Hunedoara: PORTRET / Tiberiu Galambos - „Viitorul depinde de noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Tiberiu Galambos - „Viitorul  depinde de noi”
Hunedoara: PORTRET / Tiberiu Galambos - „Viitorul depinde de noi”

Hunedoreanul este împotriva uniformizării, a dictaturii legilor injuste, a politizării tututor domeniilor, a abuzurilor şi monitorizării persoanelor.

PROFIL
Născut. 20.05.1959, Hunedoara
Educaţie. Institutul Politehnic, Bucureşti
Profesie. Inginer
Familie. Căsătorit, doi copii



Tiberiu Galambos spune că a înfiinţat Asociaţia Civică „Dreptate”, al cărui preşedinte este, „din durere”, după ce ani buni a activat în sindicatul Combinatului Siderurgic de la Hunedoara. Bărbatul spune că a reuşit doar „să mişte” lucrurile, şi nu să le schimbe, pentru că „întreaga viaţă socială este politizată”. Unii au afirmat că Galambos se luptă cu morile de vânt, însă hunedoreanul e convins că nu are dreptul să renunţe.

E nevoie de locuri de muncă
„Va veni vremea când copiii mei mă vor întreba ce s-a întâmplat cu acest oraş, de ce a ajuns în această situaţie, iar eu nu voi putea să le spun: «Copii, ştiţi, eu m-am descurcat». Le datorez asta lor şi tinerilor care au murit la Revoluţie, deşi ei au pierit pentru libertate, iar noi avem acum haos şi anarhie”, a mărturisit Tiberiu Galambos. „Numai în municipiul Hunedoara e nevoie astăzi de 30.000 de locuri de muncă. E principala problemă a oraşului. Gândiţi-vă că numai în combinat lucrau, în 1990, peste 20.000 de salariaţi, alţi 8.000 munceau în mină şi câteva mii, la ICSH. Acum oamenii ăştia trăiesc, la propriu, din mila lui Dumnezeu, pentru că guvernanţii nu s-au gândit ce se va întâmpla după ce vor elimina toate aceste posturi, argumentând că fluxul nu mai este performant şi merge pe pierdere”, a povestit cu obidă Galambos. Hunedoreanul a adăugat că pierderile au apărut pentru că a scăzut producţia, dar şi din cauza managementului defectuos de după 1996.

Hunedoara, un experiment social
Tiberiu Galambos susţine că a avut peste 500 de procese cu Mittal Steel pentru recuperarea unor bani ai angajaţilor, însă unul singur a fost câştigat. „E aproape incredibil. Am parcurs toţi paşii: instanţă de fond, recurs, contestaţie în anulare, iar din 500 de procese pe aceeaşi speţă am câştigat unul singur, însă nu la Hunedoara, ci la Timişoara.” Spune că Hunedoara este un oraş depopulat, îmbătrânit, iar locuitorii săi sunt bolnavi.
„Rămaşi pe drumuri cu miile, în numai câţiva ani, oamenii din acest oraş mono-industrial s-au văzut dintr-o dată marginalizaţi, excluşi. Eu însumi, după ce am rămas şomer, am trimis o adresă şi un CV la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă: «Iată, asta este specializarea mea, găsiţi-mi ceva de lucru». Nu am primit răspuns nici până în ziua de azi. Nu cred că greşesc dacă spun că Hunedoara nu a fost altceva decât un experiment social, iar populaţia oraşului, victima unui genocid”, a menţionat hunedoreanul.



Întrebări şi răspunsuri

Care este motivul pentru care v-aţi declarat împotriva paşapoartelor biometrice?
Acesta nu este decât pasul premergător introducerii de cip-uri în organismul uman. Amplasarea unor camere video, cu justificarea că sunt destinate supravegherii traficului, înregistrarea convorbirilor, a SMS-urilor şi a e-mail-urilor duc la un stat poliţienesc, dar încalcă şi Constituţia, care garantează inviolabilitatea secretului corespondenţei.

Cum vedeţi Hunedoara peste 10 ani?
Dacă hunedorenii vor acţiona uniţi, cu încredere şi curaj, oraşul are un viitor, dacă însă toată lumea va continua să plângă pe la colţuri, va fi şi mai rău.



Ce-i place
„Îmi place viaţa, cu toate aspectele ei, deşi mi-e greu să vorbesc despre ce îmi place sau mi-ar plăcea, pentru că nu mă lasă conştiinţa. Am fost crescut într-un sistem de valori, iar acum văd cum este distrus.”

Ce nu-i place
„Ipocrizia, făţărnicia, faptul că trăim în minciună, abuzurile, lipsa de profesionalism şi faptul că mass-media promovează excesiv aspecte negative, demoralizatoare”, a mai spus Tiberiu Galambos.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite