Hunedoara: PORTRET / Marius Achim “Inima” festivalului pentru motociclişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Marius Achim “Inima” festivalului pentru motociclişti
Hunedoara: PORTRET / Marius Achim “Inima” festivalului pentru motociclişti

Are doar 24 de ani, propria afacere, iar anul trecut a organizat singur, la Hunedoara, prima ediţie a festivalului pentru motociclişti Free Bikers Week.

Profil
Născut - 26 iunie 1985.
Studii - Facultatea de Autovehicule Rutiere.
Ocupaţie - Inginer auto.
Familie - Necăsătorit.

Marius Achim a condus prima oară un motor când avea 11 ani. “Tatăl meu era pasionat de motociclete şi, când am împlinit 11 ani, mi-a cumpărat o mini Mobra pe care, pentru că nu aveam voie să circul pe drumurile publice, am condus-o vreo trei ani numai pe drumuri de ţară.

Povestea e chiar mai veche, pentru că şi pe bunicul l-au fascinat motoarele, aşa că a fost a cincea persoană din Hunedoara care şi-a cumpărat maşină personală, cu mai bine de o jumătate de secol în urmă”, a povestit Marius.

Festival cu motor

Iniţial a făcut parte din clubul Road Patrol, al motocicliştilor din Timişoara, însă spune că întotdeauna şi-a dorit “să se audă şi de Hunedoara”. Aşa i-a venit idea de a organiza un festival al bikerilor în zonă.

“Am vrut să organizez evenimentul împreună cu cei de la Timişoara, însă ei m-au refuzat, aşa că mi-am făcut propriul club, Free Bikers Hunedoara, al cărui preşedinte sunt. Anul acesta am împărţit sarcinile şi a fost mai uşor, însă la prima ediţie a festivalului, în august 2008, am făcut totul singur, cu banii mei, cu ideile mele, cu alergătura pe la instituţii, pentru aprobări”, a adăugat tânărul.

Bikerii nu sunt duri şi răi

Achimoto, cum este cunoscut prietenilor, susţine că a fost foarte greu să schimbe impresia generală că motocicliştii sunt prea non-conformişti şi agresivi. “Anul trecut, cât am umblat după avizele pentru organizarea unui festival, toţi m-au primit cu reticenţă extremă. Era împământenită imaginea aceea că motocicliştii sunt duri şi răi. La Poliţie se gândeau că vor apărea bikerii cu pistoale şi vor începe să tragă în hunedoreni. Însă, după ce s-a terminat festivalul, iar autorităţile au văzut cât de civilizat s-a comportat toată lumea, mi s-a spus: «Oricând ai nevoie de noi, cere-ne ajutorul»”, a menţionat Marius.

Participanţii, selectaţi de taxă

Pentru a evita ca la eveniment să apară şi scandalagii, Achimoto s-a gândit că ar prinde bine o taxă de intrare în campus. “Anul trecut a fost 25, anul acesta 30 de lei. Însă fetele care au venit pe motor, cele care poartă numele de „Maria“, aniversaţii acestor zile, persoanele cu handicap, cel mai vârstnic participant la eveniment (un hunedorean de 70 de ani cu o motocicletă din 2001) şi cei care au venit de la peste 450 de kilometri nu au plătit nimic”, a spus Marius Achim.

întrebări şi răspunsuri
Ce nu ai mai face la următorul festival?
Un contract cu Enel. Mi-a căzut curentul de cinci ori pe zi, aşa că, la anul, mă gândesc serios să aduc generatoare, pentru că altfel se strică instalaţiile audio.
Cu ce te ocupi, în afara organizării Free Bikers Week?
Am afacerea mea: un magazin de motociclete şi piese, dar fac şi reparaţii. La motoarele vechi e imposibil să nu descoperi care e hiba, pentru că au mai puţină electronică. La cele noi e mai complicat şi se lucrează pe laptop. În plus, am şi un bar tematic, tot pentru motociclişti, cu motoare pe pereţi şi mai ales cu atmosferă.

Ce proiecte mai ai?
Un proiect de turism pentru bikeri, cu un traseu monitorizat prin GPS, prin munţii Poiana Ruscăi. Însă vom încerca să îl transformăm în realitate abia anul viitor.

ce-i place
Adrenalina. Sporturile extreme: parapantă, bungee-jumping. Cea mai mare înălţime de la care am sărit cu coarda a fost 100 de metri. Însă trebuie să spun că pe şosele nu îmi place să circul cu viteză foarte mare. Sunt precaut.
ce nu-i place
Oamenii falşi şi faptul că hunedorenii nu au un spirit de apartenenţă la oraşul lor. În plus, la un festival de genul ăsta, mulţi se aşteaptă să câştige cât mai mulţi bani, dar dacă nu pui suflet nu vei atrage prea multă lume.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite