PORTRET: Alex Bosie este campionul care vâsleşte pe urmele lui Ivan Patzaichin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul din municipiul Hunedoara s-a dedicat unuia dintre cele mai grele sporturi: kaiac-canoe. El concurează de doi ani şi a obţinut titlul de campion naţional.

Alexandru Bosie a ales, în urmă cu aproximativ trei ani, să se dedice în totalitate sportului de performanţă.

Primul sacrificiu important pe care a acceptat să îl facă a fost despărţirea de familie. A plecat din municipiul Hunedoara pentru a se antrena alături de sportivii de la clubul de kaiac-canoe din Orşova, cel mai performant din ţară. Alex povesteşte că a fost foarte hotărât când a luat această decizie, căreia părinţii săi i s-au împotrivit la început.

PORTRET:  Tiberiu Rugea dă cele mai crude verdicte

“Totul s-a întâmplat aproape pe neaşteptate. Un antrenor de la clubul din Orşova a venit la şcoala din Hunedoara unde învăţam şi ne-a întrebat dacă nu am vrea să practicăm acest sport. Eu am fost de acord. Ne-a măsurat lungimea braţelor, ne-a verificat fizicul şi pe mine m-a acceptat. M-am transferat la oraşul de pe malul Dunării şi am început antrenamentele, iar după câteva luni, la primul campionat la care am participat, o probă de 3.000 de metri la canoe simplu, am obţinut primul loc. Medalia mi-a dat elan, m-a făcut să îmi doresc şi alte performanţe, să iubesc acest sport”, afirmă tânărul din Hunedoara.

A ales un sport solicitant
Anul acesta, Alex Bosie a ieşit din nou campion naţional de juniori la canoe, atât în proba de 1.000 de metri, cât şi în cea de 500 de metri. Atunci când participă alături de colegii săi, la proba de patru, îi place să fie cel care impune ritmul în care se vâsleşte, sportivul care conduce ambarcaţiunea.

Fiecare din cei patru ocupanţi ai canoei are rolul său: înaintaşul impune frecvenţa vâslirii cu pagaia, cei doi sin mijloc dau forţă vâslirii, iar cel de-al patrulea menţine echilibrul. “Kaiac-canoe este, poate, cel mai solicitant sport de performanţă. La canoe întrega greutate a corpului se lasă pe un genunchi, în acelaşi timp trebuie să îţi menţi echilibrul, ritmul şi direcţia bărcii şi să vâsleşti cu putere. După o cursă de 10 – 11 minute eşti epuizat total”, a povestit adolescentul. Probele de simplu, adaugă el, sunt cele mai solicitante.

Carieră aproape de apă
Alex Bosie îşi doreşte să urmeze o carieră în Marină. Dacă este posibil, i-ar plăcea să continue sportul de performanţă, care i-a adus unele dintre cele mai mari satisfacţii în viaţă. În România, spune el, este însă foarte dificil să mai atingi gloria obţinută în trecut de legendarul Ivan Patzaichin, multiplul campion olimpic, modial şi european la canoe.  “Este foarte greu să te impui, la Mondiale sau Europene, împotriva reprezentanţilor unor ţări ca Rusia, unde există o mulţime de cluburi de unde sunt selectaţi cei mai buni canoişti, sau Ungaria, spre exemplu, unde kaiac-canoe este considerat sportul naţional”, este de părere hunedoreanul.

Profil
Născut: 23 februarie, 1995, Hunedoara
Studii: Elev în clasa a zecea la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Orşova
Familie: un frate mai mic
Experienţă: practică sportul de performanţă de aproximativ trei ani

Citeşte reportajul integral în săptămânalul ADS Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite