Hunedoara: PORTRET / Dobca Simion, cavaler al cetăţii la 57 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Dobca Simion, cavaler al cetăţii  la 57 de ani
Hunedoara: PORTRET / Dobca Simion, cavaler al cetăţii la 57 de ani

Cel mai vârstnic cavaler al Ordinului e neîntrecut la mânuitul pumnalelor.

Profil

Născut - 17.01.1952
Educaţie - Şcoala profesională
Experienţă - Lăcătuş
Familie - Căsătorit, doi copii

Nea Sima a lucrat ca lăcătuş ani buni, după care a fost şef de echipă la macarale. De opt ani e la pensie şi de mai bine de doi ani face parte din Ordinul Cavalerilor de Hunedoara.

„Am jucat în multe filme istorice care s-au turnat la Castelul Corvinilor, pentru că alura mea se potriveşte cu ceea ce căutau regizorii. Am fost oştean, nobil, ba chiar călău sau cardinal. Otto Inimă de Dragon a fost cel care s-a gândit că aş putea deveni membru, m-a invitat şi eu am zis: «De ce nu?»”, a povestit Simion Dobca.

A doborât singur un turn

Legenda cavalerului Sima cel Alb spune că acesta s-a născut în neamul unor cneji slavi şi a crescut între apele Zlaştiului şi ale Cernei, în umbra turnului Njeboissa. A ajuns oştean în oastea lui Ioan de Hunedoara, iar după multe bătălii, a fost luat scutier. La curtea Corvinilor se zvoneşte că în timpul asediului unei cetăţi duşmane, el a doborât cu braţele goale poarta unui turn în care se ascundeau nişte arcaşi mişei. După această faptă, Sima a fost ridicat la rang de cavaler, iar pe blazonul lui au fost aşezate turnul şi zimbrul, simbolurile puterii şi tenacităţii.

Armură de cavaler din deşeuri reciclabile

„Armura e făcută cu mâinile mele. Uite, solzii ăştia sunt toţi făcuţi din deşeuri metalice. Un văr de-al meu a dat peste o bucată mai mare şi s-a gândit să mi-o păstreze, iar eu am decupat fiecare piesă în parte, doar nu degeaba sunt lăcătuş. Dacă port toate plăcile, inclusiv apărătorile pentru coapse, armura de solzi ajunge la un total de 12 kilograme”, a menţionat cavalerul Sima cel Alb.

„Stau în ordin cât mă ţin colegii”

Deşi mai are puţin până va deveni sexagenar, Simion Dobca spune că nu are de gând să renunţe prea curând la „meseria” de cavaler şi adaugă râzând că el este, de fapt, cel mai tânăr dintre toţi. Îl are scutier pe Raul, spune că îi place să se bată cu două spade, dar nu renunţă nici la scut, lance sau pumnalele scurte, cu prăsele din coarne de cerb. „Sezonul meu e dus, asta e foarte clar, însă eu cred că mai pot să stau în ordin câţiva ani. De fapt, o să rămân aici atâta timp cât mă vor ţine colegii”, a adăugat hunedoreanul.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai frumoasă zi la ordin?
Cea în care am fost făcut cavaler. Chiar dacă am fost mai bătrân, am trecut şi eu prin toate etapele, la fel care oricare alt membru, iar în acea zi am trăit un sentiment cu adevărat deosebit!

Care este domniţa dumneavoastră?
Prima domniţă este nepoţica mea, de 3 ani, a doua fiică a mea, a treia soţie, iar aici, la Ordin, o am domniţă pe Laura.

Soţia nu s-a opus dorinţei de a fi cavaler?
Păi, dacă nu era ea de acord, credeţi că mai eram acum aici?! Unde mai mâncam eu o ciorbă caldă? Am 33 de ani de căsnicie şi, zic eu, asta nu e de ici de colo!

Ce-i place

„Mă bucur de familia mea, de cei doi copii şi de nepoţică, îmi place ceea ce fac la Ordin, pe care l-aş defini aşa: credinţă, iubire şi dreptate. Ne uităm la Parlament şi nu vedem de niciunele dintre acestea”, a spus cavalerul.

Ce nu-i place

„Că unii dintre semenii noştri nu îşi dau seama cât de important este ceea ce facem noi aici, ce rating facem noi castelului şi că unii dintre hunedoreni nu ştiu să ne aprecieze”, a declarat Sima cel Alb.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite