra în vigoare chiar şi după acest protest, minerii din Valea Jiului sunt decişi să intre în grevă generală. Din aceeaşi cauză, alţi 1000 de mineri pensionari au anunţat că vor ieşi, astăzi, în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite