Hunedoara: VIDEO PORTRET / Patricia Zota a terminat liceul cu media 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: VIDEO PORTRET / Patricia Zota a terminat liceul cu media 10
Hunedoara: VIDEO PORTRET / Patricia Zota a terminat liceul cu media 10

A câştigat împreună cu echipa sa medalii de argint la competiţii naţionale de informatică şi este bursieră a Fundaţiei Dinu Patriciu.

Profil
Născută - 19.05.1990
Educaţie - Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu”, Orăştie
Performanţă - Media 10 la absolvirea liceului, medalii de argint la concursul Infomatrix
Familie - o soră mai mică

Nu ştie dacă să zâmbească sau nu atunci când înşiruie toate distincţiile pe care le-a câştigat de-a lungul anilor: diplome de onoare, diplome de excelenţă, premii la olimpiadele de matematică, de informatică, de engleză, dar şi participări la expoziţii de pictură şi grafică în Germania. A terminat ca şefă de promoţie atât şcoala generală, cât şi liceul, având note de 10 pe toată linia, dar recunoaşte asta cu modestie şi adaugă că „s-a descurcat”, pentru că a citit întotdeauna lecţiile cu o doză de curiozitate, ca şi cum ar fi făcut asta numai şi numai pentru ea.

Premiaţi cu Daisy si Demo

Patricia povesteşte cu entuziasm cum ea, împreună cu alţi doi colegi pasionaţi de informatică, au realizat un „filmuleţ” cu care au câştigat locul al doilea pe ţară la concursul naţional de informatică, după ce s-au înscris la categoria „digital content”. „Tema era D&D. Atât. Niciun alt indiciu, nimic. Puteam să facem orice ne doream, pornind de la aceste două litere, iar noi am creat două personaje, Daisy şi Demo. Animaţia noastră era axată pe ideea de polaritate: personaj pozitiv – Daisy, versus personaj negativ – Demo, un roboţel care folosea numai tehnologii care dăunau mediului înconjurător”, a spus tânăra, premiată inclusiv pentru merite şcolare deosebite. Susţine că, deşi cea mai mare contribuţie la propriul succes o aduce chiar omul în cauză, orice începător are nevoie de îndrumarea unui profesor.

„Sunt bune şi manualele, aplicaţiile şi informaţiile de pe internet, însă este excelent dacă un dascăl îţi pune bazele educaţiei, urmând ca tu să te dezvolţi pe cont propriu”. Şi pentru că nu vrea să renunţe la pasiunea legată de grafică şi pictură, adaugă că, chiar dacă s-a decis să studieze informatica la Cluj-Napoca, intenţionează ca ulterior să facă grafică în mediul electronic.

Se vede la televizor

Cu un an în urmă, Patri, cum îi spun apropiaţii, a devenit bursieră a Fundaţiei Dinu Patriciu, alăturându-se altor peste 5.000 de liceeni care beneficiază de sprijin financiar şi tabere de dezvoltare personală. Râde când îşi aminteşte cum a venit o întreagă echipă de la Bucureşti pentru a face un spot publicitar.

„Iniţial nu am vrut să accept, dar m-am gândit că nu voi putea să fug mereu de presă, de interviuri. Aşa că au venit, au stat o zi întreagă aici şi au luat diferite cadre prin casă. A fost o experienţă foarte interesantă, iar în film apare chiar şi căţelul nostru, Cuchi. E foarte ciudat să te vezi la televizor!”, a declarat amuzată, Patricia.



Întrebări şi răspunsuri
Ce ai face pentru oraşul tău, dacă ai putea?
Aş „aranja” puţin parcul, aş deschide galeria de artă a domnului Zdrenghea, aş reamenaja şi aş redeschide cinematograful, unde eu şi tati eram cam singurii spectatori, în ultimii ani cât acesta a mai funcţionat.

Care e secretul reuşitei?
Trebuie să munceşti. La mine nu a fost vorba de o sclipire pentru ceva anume, dar totul s-a compensat prin muncă. Recunosc, m-a mai prins şi ora unu sau două noaptea, lucrând la diverse proiecte.

Cine te susţine în ceea ce faci?
Familia şi oamenii minunaţi pe care îi am aproape: profesoara mea de religie, Narcisa Grădinescu, dar şi trupa, cele câteva prietene ale mele cu care mai ies la câte o plimbare în oraş.

ce-i place
Să desenez, să citesc şi să călătoresc. Am fost de mai multe ori în Germania, pentru că am avut nişte expoziţii de grafică şi pictură la Helmstedt, dar am fost şi în Cehia.

ce nu-i place
Atunci când buni mă anunţă că avem treabă în grădină mă mai fofilez uneori şi spun că am de învăţat. Ştiu că nu ar trebui să fiu aşa de egoistă, dar zarzavaturile nu sunt tocmai pasiunea mea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite