Hunedoara: PORTRET / VIDEO DJ Soundmeth, maestrul plăcilor de vinil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / VIDEO DJ Soundmeth,  maestrul plăcilor de vinil
Hunedoara: PORTRET / VIDEO DJ Soundmeth, maestrul plăcilor de vinil

Hunedoreanul Cristian Andrei, alias DJ Soundmeth, calcă pe urmele artiştilor consacraţi ai genului hip-hop.

Profil:
Născut - 1 decembrie 1985
Familie - necăsătorit
Educaţie - studii liceale
Experienţă - este DJ de trei ani
Citeşte şi:

În vârstă de 24 de ani, Cristian, alias „DJ Soundmeth”, îşi dedică o mare parte din timpul lui liber muzicii. De trei ani, hunedoreanul este DJ. Produce şi pune muzică hip-hop, „cu mesaj”, după cum o denumeşte tânărul.

 „M-am apucat de muzică în adolescenţă, când am adoptat stilul de viaţă hip-hop, luând modelul primilor artişti de la noi. După ce m-am angajat la o fabrică din Orăştie, din primii mei bani strânşi, am reuşit să îmi cumpăr cu 800 de lei un mixer vechi de chitară, cu care, pe nişte discuri de vinil, încercam să compun melodii. Cu timpul, pasiunea pentru acest gen de muzică mai puţin întâlnit în ţară m-a cuprins cu totul”
, a povestit hunedoreanul a cărui poveste de viaţă se aseamănă cu a personajului interpretat de Eminem în filmul american „8 Mile”.

Pasiune costisitoare
Tânărul, care şi-a ales numele de scenă „DJ Soundmeth”, a investit până în prezent o mulţime de bani în pasiunea lui.

image

În urmă cu un an, s-a împrumutat de la bancă pentru a-şi achiziţiona un nou aparat de mixat, mai performant, în valoare de peste 10.000 de lei.
În acest timp, el s-a specializat în mixaj. În „turntable-ism”, mai exact, după cum explică hunedoreanul. „Folosesc pick-upul ca instrument muzical. Aşa cum alţi artişti utilizează vioara sau pianul, eu produc muzică la "pick-up" (turntable), ajutat de programele pe calculator”, mai spune DJ Soundmeth. Nu este un lucru uşor, în opinia lui. În faţa calculatorului şi a mixerului cu plăci de vinil, Cristian îşi petrece, zilnic, mai multe ore, pentru a crea şi a monta muzică.
Străduinţele lui au început să dea rezultate. În ultimele luni, a fost solicitat tot mai des pentru a participa ca DJ la petrecerile ţinute în cluburile din vestul ţării. „Pe internet sunt cel mai uşor de găsit, unde există o comunitate a pasionaţilor acestui gen de muzică, iar cei care sunt interesaţi de „turntable-ism” pot asculta piesele pe care le facem şi pot intra în legătură cu noi”, spune Cristian.

Serviciul este pe primul plan
În ciuda succesului pe care l-a avut la evenimentele unde a participat ca DJ, hunedoreanul nu vede în muzică un mod prin care să îşi poată asigura existenţa. „Muzica rămâne doar o pasiune. Câştig bani la petrecerile unde particip, cel mai adesea, doar cât să îi cheltui într-o seară. În schimb, discurile pe care le folosesc nu se prea găsesc decât pe internet şi sunt foarte scumpe, la fel şi aparatura. De aceea, în prezent, nu m-aş putea dedica în totalitate muzicii”, a mai adăugat hunedoreanul. El lucrează de la vârsta de 20, într-o fabrică de componente auto, întâi la Orăştie şi apoi la Deva. Are un loc de muncă de care nu se plânge, deşi programul de serviciu în trei schimburi este destul de obositor. Ajuns acasă de la muncă, hunedoreanul îşi găseşte refugiul în muzică.

Ce-i place:
Deşi nu se de în vânt după sport, Cristi îşi face timp pentru a juca baschet cu prietenii. În rest, ascultă cu plăcere muzică soul, reggae, funk şi alte genuri muzicale ale anilor 1970 – 1980. Dintre formaţiile româneşti. cel mai mult îi plac Paraziţii şi BUG Mafia, dar şi unii dintre artiştii mai tineri. Călătoriile şi petrecerile la care participă sunt alte lucruri preferate ale hunedoreanului.

image



Ce nu îi place
:
Lui DJ Soundmeth nu îi plac cei care strică atmosfera la petrecerile la care participă. „Ar trebui ca oamenii care vin să facă scandal să stea acasă”, a spus Cristi. În cluburile unde a mixat, hunedoreanul a cunoscut o mulţime de astfel de oameni, aşa-numiţii „cocalari”. Nici trezitul devreme nu intră în preferinţele tânărului, deşi este nevoit să se conformeze acestui obicei.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce reprezintă muzica pe care o produci?
Este o plăcere a mea. Pentru cei mai mulţi dintre artişti este un buisness, la mine a rămas un mod de a mă exprima. Prin piesele mele pot transmite orice tip de stare sufletească, orice fel de mesaj.
Cât de mult prinde muzica hip-hop la public?
La petrecerile unde am participat este apreciată de tineri, deşi se adresează unui public mai restrâns. Nu este una comercială, astfel că nu se prea ascultă în cluburi, mai ales în cele „de fiţe”. Este o muzică „underground” cu conţinut explicit şi, neapărat, cu mesaj.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite