Hunedoara: PORTRET / Leonora Marian, profesionista în cizmărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Leonora Marian, profesionista în cizmărie
Hunedoara: PORTRET / Leonora Marian, profesionista în cizmărie

Hunedoreanca „repară” de aproximativ 30 de ani genţi, portofele şi tot felul de articole de încălţăminte.

A ieşit de pe băncile şcolii cu certificat de competenţă în marochinărie. Întrucât a studiat în acest domeniu, activitatea în câmpul muncii a început-o în acelaşi sector. „Marochinăria este o muncă frumoasă, uşoară şi specifică femeilor. Pentru mine a reprezentant o înclinaţie îmbinată cu pasiune şi necesitatea de  a avea un job”, a declarat Leonora Marian. Hunedoreanca a lucrat cu diverse modele de genţi din 1977 până în anul 1996. În urma unui curs de manager s-a specializat şi în cizmărie.

„În acea perioadă, secţia de marochinărie unde lucram s-a desfiinţat. Drept urmare, a trebuit să mă reprofilez. Am ales ceva înrudit”, a adăugat femeia.

Şi-a învins prejudecăţile

A făcut acest lucru în ciuda faptului că vede cizmăria drept o muncă grea, o meserie murdară, caracteristică bărbaţilor. Spune acest lucru pentru că presupune lucrul cu tot felul de substanţe şi vopsele periculoase pentru sănătate.
„Nu sfătuiesc nicio persoană de sex feminin să urmeze această cale. În general, cizmăria nu este o meserie remunerată pe măsura efortului depus. Oricum, acest meşteşug nu prinde printre tinerii din zilele noastre, aşa cum se întâmplă, de exemplu, cu manichiura, pedichiura sau coafura”, a precizat Leonora. De-a lungul anilor, a avut de-a face cu tot felul de clienţi, de la cei politicoşi la cei care i-au părăsit atelierul trântind uşa. 

„Nu lucrez numai cu încălţăminte, lucrez şi cu oameni. Dacă ai parte, dimineaţa, de un client nepoliticos, îţi strică toată ziua. Multe persoane nu înţeleg că o cusătură pe care noi o facem nu este identică cu cea din fabrică. Noi reparăm articolele de cizmărie şi marochinărie, nu le fabricăm”, a mai spus Leonora. A avut parte chiar de comenzi mai puţin obişnuite. Unele dintre clientele sale i-au solicitatat adevărate lucrări artistice, gen o floare sau o inimioară cusută pe poşetă într-un anumit fel, ajustări care în mod normal se fac înainte ca produsul să iasă din fabrică.

Concurenţa second-hand

Deşi atelierele de marochinărie şi cizmărie nu sunt la fel de numeroase ca în alţi ani, acest domeniu de activitate are totuşi o mare concurenţă. Este vorba despre magazinele second-hand.

„Multe persoane îşi cumpără încălţăminte la mâna a doua. Decât să vină la noi să schimbăm un toc care s-a tocit şi să plătească pentru asta câţiva lei, mai bine mai adaugă ceva şi îşi cumpără o altă pereche de încălţăminte, de la second hand. Deşi sunt articole deja purtate, unele arată foarte bine, nu au nevoie decât de puţină îngrijire”, a susţinut hunedoreanca.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă vi s-ar oferi posibilitatea, aţi alege aceeaşi meserie?
Nu-mi regret meseria, însă aş alege altceva. Mi-ar plăcea să lucrez tot ceva manual. Nu ştiu ce anume, însă m-ar încânta ideea unui laborator.

Credeţi că, în timp, acest meşteşug va dispărea?
Probabil da, dar nu curând. E adevărat că în acest domeniu nu lucrează tineri şi că la un moment  dat cei din această breaslă vor dispărea, însă ne trebuie mulţi ani până a fi capabili ca tot ceea ce încălţăm să fie direct din fabrică.

Cât de des vă trec tinerii pragul atelierului?
Mai rar, însă asta nu înseamnă că nu îşi aduc încălţămintea la reparat. Deseori, ne trezim cu bunicii care vin şi aduc pantofii nepoţilor.

ce-i place
„Îmi place să văd un film bun, fie că este aventură, fie groază. Când eram mai tânără îmi plăcea foarte mult să citesc romane de dragoste, în general. Acum, am înlocuit lectura cu televizorul”, a spus Leonora.
ce nu-i place
,,Nu-mi place toamna pentru că întreaga natură este monotonă, tristă, se pierde viaţa din tot ce ne înconjoară. Chiar şi privirea oamenilor este mai întunecată. Totodată, nu suport nedreptatea şi minciuna. Nu înţeleg persoanele care nu recunosc când mint sau greşesc, deşi ştiu foarte bine acest lucru”, a spus Leonora.

Profil
Născută - 30.07.1960, comuna Ilia, jud. Hunedoara
Studii - Medii
Experienţă - Profesională: 30 de ani de activitate în domeniul marochinăriei şi cizmăriei
Familie - Căsătorită, o fată

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite