Hunedoara: PORTRET Paul Ciuci: "Am cântat pentru prieteni, nu pentru bani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET Paul Ciuci: "Am cântat pentru prieteni, nu pentru bani"
Hunedoara: PORTRET Paul Ciuci: "Am cântat pentru prieteni, nu pentru bani"

Muzica lui Paul Ciuci a fost imnul tinerilor din anii ’80.  Albumul “Cântec pentru prieteni” s-a vândut în peste 800 de mii de exemplare.

NĂSCUT - 12 IULIE 1953
EDUCAŢIE - Bacalaureat
EXPERIENŢĂ - Peste 30 de ani de activitate creativă şi concertistică în domeniul muzical
FAMILIE - Căsătorit, un copil

Paul Ciuci. Compact.
Două branduri „siameze” ce au făcut istorie în rock-ul românesc.  Acordurile  din „Fata din vis”, „Un alt început”, „O noapte şi-o zi” erau inhalate pe nerăsuflate de publicul deceniului ’80  în isteria maratonului de concerte  susţinute de trupă în acei ani. Albumul „Cântec pentru prieteni” a reabilitat percepţia asupra muzicii româneşti la ea acasă, într-o vreme în care publicul din ţară nu mai avea ureche decât pentru producţiile  muzicale „de dincolo”.  Vocalist, chitarist şi compozitor al trupei, charismaticul Paul Ciuci avea la picioare aproape toate avantajele unui star rock: faimă, fete, o viaţă boemă. Ecuaţiei îi lipsea însă ceva: cecurile grase...

Plata în Marlboro, cafea şi mezeluri

La 25 de ani de la momentul de apogeu al carierei,  Paul Ciuci îşi trăieşte viaţa la Deva  în siajul legendei sale. Câteodată starul rock face în glumă o recapitulare mercantilizată a diferenţei între ce a fost şi ce-ar fi putut săfie.  „În mod normal ca star rock ar fi trebuit să realizăm acest interviu în vila mea de pe Coasta de Azur, vecină cu cea a lui Jon Bon Jovi şi eventual a lui Klaus Meine de la Scorpions. E regretabil, dar înainte de 1989 nici un artist român nu a cântat pentru bani. Aşa era sistemul. Noi, de exemplu, am cântat pentru prieteni”, spune Paul Ciuci.

image
image

Nu exista drept de autor, iar unicul editor de discuri al vremii,  Electrocord, ţinea la secret volumul de discuri vândute. Abia prin 1991, Paul Ciuci a aflat că albumul „Cântec pentru prieteni” s-a vândut în România în peste 800 de mii de exemplare. „În mod normal, un artist din Occident care vindea atâtea discuri era milionar în dolari”, spune artistul. 

Viaţa trăită de trupă în acei ani face însă mai mult. „Erau anii marilor lipsuri. Ţin minte că un primar nu avea bani să ne plătească după concert. Tovarăşi artişti, ne-a spus, nu am bani, dar pot să vă dau ţigări Marlboro şi cafea. Am zis asta e şi am mers mai departe. Altădată, după un spectacol, autorităţile ne-au dat halate albe, un cuţit şi ne-au lăsat liberi într-un abator să ne servim cu tot ce ne doreşte inima. Sunt faze pe care un star rock occidental nu le-ar înţelege niciodată în lipsa încasării cecului”, mărturiseşte Paul Ciuci.

image

„Fata din vis” avea pantofi albaştri

Creaţiile de pe albumul „Cântec pentru prieteni” rămân repere forte în palmaresul lui Paul Ciuci.  Compozitorul recunoaşte că inspiraţia nu-ţi dă întotdeauna a doua şansă în viaţă. Dar când vine loveşte năpraznic.  „O fată cu pantofi albaştri întâlnită într-un compartiment de tren într-o noapte geroasă prin 1980  a fost muza mea când am scris „Fata din vis”.  Am povestit amândoi vreo şase ore. Fata s-a dat jos la Alba Iulia.  Locuia în cartierul Cetate.  Nu ştiu cine a fost. Am sperat ani de zile că va veni într-o zi să-mi spună  „Ştii, eu sunt fata din vis”. Dar nu a făcut-o”, spune Paul Ciuci.   

Ce-i place? 
“Ador lucrurile simple. Indiferent că e vorba de relaţii umane, vestimentaţie sau gastronomie”, spune Paul Ciuci.

Ce nu-i place?
“Când mă uit în oglindă am impresia câteodată că nu am fost şi nu sunt suficient de bun şi generos. E un sentiment stânjenitor pentru mine”, se confesează artistul.

Întrebări şi răspunsuri

În ce proiecte muzicale eşti implicat acum cu trupa?
Pregătim un turneu în primăvară cu piese absolut noi. 
Care este recordul de public al trupei Compact?
Cred că recordul este de circa 40.000 de persoane care au venit să ne audă la Sibiu.
Care e viaţa de zi cu zi a unei rockstar român?
Sunt tătic-dădacă pentru pentru fetiţa mea Vanessa şi part-time vedetă rock cu turnee şi proiecte muzicale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite