Hunedoara: PORTRET / Marcela Weber, expertă în masaj medical profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Marcela Weber, expertă în masaj medical profesionist
Hunedoara: PORTRET / Marcela Weber, expertă în masaj medical profesionist

Masajul a fost pentru hunedoreancă una dintre puţinele alternative profesionale. Deşi nu vede binele pe care-l face, vorbele de mulţumire ale pacienţilor o fac fericită.

Profil

Născută - 20 august 1971
Educaţie - Liceul sanitar Arad, profil masaj
Experienţă - Douăzeci de ani de masaj terapeutic într-o clinică specializată
Familie - Necăsătorită

Ce mult face când după o zi de stat la birou sau la coasă, cineva ne frământă în mâini muşchii obosiţi ai cefei sau ai spatelui! Am vrea să nu se mai termine senzaţia, dar de fiecare dată binefăcătorul ne anunţă invariabil,  după un minut-două: „Gata, că am obosit! E greu!”.  Cât poate fi de  greu atunci să masezi non-stop cu o normă întreagă de opt ore? Marcela Weber face de douăzeci de ani această muncă.

„În masajul medical, în care sunt eu specializată, o şedinţă durează cam 15-20 de minute. Într-o zi normală de lucru, am pe mână în medie 20 de pacienţi cărora le aplic procedura de masaj. Stau tot timpul în picioare şi după opt ore de muncă sunt obosită. Fac însă cu plăcere munca asta. Mă bucur de confortul unei senzaţii de împlinire de fiecare dată când pacienţii pe care îi masez îmi mulţumesc pentru binele făcut. Sunt bucuroasă că pot să ajut cu ceva. În plus, am tot timpul ocazia să cunosc oameni, lucru care în alte condiţii ar fi destul de greu de făcut pentru mine”, spune maseuza.

Pacientul nu trebuie să ţipe

Marcela Weber cunoaşte perfect labirintul muscular al corpului omenesc, iar experienţa  a învăţat-o să recunoască la palpare o coloană cu probleme, o scolioză, o spondiloză cervicală sau o contracţie musculară.  Pe lângă tehnicile medicale, cunoaşte procedurile masajului anticelulitic, pentru obezitate sau ale celui de relaxare. Specialista spune că nu există parte a corpului care nu poate fi masată, inclusiv abdomenului i se pot aplica proceduri de masaj în terapia anumitor organe interne.

Uneltele maseurului sunt mânile, munca dezvoltând la aceştia o forţă a prizei cu mult peste medie. Marcela Weber spune că intensitatea masajului este dictată de tipul afecţiunii şi de sensibilitatea dureroasă a pacientului.

„Pacientul nu trebuie să ţipe în timp ce îl masezi. În funcţie de aceasta, aplici un masaj mai tonifiant, caz în care foloseşti mai multă forţă, sau sedativ, cu presiune mai mică”, spune hunedoreanca. Chiar dacă pare inofensiv, în cazul unor afecţiuni, un masaj neprofesionist poate avea efecte negative.

„La o hernie de disc, de exemplu, în fază acută, un masaj poate exacerba rădăcinile nervoase, lucru care dublează durerea pacientului. La hipertensivi este chiar interzis masajul deoarece acesta ar duce la o creştere şi mai mare a tensiunii”, spune Marcela Weber.

Întrebări şi răspunsuri

Câte procedee de masaj cunoaşteţi?
În mod normal, ca proceduri principale, avem alunecările, fricţiunile, frământatul şi stoarcerea (petrisaj), lovituri uşoare şi ritmice (vibraţii). Există şi procedee secundare, cum ar fi cernutul şi rulatul, ciupirile şi pensările, scuturările.

Ce recomandă un maseur bun în afară de faptul că trebuie să aibă încheieturi puternice?
O abilitate manuală naturală, răbdarea, să aibă o fire stenică, să încurajeze bolnavul şi să aibă simţul umorului.

Credeţi că aş rezista o zi la masaj în locul dumneavoastră?
Presupunând că aţi şti ce e de făcut, cred totuşi că în prima zi v-ar lăsa mâinile înainte de opt ore.

Ce-i place

„Îmi place cum se derulează viaţa mea în această alternanţă care există între slujbă şi timpul liber. În timpul liber sunt o pasionată ascultătoare a teatrului radiofonic. Câteodată,  ascult şi meciuri de fotbal”, a spus Marcela Weber.

Ce nu-i place

Marcelei nu îi plac gesturile marii politici întreptate împotriva românilor. Faptul că de petrolul românesc nu se pot bucura românii, că dispar produsele autohtone şi că a ajuns să aibă preţ chiar şi omenia.

În masajul medical, o şedinţă durează cam 15-20 de minute
Marcela Weber, maseuză

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite