Hunedoara: PORTRET / Gheorghe Grün, un Leonardo Da Vinci modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul are mai multe inovaţii în industria utilajelor agricole, a scris patru legi, cunoaşte cinci limbi străine şi are permis de şofer profesionist.

Profil

Nascut. 20 decembrie 1944.
Studii. Facultatea de mecanică, Cluj-Napoca.
Familie. Căsătorit, doi copii.
Experienta. Între 1967 şi 1989, inginer de mecanică agricolă, din 1993 până în 2001, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Hunedoara

Orice discuţie cu Gheorghe Grün e o lecţie. Veţi fi surprinşi să descoperiţi în persoana hunedoreanului ceva din spiritul universal al unui Leonardo da Vinci,  programat însă să facă faţă erei  „hypermarket-urilor” informaţionale. Pentru că Gheorghe Grün este un tehnocrat atunci când inovează în mecanica utilajelor agricole, este un legiuitor atunci când editează proiecte legislative, poartă marca unui consultant la momentul când explică avantajele sau dezavantajele unui tip de afacere şi se relevă ca un profesor de cultură generală pe care niciun subiect din istorie, ştiinţă, religie sau artă nu-l surprinde nedocumentat.

Portretul intelectualului din secolul XXI

Pare aproape anecdotic că hunedoreanul, aşa cum spune, are şi permis de conducere profesionist, ştie să repare la fix maşini de spălat automate şi în plus, poate traduce instantaneu în mai multe limbi de circulaţie europeană. Faptul că face parte din cei 1,5 la sută de pământeni cărora li s-a stabilit un IQ undeva pe la 140 nu mai surprinde. Gheorghe Grün întrupează perfect ceea ce ne închipuim că ar trebui să fie un intelectual. „Condiţia intelectualului în societatea modernă s-a schimbat mult în ultimul secol. Acum o sută de ani, medicul, inginerul, scriitorul, puteau deveni proprietarii unei culturi solide, pentru că rigorile cerute de specializare nu erau atât de mari ca acum. Volumul de informaţii strict legate de meserie sunt azi atât de vaste încât intelectualul rămâne, ca regulă,  un superprofesionist în medicină sau IT, dar nu ştie cine a scris Hamlet”, spune hunedoreanul.

Gheorghe Grün este de părere că „setea de cultură” s-a atenuat şi din cauza sistemelor de referinţă al valorilor la care se raportează societatea. „Acum o sută de ani, erai «cool» dacă frecventai teatrele, aveai o bibliotecă doldora de cărţi sau ştiai ce diferenţe există între impresionism şi simbolism în pictură. Azi dacă ai trei cute pe ceafa rasă, ghiul şi Merţan nu mai trebuie să ştii nimic. Eşti vedetă. În concluzie, societatea impune ca noul snob să nu mai impresioneze prin setea de cultură, fie ea şi prefăcută, ci printr-un analfabetism cultural şi social”, spune hunedoreanul.

Autor de lege

Gheorghe Grün este autorul, “din umbră”,  a două proiecte de legi care au fost votate în Parlament. Una dintre ele a fost legea zonelor defavorizate, iar cealaltă, legea de funcţionare a camerelor de comerţ din România. „Le-am scris, dar ce a ieşit după amendările parlamentarilor a mutilat spiritul legii aşa cum l-am gândit eu. De exemplu, mi s-a părut cea mai proastă idee să etichetezi cu termenul de «defavorizată» zona unde vrei să atragi investitori. Aceştia, ca regulă, nu plasează bani în zone calamitate social”, explică Gheorghe Grün.

Intrebări şi răspunsuri

Cum faceţi ca să reţineţi atâtea date şi cifre din istorie, din artă?
Nu ştiu. Nu mă concentrez la asta. Pur şi simplu le reţin când le citesc.

De unde aţi învăţat atâtea limbi străine?
O parte în familie, altă parte ca autodidact.

Care este cartea dumneavoastră preferată?
Un intelectual nu citeşte ce-i place, ci îi place tot ce citeşte. Prin urmare, nu există „o carte a cărţilor” pentru mine. Ultima carte citită pe care o pot recomanda este „Mort de surd”, de David Lodge.

Ce-i place

„Iubesc viaţa mea de acum, ca bunic pentru cei patru nepoţi ai mei. Nu se compară nimic cu gânguritul de trezire al nepoţilor sau cu zâmbetul lor”, spune Gheorghe Grün.

Ce nu-i place

„Sunt un fanatic antifanatic. Nu suport sub nicio formă fanatismul şi tot ce ţine de aceste manifestări care au adus atâta rău în istorie”, se confesează hunedoreanul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite