Laura Ion, violonista din clasa a şaptea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Ion
Laura Ion

Premiată la concursuri naţionale şi internaţionale de prestigiu, tânăra se pregăteşte cu un profesor de la Cluj-Napoca, pentru o carieră peste graniţe.

Profil:

Născută. 07.12.1996, Haţeg
Educaţie. Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”, Deva
Familie. Singură la părinţi

Mătuşa Laurei este violonistă într-o orchestră din Stuttgart. De altfel, tot de la această soră a tatălui începe şi povestea fetei şi a viorii ei, încă de pe când adolescenta de acum era abia la grădiniţă.

„Mătuşa venea cam de două ori pe an la noi, iar eu eram fascinată când o ascultam cântând. Apoi am vrut să studiez şi eu vioara la şcoala de muzică, dar tatăl meu nu a fost foarte încântat, ştiind de la sora lui cât trebuie să munceşti pentru a ajunge un virtuoz. Mi-a promis însă că mă va susţine şi aşa a şi făcut, deşi în primii ani a cam fost nevoit să mă împingă de la spate”, a mărturisit Laura.

O vioară doar a ei


Zâmbeşte şi adaugă că, atâta vreme cât eşti mic, nu prea îţi dai seama cât de important e studiul, dar după ani de practică ajungi să interpretezi de plăcere în tehnici extrem de complexe. Prima oară a cântat în clasa întâi, la un instrument pe care îl primise de la şcoală, dar acum are o vioară realizată de un lutier din Cluj.

Acesta concepuse instrumentul tot pentru mătuşa din Stuttgart, căreia noua vioară i-a fost prea mică, aşa că aceasta i-a fost dăruită Laurei. Pentru a ajunge la performanţa de a umple un dosar cu câteva zeci de diplome de la olimpiade, competiţii regionale, naţionale, dar şi internaţionale, deveanca munceşte, în medie, două-trei ore pe zi acasă, dar studiază şi la şcoală trei ore pe săptămână cu Rodica Bucur, ba mai merge lunar şi la Cluj-Napoca, unde ia lecţii „de verificare” de la un alt profesor de muzică.

Preferatul ei: Mozart


Până acum a obţinut zeci de distincţii şi premii de excelenţă la concursurile naţionale de interpretare de la Sibiu, Cluj sau Timişoara, dar şi la competiţia internaţională „Viva la musica”.

„La noi dacă nu studiezi într-o zi, în ziua următoare trebuie să recuperezi două. De aceea şi dacă mergem în vacanţă, trebuie să ne luăm instrumentele cu noi”, povesteşte Laura, care adaugă că ea a mai făcut şi excepţii, lăsându-şi acasă vioara când, pentru o săptămână a fost la mare, însă după aceea „a tras tare”, ca să recupereze.

Pe lângă vioară, mai exersează, ca instrument secundar, pianul tehnic şi spune că pe ea, dacă e tristă uneori, tot muzica o înveseleşte. „Nu neapărat muzica clasică; diferite piese, aşa în general, pentru că muzica este, în sine, o terapie”, a menţionat Laura, care a adăugat că dacă ar fi să aleagă câteva piese preferate, acestea ar fi cele spaniole, Sarasate ori, eventual, Mozart.

Întrebări şi răspunsuri


Îţi mai aminteşti primul concurs?
Eram în clasa a doua, iar aceasta era prima plecare de acasă, tocmai la Zalău. Am avut emoţii foarte mari, deşi noi avem o sală de audiţii, unde exersăm direct pe scenă şi unde pot să vină şi să ne vadă părinţii sau prietenii.
Vrei să pleci în străinătate după ce îţi vei termina toate studiile în ţară?
Ar fi opţiunea pe care eu aş prefera-o, pentru că la noi nu poţi să faci carieră ca violonist sau ca muzician. În străinătate, muzica este mai apreciată decât în România, oamenii sunt mai culţi, pe când la noi un profesor nu prea este recunoscut.

Ce-i place
De obicei ocupată cu studiul, Laura spune că îi place să cânte la vioară, să asculte muzică, să iasă în oraş cu prietenii şi să facă înot, aşa că abia aşteaptă să se deschidă bazinul de la Deva, ca să nu mai fie nevoită să meargă până la Hunedoara.


Ce nu-i place
„Că studiul unui instrument îţi ia foarte mult timp, că Deva este un oraş cu foarte puţine evenimente muzicale, că nu există o facultate de muzică şi că aici nu îţi poţi construi un viitor în muzică”, a declarat micuţa artistă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite