Hunedoara: PORTRET (VIDEO) Nistor Purcariu cântă la vibrafon, bolla şi djembe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET (VIDEO) Nistor Purcariu cântă la vibrafon,  bolla şi djembe
Hunedoara: PORTRET (VIDEO) Nistor Purcariu cântă la vibrafon, bolla şi djembe

Are în spate 35 de ani de experienţă ca baterist, percuţionist şi vibrafonist. A evoluat în cluburi şi festivaluri de jazz din ţară şi peste hotare, în Italia (Perugia, Siena) şi Franţa (Toulon , Port du Pantin), fiind recunoscut drept cel mai bun baterist din regiune.

Profil
Născut - 28.04.1950
Educaţie - Liceul de Cultură Generală Nr. 1, Hunedoara
Performanţă - Locul al doilea la Festivalul Internaţional de Jazz de la Sibiu, 1981
Familie - divorţat


Are înregistrări radio şi tv cu formaţii de jazz sibiene (Vocal Jazz Quartet, Reflex), este membru fondator al clubului de jazz “Dan Mîndrilă”, din Hunedoara, şi  a făcut parte din grupul Huniadi Cantores. În 1993 a absolvit “Umbria Jazz Clinics”, din Italia. În afară de tobe şi vibrafon, cântă la bolla, bongo, conga, djembe, tom-tom, bloc de lemn şi clopoţei tubulari. Vrea ca toată lumea să îi spună Giovanni dar, pentru cei din cale afară de politicoşi, acceptă apelativul de “Don Giovanni”.

„Visul” toboşarului

A învăţat singur să cânte jazz folosind o carte în limba maghiară. “Eu nu ştiam ungureşte, dar, în vremea copilăriei mele, Hunedoara era un oraş cosmopolit. Erau nemţi, maghiari şi chiar în curte cu noi locuia un prizonier de război italian, care avea să mă înveţe limba lui. Jazz, în schimb, am învăţat ajutat de o bătrânică din vecini, după un manual în limba maghiară. Problema era că, deşi unguroaică, ea ştia numai să vorbească, nu şi să citească. Aşa că eu citeam pocit din manual, ea înţelegea ce vreau să zic şi îmi spunea, cu o uluitoare acurateţe, ce înseamnă, chiar dacă nu avea cunoştinţe muzicale”, povesteşte, amuzat, Don Giovanni, care adaugă că nu a vrut să termine Conservatorul, pentru că nu îl interesa muzica clasică.

Oprit de cenzura comunistă
În 1983 a înfiinţat Clubul de Jazz şi îşi aminteşte cu nostalgie cum a reuşit să aducă la Hunedoara muzicieni renumiţi, printre care şi regretata Anca Parghel. “Toată doctorimea şi profesorimea se aduna. Erau avizi de muzică de calitate, însă Comisiei de Cultură i-a fost teamă de eventuale conspiraţii în cadrul întrunirilor noastre, aşa că după numai un an ne-au anunţat că spaţiul clubului va fi transformat în teatru de păpuşi”, şi-a amintit Don Giovanni.

A ratat cea mai bună şcoală de jazz
În 1991 a fost acceptat cu o bursă la cea mai bună şcoală de jazz din lume, Berklee College of Music, din Boston, Statele Unite. “Am trimis o înregistrare cu piesele mele şi, peste vreo şase luni, am primit răspunsul că am fost admis. Aveam şi o bursă de 2.500 de dolari, însă taxa de şcolarizare era de peste 16.500 de dolari, pe care eu nu îi aveam, iar Ministerul de resort a considerat că sunt prea bătrân. Aveam 41 de ani. Însă, dacă aş fi ajuns la Boston, cu condiţia de a mă întoarce în ţară, acum aveam şi noi, românii, o secţie de jazz la Conservator”, a declarat hunedoreanul.

Video: Nistor Purcariu cântă muzică medievală la vibrafon, la Castelul Corvinilor



Întrebări şi răspunsuri
Ce cântaţi la Castel?
Muzică medievală de curte, calină şi melodioasă, diferită de cântecele din târgurile medievale, care erau mai săltăreţe, mai stridente, fiind acompaniate, pe lângă fluiere, de tobe şi tamburine.

Care este dorinţa lui Don Giovanni?
Acela de a înfiinţa la Hunedoara un trio sau un cvartet de jazz sau chiar o şcoală de jazz.

Care e cel mai inedit instrument la care aţi cântat?
O conga făcută în combinat din lemn de brad, ceea ce e aproape imposibil. Cei care m-au văzut cântând la ea au rămas cu gurile căscate.

Ce-i place
Să cânte jazz pentru public. „Mai demult, mi-am antifonat casa cu nişte pături dar, cum începeam un pic mai tare, îi deranjam pe vecini. Aşa că acum exersez numai la Castelul Corvinilor, lunea, când muzeul e închis”, a spus artistul.

Ce nu-i place
Lânceazeala şi minciuna. „Mai bine îmi spune omul verde în faţă, ca să ştiu unde am greşit şi să mă corectez. De asemenea, regret că în provincie nu se pot organiza evenimente culturale de amploare şi nu înţeleg de ce”, a adăugat Don Giovanni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite