Hunedoara: PORTRET / Cornel Victor Igna, psiholog doctorand la finlandezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Cornel Victor Igna, psiholog doctorand la finlandezi
Hunedoara: PORTRET / Cornel Victor Igna, psiholog doctorand la finlandezi

Hunedoreanul este doctorand în psiholgie la o universitate din capitala Finlandei. După evaluarea a peste 30.000 de subiecţi, el povesteşte despre catacombele psihicului uman.

PROFIL
Născut - 1 ianuarie 1970.
Studii - Facultatea de Psihologie Timişoara, Doctorand la Faculty of Behavioural Sciences, Helsinki.
Familie - Căsătorit


Te-ai aştepta ca dialogul cu un psiholog să-ţi creeze impresia că eşti monitorizat. Că fiecare gest sau vorbă de-a ta sunt scanate pentru a umple o fişă de observaţie medicală? Cu psihologul Cornel Victor Igna nu se întâmplă aşa.
„Atunci când nu mă aflu în relaţia psiholog-pacient, mi-am impus să renunţ la observaţia de specialitate. E o metodă de protecţie pentru psihicul meu”, precizează expertul.  Unul din motivele pentru care psihologii şi psihiatrii devin bizari în comportament este tocmai transformarea în obsesie a deprinderii de a identifica boli psihice.  Un psiholog cotropit de flash-urile unor comportamente umane anormale va deveni un om  mai mult sau mai puţin ciudat.   „Un astfel de psihiatru nu se va distra nici măcar la o nuntă. Dacă vecinul din dreapta îi destăinuie prin câte necazuri a trecut el în ultimii ani a găsit un depresiv. Un exuberant de vizavi care se laudă că doarme de ani de zile trei ore pe noapte şi munceşte ca un tanc anunţă un maniac, care va intra mai devreme sau mai târziu în depresie. În fine,  duduia din stânga, aflată în război total cu şeful ei şi acoliţii acestuia, se recomandă ca o paranoia clasică. Cum să mai fii fericit atunci?”, explică Igna.

Nebuni şi nebuni
Înainte de a fi doctorand la Helsinki, specialistul a lucrat şapte ani ca psiholog la Centrul Militar din  Deva. 
A evaluat peste 30.000 de subiecţi şi a întâlnit cazuri dintre cele mai ciudate, de la schizofrenii clare la simulări ale nebuniei făcute pentru  a „fenta” armata. „Majoritatea celor care simulează nebunia se dau uşor de gol pentru că nu cunosc simptomele bolilor. Greul pentru psiholog este atunci când dă peste un schizofrenic care nu este în criză şi pare absolut normal sau când cel evaluat este un om normal care se dovedeşte un actor desăvârşit. În aceste două cazuri  poţi greşi ca psiholog dacă nu ai decât o dată şansa să evaluezi persoana”, spune Igna.

Psihologie la nivel mondial
După o muncă de cinci ani, hunedoreanul  va obţine anul viitor diploma de doctor în psihologie.  „Am două articole publicate în reviste de specialitate de nivel mondial. Alte două articole urmează să fie publicate până anul viitor, când voi susţine dizertaţia finală pe baza celor patru articole care vor fi publicate. Susţinerea tezei de doctorat se va face în faţa unui un specialist de seamă,  care, de faţă cu juriul, va evalua răspunsurile mele la întrebările puse. Sper să trec cu bine şi acest ultim hop”, spune Cornel Victor Iuga.


Întrebări şi răspunsuri
Ce faceţi după ce obţineţi diploma de doctor în psihologie?
Intenţionez să profesez în Marea Britanie.

Ce înseamnă „normal” în psihiatrie?
Sunt trei norme care se exclud reciproc: norma majorităţii, a eticii şi a funcţionalităţii. Luăm un  exemplu: un geniu! E super funcţional, face totul la superlativ. Poate fi foarte moral, nu fură, nu minte, nu e vicios. Dar nu e ca majoritatea.  Prin urmare, conform definiţiei, nu este normal. 

Ce faceţi când sunteţi deprimat?
(Zâmbeşte) Lucrez la amenajarea casei unde locuiesc!


Ce-i place
„Mi-a plăcut întotdeauna armonia între oameni şi persoanele care respectă principii solide de echitate în raport cu semenii lui”, mărturiseşte Cornel Victor Iuga.

Ce nu-i place
Respinge lipsa de discernământ  cu care oamenii  îşi aleg idealist anumite direcţii de evoluţie în viaţă fără să-şi dea seama de obstacolul de netrecut al realităţii. El spune că aceasta este o reţetă a ratării care poate fi evitată cu un sfat bun la timpul potrivit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite