Hunedoara: PORTRET / Adrian Sebesten, de profesie pescar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Adrian Sebesten, de profesie pescar
Hunedoara: PORTRET / Adrian Sebesten, de profesie pescar

Pasionat de pescuit din copilărie, hunedoreanul, a participat la concursuri în ţară şi peste graniţe, dar a şi organizat, chiar el, zeci de competiţii.

PROFIL
Născut. 18.07.1967.
Studii. Liceul Industrial Nr. 1, Deva.
Familie. Căsătorit, un băiat.

Nu a apucat să meargă cu bunicul lui la pescuit, în urmă cu mai bine de trei decenii, pe când bătrânul încă mai folosea ceea ce pescarii de azi ar considera doar nişte undiţe rudimentare: beţele din bambus. Prima oară a pescuit pe la 9 ani, la balta Săuleşti, vreo „40 de cărăşei”.
„Nu am umblat niciodată după capturi mari, iar cel mai mare peşte pe care l-am prins cred că a fost un crap de 8 kilograme, însă la concursuri nu este important să prinzi o singură captură, chiar dacă aceea este foarte mare. Greutatea totală este cea care contează în alcătuirea unui clasament. Capturi mari am avut şi eu, cum a fost peştele care mi-a luat 300 de metri de fir de pe mulinetă sau, altădată, un somn uriaş, care mi-a tras băţul în apă, însă, din păcate ,pe acelea nu am reuşit să le aduc la mal”, a spus Adrian Sebesten.

Cel mai vechi concurent din judeţ
În 1981 a participat la prima competiţie, iar în 1983 avea să câştige bronzul cu echipa de juniori, la Slatina. „Sunt cel mai vechi concurent de staţionar din judeţ, care încă mai participă la competiţii, iar în anul în care am fost medaliat echipa noastră era alcătuită din trei băieţi şi două fete. Atunci era cu totul altfel, participau şi fetele, însă acum interesul pentru pescuit, în general, este foarte scăzut. Majoritatea pescarilor din Hunedoara sunt pensionari, pentru că pe tineri i-a atras internetul. Sunt alte lucruri care îi interesează”, a adăugat Sebesten.

Mai puţină poluare
Dacă hunedoreanul detestă faptul că în judeţ se face „pescuit de tigaie”, undiţarii aducând acasă tot ce prind, deşi limita maximă este de numai 5 kilograme, Sebesten se bucură că poluarea industrială nu mai este aşa de accentuată ca în anii anteriori, iar în Hunedoara se poate pescui chiar în centrul vechi al oraşului. „Au fost pescari care au prins păstrăvi de trei kilograme în Cerna, peştii erau veniţi din amonte, de pe Runc şi Zlaşti, ceea ce ne arată că apa este mult mai limpede şi mai curată decât în urmă cu câţiva ani, când mai funcţionau minele şi combinatul”, a menţionat pescarul.
Nadă de calitate
Hunedoreanul spune că, pentru a nu te întoarce cu sacul gol de la pescuit, ai nevoie de o nadă de calitate. „Cu banala mămăligă nu poţi să ai rezultate, de aceea eu sunt promotorul nadelor de calitate, care sunt şi ele destinate fiecărei specii în parte”, a mai spus pescarul. Adrian Sebesten adaugă că cele mai bune locuri de pescuit din judeţ sunt balta privată Ben, cu o suprafaţă de două hectare, apoi Mureşul, în zonele Ilia şi Săcămaş, iar pe locul trei se află Lacul Cinciş.


Întrebări şi răspunsuri

Care este următoarea competiţie pe care o veţi organiza?
În 3-4 octombrie va avea loc cupa Adi Seb Pescom, care a ajuns la ediţia a 14-a şi care va avea loc la balta Ben, de lângă Călan. La eveniment va participa şi Constantin Mateescu, multiplu campion al României, şi mai mulţi concurenţi din Ungaria.

Unde aţi prins cei mai mulţi peşti?
La  competiţia care a fost organizată la Cinciş, în ’95. Am prins atunci 652 de bucăţi în numai trei ore. Asta înseamnă un peşte la fiecare câteva secunde. Numai că erau capturi mici. Obleţi.

Fiul dumneavoastră v-a moştenit pasiunea?
Da. Are numai 15 ani, dar a avut rezultate excelente la competiţiile de pescuit şi are acasă nu mai puţin de 10 cupe şi medalii.


Ce-i place
Pe lângă pescuit, hunedoreanul este pasionat şi de fotbal. „De la cinci ani am mers pe stadion cu tata, iar până la majorat am jucat la Mureşul Deva. Dupa aceea am renunţat, că au apărut alte probleme”, a povestit hunedoreanul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să mănânc peşte şi nimeni din familia mea nu mănâncă. Nici eu, nici soţia şi nici fiul nostru. Şi nu-mi place minciuna. Am lucrat cu oamenii, iar în unii dintre ei am avut prea multă încredere”, a spus Sebesten.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite