Hunedoara: PORTRET / Valentin Câmpeanu: „Nebunii adevăraţi sunt în libertate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Valentin Câmpeanu: „Nebunii adevăraţi sunt în libertate”
Hunedoara: PORTRET / Valentin Câmpeanu: „Nebunii adevăraţi sunt în libertate”

Şeful spitalului de boli nervoase de la Zam se consideră norocos: face parte din medicii care nu trezesc antipatia pacienţilor.

Profil
Născut - 27 iunie 1949
Educaţie - Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Psihologie
Experienţă - Din 1977 psiho-patolog  la Spitalul de Psihiatrie Zam,  actualmente mangerul instituţiei
Familie - Căsătorit, patru copii

„Doctore, mi-au zdrobit creierul”. „Cine te-a lovit?”. „Nu i-am văzut că stau în întuneri.”. „Dar văd că trăieşti”. „Ei mă ţin în viaţă ca să mă chinuie. Dacă pleacă, mor!”. „Unde-s  ei? De ce nu le spui să te lase în pace?. „Nu înţelegi, doctore! Mă cotropesc dinăuntru”... 

Un dialog absolut „normal” într-o clinică de psihiatrie.  În cei 32 de ani de activitate, meseria i-a impus lui Valentin Câmpeanu să ia contact cu mai multe minţi rătăcite. Niciodată însă nu-l veţi auzi pe hunedorean vorbind despre nebunie. „Încă de pe vremea lui Ceauşescu, prin anii ’80, s-a convenit  în mediul specialiştilor în psihiatrie că apelativul nebun are un sens peiorativ pentru nişte oameni aflaţi în suferinţă. Părerea mea este că nebunii sunt afară, nu în secţiile de psihiatrie”, spune Valentin Câmpeanu.

Hunedoreanul  se consideră norocos că dintotdeauna a fost o persoană agreată de pacienţii săi. „Am avut un coleg care a încasat un bolovan în cap de la un pacient. Orice contact cu bolnavii presupune un bun autocontrol  din partea mea. Dacă sunt nervos, sau arăt speriat, ei emulează starea mea de spirit şi au reacţii necontrolate. Bolnavii sunt extrem de adezivi”, povesteşte Valentin Câmpeanu. 

Specialistul este nevoit să facă tururi de forţă ca să scape de pacienţii săi întâlniţi pe stradă între două internări. „Odată am fost nevoit să intru fără să vreau la cinema, pentru că omul nu înţelegea să plece şi umbla după mine. Abia când i-am spus că intru la un film a renunţat cu greu să-mi mai povestească din viaţa lui”, îşi aminteşte Valentin Câmpeanu.

Testul petelor de cerneală

Sunt proceduri clare de a identifica o boală mintală. Una din ele este ceea ce Valentin Câmpeanu numeşte „co-delirul patologului”. „Ca să observ simptomele, aproape de fiecare dată sunt pus în situaţia să delirez şi eu în tandem cu el. E un fel de provocare. Un test clasic este cel al petelor de cerneală. Luaţi o foaie de hârtie pe care o îndoiţi în două după ce aţi picurat la mijloc puţină cerneală. Deschideţi din nou hârtia.  Un schizofrenic va vedea întotdeauna ceva, acolo unde un om normal zăreşte doar o pată diformă de cerneală. Bolnavul va proiecta viziunile lui obsesive în orice, chiar şi într-o pată de cerneală”, spune specialistul. 

Cel mai şocant caz investigat de hunedorean este cel al unui tânăr criminal ce-şi bătuse tatăl cu o ţeavă până acesta murise. „Copil cu un aspect angelic, o aură de cuminţenie, liniştit, coerent. Mi-a luat ceva timp până să identific psihopatul. În afara crizelor, acesta are aparenţă perfect normală. E cazul tipic al criminalilor în serie”, spune Câmpeanu.

întrebări şi răspunsuri
Câţi bolnavi psihic aţi vindecat definitiv?
În psihiatrie nu vorbim de vindecări definitive. Psihozele nu se vindecă niciodată. Este vorba doar de ameliorări ale unor stări critice.

Câţi pacienţi sunt internaţi acum în spital?
Anual avem circa 5.000 de internări. Spitalul are un număr de 400 de paturi.

Câţi bolnavi periculoşi aveţi?
Circa un sfert dintre bolnavi sunt izolaţi. Contrar percepţiei generale, ei sunt izolaţi în principal pentru a-i proteja de ei însuşi. Să nu dispară, să nu se sinucidă, sau, că şi asta se poate, să nu agreseze pe cineva.

ce-i place
„Sunt  vânător şi pescar de ani de zile. Sunt metode excelente de deconectare după ce te încarci cu senzaţiile din ospiciu ”, spune Valentin Câmpeanu.
ce nu-i place
Prostia omenească  îi repungă cel mai mult.  Persoanele lipsite de imaginaţie şi de umor sunt de asemenea pe „lista neagră” a lui Valentin Câmpeanu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite