Hunedoara: PORTRET / Mircea Zidărescu un rrom, doctor în sociologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Mircea Zidărescu un rrom, doctor în sociologie
Hunedoara: PORTRET / Mircea Zidărescu un rrom, doctor în sociologie

A terminat un liceu de mecanică şi, timp de patru ani, a făcut munca de jos pentru că nu avea bani  de facultate, pentru ca ulterior să ajungă expert.


Profil
Născut - 26.01.1973.
Studii - Doctor în sociologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.
Familie - Necăsătorit.

Mircea Zidărescu povesteşte că nimeni din familia lui nu a avut vreodată mai mult decât studii medii, aşa că, în momentul în care a terminat liceul, şi-a dorit să meargă la Politehnică, la Timişoara. Nu a făcut-o, pentru că părinţii săi erau prea bolnavi ca să îl poată întreţine aşa că, proaspăt absolvent de mecanică-lăcătuşerie, a fost nevoit să lucreze acolo unde a găsit de muncă.

De la săpat de gropi, la universitate

„Patru ani am lucrat în construcţii, căram saci, făceam tot ce era nevoie, dar am lucrat şi în piaţă sau chiar la săpat gropi în cimitir. Ulterior am făcut tot felul de cursuri de reconversie şi recalificare, printre care şi unul de lucrător social. Mi-a plăcut atât de mult lectorul nostru şi practica în spital, în casele de copii sau la organizaţiile universitare, încât am decis să mă înscriu la facultate”, a povestit Mircea. În perioada studenţiei, hunedoreanul s-a întreţinut singur. A fost suficient de ambiţios cât să lucreze, fiind implicat în tot soiul de proiecte ale unor ONG, dar şi ale Inspectoratului Şcolar sau ale Primăriei din Cluj.

Student eminent şi autor de carte

„Nu am fost un student genial, însă am fost serios şi muncitor, astfel că am beneficiat de burse ale universităţii, dar şi ale fundaţiei SOROS. După ce am terminat facultatea mi-am dorit să aprofundez ceea ce studiasem, deci m-am înscris la masterat, iar ulterior la doctorat”, a adăugat Mircea.

Hunedoreanul este autorul mai multor articole de specialitate, coautor al unor volume dar a semnat şi trei volume de sociologie având ca temă relaţiile interetnice din mediul rural, sărăcia în comunităţile de rromi, combaterea absenteismului şcolar şi a delincvenţei juvenile.

Igienizare şi strângere de fonduri

Între timp, Mircea a devenit membru în grupul de traineri şi facilitatori ai FRDS România, este consultant, manager de proiecte şi preşedinte al Asociaţiei „Linişor”. Lucrează împreună cu prietena sa, Cristina, care este psiholog şi până acum au derulat, împreună cu sute de voluntari, campanii de igienizare a unor zone din oraş, de instruire în sănătate sau domeniul juridic, de promovare a sportului, dar au organizat şi campanii de strângere de fonduri pentru a cumpăra cadouri de Crăciun familiilor sărace.

Întrebări şi răspunsuri

Care este următorul proiect?

Chiar ieri am fost anunţaţi că am câştigat un proiect de ecologizare a pădurii Chizid. Ne bazăm pe 100 de voluntari care vor lucra pe mai multe zone, astfel încât să curăţăm toate cele şase hectare de pădure, vom amplasa coşuri de gunoi, dar şi indicatoare.

Sunt hunedorenii interesaţi de voluntariat?

Copiii şi adolescenţii, da. Spre exemplu, am ecologizat zona blocului G2 de pe strada Mureşului chiar cu copiii care locuiesc acolo. Am strâns într-o singură zi 16 tone de gunoi, însă adulţii nu s-au implicat deloc. Acelaşi lucru ni s-a întâmplat în Micro 6, unde copii de 12 ani săpau şi plantau gard viu, iar adulţii fumau şi aruncau pachete de ţigări pe jos.

Ţi s-a întâmplat să fii tratat cu dispreţ pentru că eşti rrom?

Da. Într-o discuţie cineva mi-a spus în faţă: „Uite, s-a trezit ţiganul ăsta mai deştept ca noi şi ne învaţă ce să facem!”.

ce-i place
„Îmi plac filmele bune şi să citesc, însă numai cărţi de specialitate; de beletristică nu mai am timp. Mi-ar plăcea să înfiinţez o casă de tip familial şi să ajut copiii să îşi descopere talentele”, a menţionat Mircea.
ce nu-i place
„Că trebuie să fac compromisuri şi să lucrez cu oameni pe care nu-i agreez, cărora ajung să le fac eu treaba, că sunt împinse în faţă non-valorile pe criterii politice şi că performanţa rămâne nerecunoscută şi prea puţin promovată”, a mai spus Mircea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite