Hunedoara: PORTRET / Mircea Bâtcă un grafician care lucrează cu stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Mircea Bâtcă un grafician care lucrează cu stânga
Hunedoara: PORTRET / Mircea Bâtcă un grafician care lucrează cu stânga

Deşi în urmă cu cinci ani a suferit un accident vascular, suferinţa fizică a fost depăşită de pasiunea pentru artă, el continuând să realizeze lucrări cu stânga.

Un om interiorizat, care nu vorbeşte atunci când nu este cazul, deşi are multe de spus. Vorbim despre Mircea Bâtcă, artistul hunedorean cu o vastă activitate în domeniul graficii, caricaturii şi al literaturii. Recent, acesta a expus peste 80 de lucrări la Galeria de Artă ,,Forma” din reşedinţa de judeţ.

,,Caricaturile şi portretele prezentate publicului devean reprezintă o retrospectivă realizată de-a lungul timpului. Mesajul lucrărilor denotă scena politică a anilor ’94-’95, multe dintre personalităţile politice care se regăsesc în lucrările mele regăsindu-se şi la ora actuală în atenţia contemporanilor. Ceea ce este inedit este faptul că lucrările nu redau doar asemănarea cu personajele reale, ci redau tipologia şi caracterul acestora”, a declarat Mircea Bâtcă.

Performanţă realizată cu mâna stângă

Abil cunoscător al interiorului uman, ochiul graficianului caricaturist surprinde ceea ce e caraghios, comic şi totodată real şi specific pentru cel care devine personaj pentru renumitul artist. Întrucât în urmă cu ceva timp a suferit un accident vascular, Mircea Bâtcă îşi realizează lucrările cu mâna stângă. Cele mai recente dintre acestea pot fi văzute în cadrul expoziţiei sus-menţionate, aflată la dispoziţia devenilor până la finalul acestei luni. ,,N-ar fi nimic senzaţional aici, de vreme ce artişti de geniu – Leonardo, Michelangelo, Beethoven şi atâţia alţii – au fost stângaci. Dar stângaci nativi, pentru care a lucra cu stânga nu presupune niciun surplus de efort.

Ceea ce impresionează la Mircea Bâtcă e că, în ciuda „stângăciei” sale, n-a cedat, nu s-a descurajat, n-a depus penelul, ci a luat totul de la început. După contemplarea acestor lucrări, putem zice că ne aflăm în universul unui artist născut cu două mâini drepte”, a spus Radu Ciobanu, artist plastic.

Trăieşte pentru artă

Majoritatea operele sale sunt inspirate din problemele universal valabile ale omului în societate, începând din antichitate până în modernism. Întrucât numai cu ajutorul cuvintelor nu poate acoperi noţiunea de artă, face acest lucru prin intermediul ideii plastice. Pune grafica pe primul loc, după care urmează caricatura şi literatura.

,,Mircea Bâtcă a trăit şi trăieşte pentru artă. Zi de zi se află în atelier, iar dovadă stă opera sa, numeroasă atât din punct de vedere numeric, cât şi calitativ, cunoscută la nivel naţional şi internaţional”, a adăugat Ion Tengheru, pictor şi membru onorific al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Deva.

întrebări şi răspunsuri

Cine sau ce vă susţine moralul?

Eu. Când nu ştiu ce să fac, să plâng sau să râd, mă apuc să desenez.

Ce v-a marcat cel mai mult, din punct de vedere pozitiv, de-a lungul activităţii artistice?

Întâlnirea cu Lucian Blaga. M-a făcut să-mi pun altfel problemele de creaţie, să fiu mai atent la coerenţa sistemului şi la diferenţele de nunaţă.

Care consideraţi că este locul şi rolul artistului în societatea actuală?

Arta este un bun simbolic, nu unul de consum. Dacă artistul vrea să trăiască, trebuie să coboare în kitsch. De aici pleacă ruptura dintre artist şi societate. Totuşi, un stat care se respectă trebuie să asigure o protecţie spirituală. În societatea noastră, însă, monumentele şi artiştii sunt lăsaţi să piară.

ce-i place
Cultura, nu-mi închipui viaţa fără cultură. Îmi place lectura, citesc foarte mult din diverse domenii, de la literatură la ştiinţific. Numai cu o documentare temeinică poţi răspunde la toate solicitările vieţii. Sunt un pasionat al artei, pentru care am făcut permanent eforturi astfel încât să ating performanţa.
ce nu-i place
Ceea ce nu funcţionează în societate. Artistul trebuie să aibă mereu un spirit combativ, să fie o prelungire a omului critic. Tocmai de aceea, caricaturistul trebuie să vadă dincolo de înfăţişarea fizică a personajului pe care-l schiţează, să-i vadă caracterul. De asemenea, nu-mi place făţărnicia, minciuna şi indiferenţa oamenilor faţă de muncă.

Profil
Născut - 19.10.1945, Săcărâmb, judeţul Hunedoara.
Studii - Liceul ,,Decebal” din Deva, Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, Academia de Arte Vizuale ,,Ion Andreescu” din Cluj Napoca.
Familie - Căsătorit.
Experienţă - O serie de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, participări la saloanele internaţionale de grafică umoristică, activitate publicistică.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite