Hunedoara: PORTRET / Miruna Dan, cea mai bună din judeţ la română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Miruna Dan, cea mai bună din judeţ la română
Hunedoara: PORTRET / Miruna Dan, cea mai bună din judeţ la română

Tânăra a fost singura elevă care a adus în judeţul Hunedoara, anul trecut, un premiu de la Olimpiada naţională la limba şi literatura română, faza naţională.

Profil
Născută - 28.12.1993.
Studii - Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, din Hunedoara.
Familie - O soră mai mare.

Ziua ei începe la şase dimineaţa şi include nu mai puţin de 12 sau chiar 13 ore de studiu: mai întâi sunt cursurile de la şcoală, apoi până la trei ore de efectuat teme pentru a doua zi şi trei-patru ore de citit, de plăcere. Pentru că este pasionată de literatură, oricine s-ar aştepta ca Miruna să înveţe într-o clasă cu profil uman, însă adolescenta spune că a ales să studieze la profilul real, pentru că astfel are mai multe oportunităţi în ceea ce priveşte opţiunea pentru studiile universitare.

„Deocamdată, nu am hotărât exact ce anume vreau să fac, dar nu mă deranjează să studiez şi ştiinţe realiste, pentru că mie îmi place matematica şi fizica. Aş putea să fac litere, la fel ca sora mea, dar nu exclud nici varianta de a încerca la medicină, pentru că mă atrage şi biologia”, a povestit Miruna. Hunedoreanca a obţinut, timp de doi ani consecutiv, începând din clasa a şaptea, menţiune la faza naţională a Olimpiadei de limba şi literatura română şi spune că este pasionată de proza fantastică.

Tolstoi şi Fitzgerald, lectură de plăcere

„Poezie nu am citit prea multă, mai degrabă proză şi îmi place mult cea fantastică, Mircea Eliade, spre exemplu, iar printre cărţile pe care le-am citit de curând se numără «Cel mai iubit dintre pământeni», a lui Marin Preda, «Marele Gatsby» de Scott Fitzgerald şi «Învierea», de Tolstoi”, a adăugat Miruna, care spune că, deocamdată, nu are probleme cu procurarea volumelor, pentru că tatăl ei are o bibliotecă suficient de mare, pe care a alcătuit-o cu pasiune, de-a lungul anilor.

Nu ştie dacă va reveni la Hunedoara

Deşi nu s-a decis ce anume va studia, litere sau medicină, tânăra spune că va alege, pentru perioada studiilor universitare, Clujul sau Timişoara şi recunoaşte că nu ştie dacă se va întoarce în oraşul natal.

„Totul depinde de oportunităţile pe care le voi avea în Hunedoara în momentul în care voi termina facultatea. Eu sunt destul de legată de casă, aşa că aş vrea să mă întorc, însă foarte mulţi tineri aleg să nu revină în oraş, pentru că aici nu prea poţi să îţi construieşti un viitor”, a mărturisit Miruna.

Motivaţia pentru care adolescenta participă la concursurile şcolare este faptul că tânăra respinge ideea de mediocritate. „Mie îmi plac competiţiile, aşa că anul ăsta mă gândesc ca, pe lângă olimpiada la limba şi literatura română, să particip şi la cea de limba engleză şi, poate, chiar la biologie”, a mai spus hunedoreanca.

Întrebări şi răspunsuri

Ce simţi că ar trebui schimbat în sistemul de învăţământ?

Cred că ar fi necesar să se renunţe la testele naţionale şi ar trebui să se dea admitere din materiile profilului pe care îl alegi. Ar fi bine să nu mai conteze atât de mult media notelor pe care le obţii în gimnaziu. Cred că un 20 la sută, în loc de 50 de procente ar fi suficient.

Unde mergi în vacanţe?
Până acum, am văzut toată România, iar cel mai mult mi-a plăcut Transfăgărăşanul şi Porţile de Fier, dar dacă ar fi să merg într-o călătorie peste graniţe ar alege Insulele Caraibe că e, aşa... o destinaţie mai exotică.

Ce te deranjează cel mai mult în oraş?
Gunoaiele şi câinii vagabonzi, care sunt la tot pasul.

ce-i place
„Îmi plac filmele, plimbările cu prietenii şi copacii înfloriţi, primăvara”, a adăugat Miruna, care recunoaşte că are o slăbiciune şi pentru serviciul messenger, aşa că, în timpul liber lasă fereastra acestuia deschisă.

ce nu-i place
„Ipocrizia, minciuna şi superficialitatea”, a spus Miruna.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite