Hunedoara: PORTRET / Valentin Popa, preotul din spatele camerei TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Valentin Popa, preotul din spatele camerei TV
Hunedoara: PORTRET / Valentin Popa, preotul din spatele camerei TV

Deveanul a găsit un punct comun între slujba de cameraman şi slujba pe care o ţine în fiecare duminică.

PROFIL
Născut. 30 iunie 1972, Deva.
Studii. Absolvent al Facultatăţii de Teologie din Sibiu.
Familie. Căsătorit, un copil.
Experienţă. Preot din 1995, cameraman din 1999.

Valentin Popa a găsit puntea de legătură între două meserii total diferite. În timpul săptămânii el lucrează ca operator şi cameraman la o televiziune locală din Deva, iar în weekend, în vremea sărbătorilor calendarului religios şi cu multe alte ocazii importante, îmbracă sutana preoţească. Este, de 15 ani, preotul bisericii din Burjuc, o localitate hunedoreană de pe malul Mureşului. Iar în urmă cu zece ani, a transformat definitiv pasiunea pentru imagine într-o a doua meserie.
„Din vremea liceului am vrut să lucrez în domeniul televiziunii. Am renunţat să mă înscriu la o facultate de profil din Bucureşti, pentru că, în vremea comunismului, era foarte greu pentru un absolvent din provincie, fără pile, să fie admis la astfel de studii, unde eru foarte puţine locuri. M-am înscris la teologie şi în 1995, la terminarea facultăţii, am fost hirotonisit ca preot. Mi-am luat o cameră video şi am început să filmez, pentru mine, pentru ca în 1999, la recomandarea unui prieten, să fiu angajat colaborator la o televiziune locală din Deva. De atunci şi până în prezent am reuşit să împac cele două meserii”, a povestit deveanul.

A făcut lobby pentru biserici
Părintele a colaborat ca operator cu Realitatea TV şi cu Prima TV şi este recunoscut ca unul dintre cei mai buni cameramani din judeţ. Totuşi, pentru el, pe primul plan rămâne preoţia. „Enoriaşii de la Burjuc ştiu că lucrez în presă şi vin deseori la mine să îmi ceară, nu doar sfaturi, dar şi să îi ajut prin realizarea unor reportaje despre nevoile lor. Am reuşit ca prin meseria de operator să promovez biserica de lemn de la Tisa. Ulterior, monumentul istoric a primit o finanţare de la Banca Mondială pentru lucrări de restaurare”, spune preotul.

Slujbă prin telefon
De multe ori, cele două ocupaţii ale lui Valentin Popa s-au intersectat. „Într-o duminică, spre exemplu, în timp ce mă aflam la slujbă, am primit un mesaj prin care eram anunţat că un incendiu de proporţii a izbucnit în judeţ. Am profitat de o pauză în care a cântat strana, pentru a-i suna pe cei de la televiziunea Prima TV să le explic că le voi face rost de imaginile cerute cu incendiul, dar între timp a trebuit iar să iau cuvântul în biserică. Nu mi-am închis telefonul, astfel, câteva minute, colegii de la Bucureşti au putut asculta pe viu (şi, probabil, s-au amuzat copios) slujba pe care o ţineam”, a mai povestit Valentin Popa.

Amintiri din mină
„Printre reportajele cele mai deosebite pe care le-a realizat a fost unul la mina din Paroşeni, în galeriile aflate la aproape un kilometru sub pământ, prin întuneric, în locuri strâmte, ocupate de şobolani, unde minerii îşi consumau fiecare zi de muncă. Îmi amintesc că am ieşit negru din mină, cu camera video aproape distrusă”, spune preotul.


Întrebări şi răspunsuri
Ce îi sfătuieşti pe viitorii absolvenţi de liceu să aleagă între facultatea de teologie şi cea de jurnalism?
Amândouă meseriile, de preot şi de jurnalist, sunt frumoase. Aduc satisfacţie pentru că lucrezi cu o mulţime de oameni, din toate categoriile. Totuşi, fiecare trebuie să decidă pentru sine ce drum va alege în viaţă.

Care au fost cele mai neplăcute momente în munca de operator TV?
Cele câteva sute de accidente grave la care a trebuit să fiu prezent, pentru a le da ca ştiri, unde unele dintre victime, fără a mai putea fi ajutate, şi-au dat ultima suflare chiar în faţa camerelor de luat vederi.

Ce-i place
„Îmi plac ieşirile la aer liber şi să schiez. În fiecare iarnă îmi fac timp pentru a merge la schi. Am fost în Parâng, la Straja, Poiana Braşov şi la Salzburg. În staţiunile din Austria este mai frumos ca în cele din România. Acolo totul este aranjat“, a spus Valentin.

Ce nu-i place
Valentin Popa spune că este foarte deranjat de numărul mare de câini comunitari din Deva. „Nu se poate dormi noaptea din cauza lătratului lor”. Nu îi plac nesimţirea în trafic şi felul în care mulţi dintre şoferi conduc pe drumurile din judeţ.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite