Hunedoara: PORTRET / Bert Block, un misionar din Mexic la Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Bert Block, un misionar din Mexic  la Deva
Hunedoara: PORTRET / Bert Block, un misionar din Mexic la Deva

Originar din SUA, Bert Block a plecat în Mexic pentru un an, dar a rămas acolo două decenii. Alţi patru ani a locuit la Deva, apoi a plecat în California.

PROFIL
Născut.
30 aprilie 1937, Michigan
Profesie. Pastor şi misionar
Educaţie. Universitatea Detroit, Specializarea Arte Liberale şi Istoria Americii Latine
Familie. văduv, patru copii, 11 nepoţi

Prima intenţie a lui Bert, după ce a terminat facultatea în Detroit, având dublă specializare, a fost aceea de a deveni profesor universitar de istorie. Avea rezultate excepţionale, însă singura condiţie - pe care nu o îndeplinea - era aceea de a vorbi fluent spaniola. A decis să apeleze la un prieten din Mexic, în speranţa că soţia lui va fi de acord ca toată familia, inclusiv cei trei copii ai lor, să se mute în sud pentru cel puţin 12 luni.

Două decenii în Mexic

„Vorbeam cu prietenul meu la telefon şi îmi făceam griji despre ce anume avea să spună Ellen. Pe vremea aceea stăteam într-o casă care avea telefoane atât la parter, cât şi la etajul unu, iar întâmplarea a făcut ca soţia mea să fie la telefon şi să audă toată conversaţia. Urcam cu gândul de a-i vorbi despre propunerea mea, pe când ea cobora zâmbind şi atunci mi-am dat seama că mutatul în Mexic era o idee care ne convenea amândurora”, a povestit Bert.

Plecat în Peninsula Yucatan pentru un an, avea să rămână nu mai puţin de 22 de ani în Mexic, ca pastor şi misionar. În tot acest timp a distribuit mexicanilor peste 300.000 de biblii, dar şi tone de ajutoare, a călătorit în Guatemala, Nicaragua, Costa Rica, Panama, iar în 1992, după căderea comunismului, s-a ivit oportunitatea de a face misionarism în Europa de Est şi a ales să vină în judeţul Hunedoara.

Îi plac oraşele mici

Dacă face o comparaţie între Mexic şi România, Bert constată că mexicanii sunt mult mai săraci. Spune că, dacă aproape fiecare familie de români are o biblie, în Mexic erau foarte frecvente cazurile în care localnicii nu aveau nici cea mai vagă idee despre creştinism.

În judeţul Hunedoara a lucrat mai ales în zonele Deva şi Haţeg, dar a bătut, alături de un translator, şi drumurile de ţară. Spune că îi place foarte mult judeţul nostru, că Deva este perfectă pentru el şi adaugă că nu suportă marile oraşe, aglomerate, agitate şi poluate. După cinci ani petrecuţi la Deva, Bert s-a întors acasă, în Statele Unite, imediat ce soţia lui a descoperit că suferea de cancer uterin galopant.

În foarte scurt timp a pierdut-o, iar o vreme a stat în California, unde a îngrijit-o pe mama acestuia. Când nici ea nu a mai fost şi-a luat inima în dinţi a venit din nou, de această dată singur, la Deva. Membru al Clubului Rotary din California, Bert este acum şi consultant al Asociaţiei Genesis Life, care oferă sprijin femeilor însărcinate aflate în situaţie de criză.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost motivul pentru care aţi revenit la Deva?

În 2005, la o conferinţă pro-life, la Kiev, a fost făcută publică informaţia că România era numărul unu în lume, la capitolul avorturi. Preşedintele Genesis Life, Radu Mîrza, conta pe ajutorul meu, asa că luna asta m-am întors la Deva.

Niciunul dintre copiii dumneavoastră nu a dorit să fie misionar?
Doar fiica mea cea mică, însă soţul ei nu a fost de acord. În schimb, pe lângă cei patru băieţi ai lor, au mai înfiat o fetiţă şi un băieţel din Rusia.

Ce-i place
Sufletul împăcat, vremea bună, caldă, faptul că hunedorenii sunt oameni prietenoşi, că în Deva multă lume se cunoaşte şi se salută pe stradă. Îi plac împrejurimile oraşului, Cetatea Devei şi Ţara Haţegului, pe unde s-a plimbat de foarte multe ori.

Ce nu-i place
O persoană pozitivă, Bert găseşte cu dificultate motive de nemulţumire în viaţă. Îi displace iarna prea friguroasă şi faptul că multe persoane se declară creştine, însă nu au un comportament adecvat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite