Hunedoara: PORTRET / Teodor Telembici un sensei cu cinci dan la centură [GALERIE FOTO]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Teodor Telembici un sensei cu cinci dan la centură [GALERIE FOTO]
Hunedoara: PORTRET / Teodor Telembici un sensei cu cinci dan la centură [GALERIE FOTO]

Este singurul karateka hunedorean ce posedă centura neagră cinci dan. Ca antrenor, a „produs” peste 30 de campioni mondiali.

PROFIL
NĂSCUT. 10 octombrie 1963
EDUCAŢIE. Inginer, doctorand în specialitatea construcţii- instalaţii
EXPERIENŢĂ. Peste 35 de ani de karate
FAMILIE. Căsătorit, un copil


Sportul karate i se potriveşte lui Teodor Telembici ca o mânuşă. Supra-energic, dominat de gesturi iuţi,  senseiul lasă impresia că gestionează la limită un surplus de furie care-l populează în stare latentă. „Acesta e temperamentul meu. M-am născut aşa, mai războinic, non-conformist şi cu repulsie adâncă faţă de ipostaza de «yesman»”, spune hunedoreanul.
A început să practice arte marţiale în 1983. Trei ani mai târziu,  în „ilegalitate”,  a obţinut centura neagră de la sensei Masaru Miura. „Examinarea a durat şase ore. Doar doi karateka au reuşit în acea zi să ia centura. Am fost extrem de fericit că m-am aflat printre ei. A fost cel mai greu examen pentru mine”, spune Teodor Telembici.  Preşedinte de club, antrenor emerit atestat, arbitru internaţional, karateka hunedorean, acestea sunt toate funcţiile pe care Teodor continuă acum, la 46 de ani, să le îndeplinească cu succes. El încă se antrenează aproape patru ore zilnic. „E cu totul altceva faţă de ce făceam acum 25 de ani. Ca să zic aşa, am urcat deja muntele. Am lăsat în urmă epoca strechului,  a controlului  loviturii la milimetru, a ameliorării forţei de impact. La 5 dan, mă concentrez pe chestiuni care mă duc cât mai aproape de perfecţiune. Simplificat, repet de 5000 de ori o lovitură, un procedeu, o mişcare, până în momentul când simt că am atins maximum în execuţie”, spune sensei.

Ippon la băieţii cu ochi albaştri
De câte ori în viaţă un sensei are ocazia să aplice pe stradă „legea  marţială”? Teodor Telembici a fost nevoit să riposteze de mai multe ori, ca să se apere de agresori. Unul din aceste episoade s-a consumat în anul 1989, cu câtva timp înainte de Revoluţie. Hunedoreanul surprinde într-o seară doi bărbaţi în putere ce loveau fără milă un vârstnic în pasajul pietonal care leagă, la Deva, Bulevardul Decebal de zona Cepromin. „I-am rugat să lase omul în pace şi să plece. Au sărit imediat la mine. I-am scos din luptă în câteva minute, după care am fugit. Mi s-a părut ciudat că bătrânul bătut nu a schiţat
niciun gest”, spune karateka. După circa o săptămână, la locul de muncă a lui Teodor Telembici s-au prezentat doi securişti, care au cerut date despre el. „Am scăpat pentru că a venit Revoluţia. Am aflat ulterior că cei pe care i-am bătut erau lucrători ai Securităţii aflaţi în misiune”, îşi aminteşte senseiul.

„Mă controla cu două degete”
Teodor Telembici a fost invitat în mai multe rânduri să participe la un stagiu de pregătire la San Diego, în SUA cu sensei Hidetaka Nishiyama, 10 Dan, elev al întemeietorului karateului tradiţional. „Am avut ocazia să lucrez în acelaşi dojo, cu spuma karateului mondial. Îmi aduc aminte de un maestru japonez, 9 dan, care ne-a prezentat tehnici de luxare. Eu am fost sparring-partner. Ţin minte că mă zvârcoleam pe podea de durere şi nu reuşeam să scap din priza făcută cu două degete de maestru”, spune Teodor Telembici.



Întrebări şi răspunsuri

Câţi campioni aţi format la club?
La Ryu Do am avut peste 30 de campioni mondiali şi europeni.

Câte puncte mortale la lovire are corpul omenesc?
Am fost învăţat că există circa 200 de puncte unde o lovitură aplicată poate produce moartea. Eu cunosc cam jumătate dintre ele.


Ce-i place

„Karate, familia şi munca mea de proiectant. Îmi place şi să ajut oamenii atunci când au nevoie”, spune Teodor Telembici.

Ce nu-i place
Sensei nu suportă clasa politică românească a momentului, pe care o acuză de toate neîmplinirile societăţii româneşti de după 1989.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite