Hunedoara: PORTRET / Ioan Ruszuly a văzut Europa din cabina de TIR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Ioan Ruszuly a văzut Europa din cabina de TIR
Hunedoara: PORTRET / Ioan Ruszuly a văzut Europa din cabina de TIR

Dacă Magellan a făcut ocolul Pământului în aproape patru ani, hunedoreanul l-a înconjurat de 25 de ori în 11 ani.

Cu siguranţă că visul de a deveni şofer de TIR a bulversat multe minţi aflate la vârsta copilăriei. Şi asta deoarece imaginea omului capabil să strunească ditamai monstrul de oţel este parcă desprinsă din poveste.

Ioan Ruszuly este unul dintre aceştia. Este şofer de autotren de 11 ani, timp în care a parcurs mai bine de un milion de kilometri! Teoretic, asta înseamnă că a înconjurat Pământul de 25 de ori.

„Este o muncă deosebit de grea, care implică foarte multe responsabilităţi. În plus, cred cu tărie că meseria de şofer de TIR nu se adresează bărbaţilor însuraţi. Am pierdut foarte multe lucruri deosebite din viaţa familiei mele. Şi asta pentru că mă aflam la mii de kilometri distanţă de ei”, a mărturisit Ioan. În cei peste 11 ani de şoferie la volanul TIR-ului, Ioan a colindat prin toată Europa.

Şi deşi sunt puţine ţări europene prin care nu a tranzitat, amintirile legate de potenţialul turistic ale acestor ţări sunt aproape nule. „Am avut nenumărate curse în Franţa, dar nu am văzut niciodată Turnul Eifel, nu am văzut Colosseum-ul deşi am intrat în Italia de multe ori, aşa cum nu am văzut nimic din marile puncte de atracţie turistică ale Europei. Şi asta pentru că un şofer de TIR nu are timp să facă aceste lucruri. Sau pur şi simplu, banii pe care i-ar cheltui pentru aceste delectări trebuie, de fapt, să ajungă acasă la familie. De aceea, pentru un şofer de autotren, toate ţările Europei
Occidentale sunt la fel. Autostradă, centură ocolitoare şi zona industrială unde trebuie să descarci marfa. În acest context, cel mai mult m-a impresionat Olanda unde am văzut mii de centrale eoliene amplasate pe marginea autostrăzilor”, a povestit Ioan.

Hunedoreanul povesteşte că în Europa Occidentală încercarea de a mitui un poliţist este o misiune imposibilă.

Ţări în care şpaga nu există

„Ungurii sunt mari şpăgari. Cum văd un TIR românesc cum îl opresc. Inventează tot felul de neregului şi aşteaptă şpaga. Probabil li se trage de la faptul că sunt vecinii noştrii. În restul Europei Occidentale şpaga te duce direct în arest. Am avut un coleg care a încercat să dea şpagă unui poliţist german. În 10 minute a fost încătuşat şi dus în arest. În 24 de ore avea sentinţa dată. Amendă penală şi interdicţia de a mai intra în Germania pentru trei ani. Am rămas pofund impresionat de Slovenia, o ţărişoară mică şi frumoasă, cu oameni care au trăit în regimul comunist şi unde dacă oferi şpagă ai încurcat-o”, a mai spus Ioan.

Întrebări şi răspunsuri

Există ţări în care ai văzut drumuri mai proaste decât în România ?
Sincer, nu. E adevărat că nici bulgarii nu stau foarte bine, dar au drumuri mai bune decât noi. Nu am fost în Albania, unde am înţeles că e dezastru, şi nici în fostele ţări sovietice. Şi asta pentru că sunt foarte periculoase. În Ucraina şi în Rusia, TIR-urile traversează ţara numai în coloană. Şi asta pentru că oricând poţi fi atacat de bande de rackeţi.

Ai avut vreun accident în 11 ani de şoferie?
Unul singur. Aveam un drum de Anglia şi am adormit la volan în apropiere de Londra. Am intrat în şanţul de pe marginea drumului fără a lovi pe nimeni şi fără să fiu accidentat. În cel mai scurt timp, lângă mine au fost echipaje ale ambulanţei sosite cu elicopterul. E atâta organizare în aceste ţări încât rămâi marcat. Mi-au adus şi translator aşa că am reuşit să comunic cu ei fără nici o problemă. Sunt cu adevărat cu zeci de ani înaintea noastră.

ce-i place
Liniştea şi dreptatea. „Vreau să-mi construiesc o căsuţă la ţară, unde să mă retrag atunci când îmi doresc să scap de agitaţia oraşului. De asemenea, îmi plac oamenii care luptă pentru a demonstra că au dreptate”, a spus Ioan.

ce nu-i place
Ioan nu suportă minciuna şi ipocrizia. „Decât să mă minţi frumos, mai bine îmi spui adevărul. Chiar dacă doare. Şi decât să fii un om cu două feţe, mai bine să nu te cunosc. Sunt un om dintr-o bucată şi vreau să rămân aşa”, a spus hunedoreanul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite