PORTRET ADEVĂRUL: Diana Andrei, geografa pasionată de patinaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva de clasa a XII-a va reprezenta judeţul Hunedoara la olimpiada naţională de geografie. Atunci când nu studiază, tânăra adoră să patineze şi să se plimbe cu rolele.

A învăţat câte două-trei ore pe zi pentru a reuşi să se califice la olimpiada de geografie, etapa naţională. Nu a făcut-o din obligaţie, ci din plăcere. Cel mai interesant lucru i s-a părut partea practică a concursului, mai precis vizita în Ţara Haţegului. Primul punct de observaţie a fost centrul oraşului Haţeg, urmat de barajul Râul Mare.

Lacul de acumulare de acolo, vederea către munţii Retezat, încă acoperiţi de zăpadă, au fost extraordinare. Am zărit chiar şi castelul din Sântămărie Orlea, pe care aveam să-l vedem ulterior”, a declarat Diana.

Niciunul din locurile vizitate nu a scăpat de privirile vigilente ale tinerei, care şi-a luat notiţe. Doar aşa a reuşit să obţină nota 9.20, cea mai mare la nivelul judeţului. Paradoxal, acelaşi punctaj i-a revenit şi la proba teoretică a olimpiadei de geografie. „Pentru mine a contat foarte mult şi atmosfera competiţiei. A fost precum o miniexcursie, am cunoscut oameni noi şi am fost surprinsă să văd că unii se ştiau deja, de la ediţiile din anii trecuţi”, a precizat Diana. Este conştientă că participarea sa la etapa naţională a olimpiadei de geografie înseamnă o mare responsabilitate, însă faptul că studiază această materie şi pentru examenul de bacalaureat, respectiv pentru admiterea la facultate, consideră că o va avantaja.


Iubeşte patinajul şi adoră pianul şi dansul de societate


Atunci când nu studiază geografia României, Diana se plimbă cu rolele. Este un fan înfocat al patinajului artistic şi de aici i se trage şi pasiunea pentru role. Nu pierde nicio ediţie a competiţiilor de patinaj artistic prezentate pe Eurosport şi nici zilele frumoase când vremea îi permite să practice ea însăşi acest sport.

A reuşit chiar să îmbine cele două mari iubiri ale sale. O vizită în Germania, la Oberstdorf, a însemnat geografie servită pe patine. „Oberstdorf este un fel de centru al patinajului. Am stat trei zile acolo şi am mers de două ori pe zi la patinoar. Atunci când nu patinam, stăteam şi mă uitam la ceilalţi cum se antrenează”, a adăugat tânăra.

Necunoscătorii trebuie să ştie că Diana poate fi caracterizată şi prin muzică şi dans, însă nu de orice fel. Iubirea bunicii sale i-a adus un pian, la care nu ezită să dea viaţă diferitelor partituri pe care le găseşte pe Internet sau pe care le aude la competiţiile de patinaj artistic. La capitolul dans, eleva este atrasă de cel de societate. „Ştiu că la ora actuală puţini tineri pun preţ pe tango sau vals, însă pentru mine e foarte important. Cine ştie, poate într-o zi voi găsi pe cineva care să-mi împărtăşească această pasiune”, a mai spus olimpica.


Întrebări:


Ce vei face după terminarea liceului?
Voi urma Facultatea de Geografie din Timişoara, unde voi încerca să mă axez în special pe partea de turism. O a doua opţiune ar fi Facultatea de Litere, partea de translator.


Ce te atrage mai mult: geografia României sau a Franţei?
Deşi sunt la filologie-franceză, cred că cel mai mult mă atrage geografia Europei, în general. Spun asta pentru că, pe lângă Paris şi Oberstdorf, am reuşit să ajung şi la Barcelona şi să îmi fac o opinie practică despre ceea ce am studiat ca teorie.


Cum te înţelegi cu istoria?
Mărturisesc că nu prea bine, comparativ cu geografia. Totuşi, sunt conştientă că e o materie şcolară şi că trebuie să ai o cultură generală şi în acest domeniu, iar în ultima perioadă istoria a reuşit şi ea să mă atragă cât de cât.

Ce-i place:
„Îmi place culoarea verde şi să duc liniştită un lucru la bun sfârşit, fără a avea pe cineva în spate care să mă grăbească să-l termin mai repede şi să mă streseze”, a spus Diana


Ce nu-i place:
„Nu-mi place trezitul dis-de-dimineaţă şi îmi displac plimbările cu trenul, le prefer pe cele cu maşina. Spun acest lucru în condiţiile în care mă refer la o călătorie pe calea ferată pe ruta Simeria-Deva, nu Paris şi un alt oraş din Franţa, unde diferenţa e ca de la cer la pământ”, a precizat eleva

Profil


Locul şi data naşterii: 20.06.1992 Hunedoara
Studii: elevă clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva
Familie: singură la părinţi
Experienţă profesională: calificare la olimpiada naţională de geografie

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite