Hunedoara: PORTRET / Teofil Zaharia pasionat de tainele lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Teofil Zaharia pasionat de tainele lumii
Hunedoara: PORTRET / Teofil Zaharia pasionat de tainele lumii

Tânărul hunedorean studiază cu plăcere fizica şi chimia, pentru a înţelege astfel secretele naturii  şi modul în care universul este plămădit.

Lui Teofil îi plac fizica şi chimia, iar anul trecut a obţinut menţiune la olimpiada naţională de fizică, fiind unul dintre cei mai buni 20 de elevi din ţară. Fascinaţia pentru cele două ştiinţe este moştenită de la bunicul său, care a studiat geologia şi i-a inspirat nepotului atracţia pentru cele două discipline. Băiatul a avut întotdeanuna convingerea că „tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru este legat de această fizică şi chimie”.

Stă la bunici

Teofil nu locuieşte cu părinţii, ci la bunici şi povesteşte că este preferatul bunicului, care ar face orice pentru el. „A fost alegerea mea, de când eram mic, pentru că e altceva să locuieşti la casă, decât într-un apartament. E mai mult spaţiu, o grădină şi poţi să ai camera ta”, a spus elevul. Hunedoreanul spune că toate concursurile de fizică la care a participat implică o parte teoretică şi una practică, dar favorita lui este prima, care implică rezolvarea de probleme, pe baza unor coordonate precizate cu exactitate. „La partea practică ne sunt puse obiectele în faţă şi trebuie să facem noi măsurători şi experimente”, a menţionat Teofil.

Vrea să fie cineva

Teofil a participat şi la concursuri de chimie, dar şi la competiţii naţionale multidisciplinare. Adolescentul menţionează că autostimularea în studierea acestor materii este importantă, dar că îndrumarea unui dascăl dedicat este absolut necesară. „Cheia succesului este perseverenţa. Eu vreau să fac ceva în viaţă, pentru că avem o mulţime de contra exemple. Aşa numitele vedete pe care le vedem toată ziua la televizor sunt oameni lipsiţi de substanţă. Consider că este bine să începi să studiezi de mic, iar dorinţa de a realiza ceva este esenţială. 50 la sută din succesul unui elev se datorează unui dascăl, iar în cazul meu acesta este Daniel Lazăr”, a mai spus Teofil.

Vrea să părăsească ţara

Dacă îl întrebi ce intenţionează să facă în viitor, Teofil spune că nu s-a decis pentru un domeniu anume, însă pentru că pe lângă fizică şi chimie îi mai place şi biologia, se gândeşte la varianta în care ar putea să lucreze în domeniul medicinei.

 „Este foarte probabil să muncesc în cercetare, însă nu în România, pentru că aici nu am condiţiile necesare. Peste 10-15 ani nu mă mai văd în ţară, însă asta nu pentru că mi-aş dori eu să plec. Dacă aş putea să fac cercetare aici, nu ar mai fi nevoie să caut un centru de specialitate peste graniţe”, a adăugat tânărul.

Acesta este convins că sistemul de învăţământ ar trebui reformat, prin includerea unor specializări încă din gimnaziu, astfel încât să stimuleze dezvoltarea aptitudinilor şi abilităţilor pe care le are fiecare elev.

Întrebări şi răspunsuri

Ce faci în timpul liber?
Nu prea am timp, pentru că avem destul de mult de învăţat, iar cu două luni înainte de concursurile importante lucrez câteva ore pe zi numai pentru fizică. Atunci când se întâmplă să nu am nimic de studiat, ies în oraş cu prietenii şi îmi place să dorm.

Unde îţi petreci vacanţele?
Am fost în mai multe locuri din ţară, dar asta mai ales atunci când am participat la olimpiade sau în taberele care au fost oferite olimpicilor de Inspectoratul Şcolar. Cel mai mult mi-a plăcut la Iaşi, dar şi la Balaton, în Ungaria.

ce-i place
Timpul petrecut cu oamenii care îmi sunt dragi, cu prietenii, cu familia. Mi-ar mai plăcea ca în Hunedoara să fie mai multe parcuri, un mall şi locuri de distracţie pentru tineri.
ce nu-i place
Nu îmi plac manelele, muzica populară şi stresul de la ore. Şcoala e o sursă naturală de stres şi cred că ar trebui ca fiecare liceu să organizeze admitere după standardele lui.

Profil
Născut - 07.09.1995.
Studii - Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, clasa a VIII-a.
Familie - Singur la părinţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite