Hunedoara: PORTRET / Iuliana Cioara, de la macara la noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Iuliana Cioara, de la macara la noroc
Hunedoara: PORTRET / Iuliana Cioara, de la macara la noroc

Hunedoreanca a lucrat 16 ani ca macaragiu, pentru ca apoi să înceapă să vândă bilete loto celor care cred în noroc.

PROFIL
Născută - 26.01.1960, sat Vâlcan, comuna Ciuleasa, jud Alba.
Studii - Medii.
Experienţă - 16 ani lucraţi ca macaragiu şi 18 ani de activitate la Loteria Română.
Familie - Necăsătorită, doi copii, patru nepoţi



Dedicată profesiei sale, pregătită pentru greutăţile vieţii şi cu o mare speranţă de a avea timp doar pentru sine, aşa poate fi caracterizată în câteva cuvinte Iuliana Cioara.
Aruncată de la o vârstă fragedă în tumultul vieţii, hunedoreanca a făcut faţă cu brio tuturor încercărilor. Este mândră de viaţa pe care o are, nu regretă nimic din punct de vedere profesional şi încă speră într-o lume mai bună. Şi-a început cariera într-un domeniu mai puţin întâlnit atunci când vine vorba despre femei. Primul său job a fost pe o macara. A lucrat în construcţii timp de 16 ani, ca macaragiu.
,,Am părăsit macaraua în primii ani după Revoluţie. În acea perioadă, construcţiile au intrat în declin, se simţea instabilitatea. Întrucât aveam doi copii de crescut, aveam nevoie de un serviciu stabil. Aşa am ajuns să lucrez la Loteria Română. Am început de jos, ca vânzător volant. Ulterior, am ajuns în agenţie, iar în prezent am 18 ani de activitate lucraţi în cadrul Loteriei Române”, a declarat Iuliana.  Comparând primii ani după Revoluţie cu zilele noastre, hunedoreanca spune că Loteria simte pulsul societăţii, adică totul se reflectă în veniturile oamenilor. Dacă în anii ’90 puterea de cumpărare era mare, acum se simte faptul că oamenii nu au bani şi vin mai rar să-şi încerce norocul la loto.

Nenorocul său, norocul vecinei
De-a lungul experienţei sale a fost o mână norocoasă pentru unii jucători, chiar dacă sumele nu au fost considerabile. A avut parte însă şi de un câştigător căreia ,,i-a oferit” un apartament în Bucureşti şi suma de 300.000 lei.
,,Noi nu ştim cine, ce, când şi cât cîştigă decât în momentul în care câştigătorul acceptă să i se facă publicitate. În acel moment primim fotografia sa de la nivel central. În caz contrar, totul se desfăşoară sub protecţia anonimatului”, a adăugat Iuliana. Hunedoreanca este de părere că nu există un anumit profil al jucătorului înrăit, ci doar că jucătorii au o speranţă, pe care Loteria Română o transformă într-o şansă calculată matematic, reală.
La început, ea însăşi s-a numărat printre jucători. ,,Ani de-a rândul am jucat după aceeaşi schemă. Asta până într-o zi. O vecină căreia i-a murit soţul mi-a dat nişte bani şi, de supărare, m-a rugat să joc pentru ea, să pun ce numere vreau eu. Am pus aceeaşi variantă pe care am folosit-o ani de ani. Mie nu mi-a adus niciun câştig, însă ei i-a adus cinci numere căştigătoare. Atunci am încetat să mai cumpăr bilete”, a mai spus femeia.


Întrebări şi răspunsuri
Sunteţi de părere că atunci când câştigi la loto trebuie să pierzi ceva din altă parte?
Consider că în viaţă trebuie păstrat un echilibru. În timp ce unii oameni au mulţi bani, nu au parte de sănătate, şi invers. Cât trăim trebuie să gustăm din toate, şi bune şi rele.

Dacă aţi lua-o de la capăt, v-aţi schimba profesia?
Nu. Tot ceea ce am făcut, atât ca macaragiu, cât şi ca membru al Loteriei Române, am făcut cu pasiune, responsabilitate şi obraz curat. Aceasta este cea mai mare satisfacţie a mea ca om.

Aţi spus că aflaţi cine şi cât câştigă în urma fotografiilor pe care le primiţi de la nivel central. Aţi păstrat aceste fotografii?
Din păcate, nu. Într-adevăr, puteam face un albun foto cu toţi câştigătorii care au cumpărat bilete de la agenţiile în care am lucrat, dar nu m-am gândit la asta la vremea respectivă. După ce fotografiile stăteau un timp în agenţie, pur şi simplu le dădeam jos.


Ce-i place
,,Aş vrea foarte mult să trăiesc cel puţin o zi pentru mine. Mi-ar plăcea să citesc, să călătoresc, să fac lucruri care ţin doar de mine. Încă de la 17 ani a trebuit să am grijă de cei doi copii ai mei, iar acum am grijă de mama care este foarte bolnavă. În plus, am şi două contracte de colaborare în alte domenii de activitate”, a spus Iuliana.

Ce nu-i place
,,Urăsc răutatea, minciuna, tot ceea ce-i incorect şi fals, tot ceea ce înjoseşte calitatea celor din jur ca oameni. Consider că orice ai face trebuie să-ţi asumi responsabilitatea pentru acţiunile tale, nu-mi plac oamenii care îşi pătează obrazul pentru a-şi atinge scopurile necurate”, a adăugat Iuliana.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite