Hunedoara: PORTRET / Iosif Pogan luptă pentru tradiţia pădurenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Iosif Pogan luptă pentru tradiţia pădurenilor
Hunedoara: PORTRET / Iosif Pogan luptă pentru tradiţia pădurenilor

Hunedoreanul promovează, prin artă, obiceiuri originale şi are grijă să ducă dansurile şi jocurile specifice ale pădurenilor în toate colţurile ţării.

Profil

Nascut. 26. 12. 1954
Educatie. Studii medii
Experienta. Primar timp de 16 ani
Familie. Căsătorit

Despre pădureni  se ştiu destul de puţine. Conform tradiţiei populare, un pădurean este acel localnic care, din orice parte ar vrea să ajungă la gospodăria lui, venind, bineînţeles, dinspre alte sate, trebuie să traverseze o pădure. Iosif Pogan este pădurean autentic. Şi ţine atât de mult la tradiţiile acestora încât, împreună cu alţi pădureni, a format grupul artistic Lăpugeana. Aici se învaţă celebrul „brâu pădurenesc”, un dans ale căror semnificaţii se pierd în negura timpului.
„Am intrat în acest grup la 14 ani. Am fost în echipa de dansatori tineri, apoi în cea de familişti, iar acum sunt instructor. Şi fac totul pentru a găsi mereu alţi tineri care să ducă mai departe celebrul brâu pădurenesc”, spune Pogan.

Alte obiceiuri păstrate cu sfinţenie

„Brâul pădurenesc” nu este singurul obicei care este interpretat de Ansamblul Lăpugeana. De-a lungul timpului, Iosif Pogan a avut grijă ca tinerii să pună în scenă obiceiuri de nuntă, cele legate de măsuratul oilor, şezătorile, colindele cu dubaşi, care se cântă în preajma Crăciunului, sau tradiţia numită „Moroleuca”.
„Moroleuca este doar una dintre bogăţiile culturale care se păstrează în Lăpugiu de Jos. Cu «moroleuca» şi cu celelalte obiceiuri, formaţia din Lăpugiu de Sus a participat, printre altele, la Festivalul Internaţional al Tineretului, la Zagreb, ori am fost invitaţi, de regretatul Tudor Vornicu, la emisiunea «Dialog de la distanţă»”, spune instructorul pădurenilor.
Acesta povesteşte că Ansamblul Lăpugeana a participat la o sumedenie de festivaluri de gen din ţară la Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Alba-Iulia, Satu Mare ori la Poieniţa Voinii, unde sunt prezenţi anual, chiar dacă, de-a lungul timpului, au mai existat şi sincope în ceea ce priveşte organizarea formaţiei.

Invitaţi la filmările de Crăciun

La mijlocul acestei luni, Iosif Pogan va pleca, împreună cu cei  30 de membri ai ansamblului pădurenesc din Lăpugiu de Sus, la Bucureşti, pentru înregistrarea unor emisiuni ce vor fi prezentate de posturile centrale de televiziune în preajma Sărbătorilor de iarnă.
Aceste filmări se vor face la Muzeul satului din Capitală. De asemenea, dubaşii şi colindătorii din Lăpugiu vor fi prezenţi şi la Deva, la tradiţionala deja manifestare desfăşurată în aer liber înainte de venirea Crăciunului.

Intrebări şi răspunsuri

Cât de greu este să găseşti tineri dispuşi să înveţe dansurile pădureneşti?
Nu este foarte greu. Pentru mulţi dintre ei, deplasările pe care le facem la spectacole în ţară sunt singurele şanse de a vedea ce înseamnă un oraş ca Bucureştiul sau Braşovul. Mulţi încearcă să înveţe mai bine pentru a putea ajunge să aibă un loc de muncă în aceste oraşe.

Este vreun obicei la care ţineţi în mod special?
Toate sunt frumoase. Mai deosebit este „Moroleuca” sărbătorită, în fiecare an, de Lăsata Secului. La „moroleucă” băieţii aduc lemne cu căruţa şi fac un rug mare, pe care-l aprind la lăsarea serii, după ce au venit şi fetele. Apoi băieţii încep cu „strigarea” către fete, urmează replica acestora şi, tot aşa. De asemenea, în jurul focului, după câteva „strigături”, se încinge jocul.

Ce-i place

Iubeşte viaţa la ţară. „Am încercat să stau la oraş dar nu am reuşit. Îmi plac animalele, oile în special. De altfel, am aproape 800 de oi”, spune Pogan.

Ce nu-i place

Nu suportă minciuna. „Nu pot să mint. Spun adevărul, oricât de dur ar fi. Şi vreau să fiu tratat în acelaşi mod”, spune hunedoreanul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite