Hunedoara: PORTRET / Iulian Dodo a câştigat cinci medalii de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Iulian Dodo a câştigat cinci medalii de aur
Hunedoara: PORTRET / Iulian Dodo a câştigat cinci medalii de aur

A venit la Clubul Sportiv din curiozitate, atras de „poveştile” băieţilor din cartier. Nu bănuia pe atunci că avea să aducă medalii de aur la Hunedoara.

Profil:

Născut. 14.05.1993, Hunedoara.
Educaţie. Şcoala Generală Nr. 12.
Performanţă. Multiplu campion naţional la box.
Familie. Un frate mai mic.


Iulian Dodo a început să boxeze la 12 ani, după ce a văzut cât de încântaţi erau băieţii din cartierul Micro 7 care se antrenau la Clubul Sportiv Şcolar, iar de atunci şi-a alcătuit o colecţie de 20 de medalii, dintre care cinci de aur.

„Se dădeau mari şi povesteau ce fac ei la antrenamente, aşa că mi-am zis: «Ia să văd şi eu despre ce e vorba.»”, şi-a amintit Iulian. Prima oară a pierdut. Era în 2005 şi dintre toţi pugiliştii pe care îi antrenase Ilie Captari, numai Iulian s-a întors de la campionatul din acel an fără niciun trofeu.
„Trei dintre băieţi au venit înapoi campioni, unul câştigase o medalie de bronz, numai eu… nimic! Am început să plâng, iar maestrul (n.r. Ilie Captari) a venit şi m-a întrebat «Ce s-a întâmplat, măi, tată?». I-am spus că sunt supărat pentru că am ratat şi tot atunci m-a determinat să-i promit că la anul voi câştiga o medalie”, a mai spus Iulian. S-a ţinut de cuvânt şi în 2007 a luat aurul la Craiova, la Campionatul Naţional de Box pentru Copii.

Medalii de aur în serie

În următorii doi ani, Iulian a mai adus la Hunedoara încă patru medalii. Pe ultima a câştigat-o chiar vinerea trecută, la Campionatul Naţional de Tineret de la Craiova. Susţine că acum s-a obişnuit, că nu i se mai pare un lucru ieşit din comun, deşi fiecare reuşită e un pas înainte pentru cariera lui de viitor boxer profesionist.

„Noi ne-am învăţat aşa, să venim cu toţii acasă cu medalii, de la competiţii. Maestrul ne pregăteşte tocmai pentru a câştiga, nu mergem la concursuri ca să ne aflăm în treabă, dar foarte mult m-a ajutat şi Marius Dăscălescu, al doilea antrenor cu care am lucrat mai ales în ultimul timp. A făcut pregătire şi a alergat cot la cot cu mine, cât a fost nevoie”, a ţinut să precizeze adolescentul.

 

image
image
image



Îi pare rău că a renunţat la şcoală

În această toamnă Iulian a fost cooptat în Lotul Naţional, iar pe o parte dintre pugilişti, printre care şi tânărul campion, îi va antrena Ilie Captari la Hunedoara. Dodo spune că e un lucru bun pentru el: după ce a rămas repetent din cauza numărului mare de absenţe, susţine că acum vrea să se ţină de şcoală.

„Am fost plecat mult timp în cantonament şi când veneam acasă, după antrenamente, eram prea obosit să mai merg la ore. Cu fizica şi chimia e mai greu. Nu mi-au plăcut materiile acestea şi la ele am avut cele mai mari probleme, dar dacă aş putea să dau timpul înapoi, nu aş mai lipsi atât şi, evident, nu aş mai fi nevoit să repet clasa a şaptea”, a adăugat Iulian.

Întrebări şi răspunsuri

Care e boxerul tău preferat?
Lucian Bute. Pe el îl apreciez şi îl respect, pentru că e un om extraordinar: a făcut performanţă, dar cu toate acestea este foarte modest şi foarte politicos. De altfel, eu cred că e cel mai iubit pugilist român. E stângaci, ca şi mine şi chiar am avut ocazia să vorbesc cu el, la un concurs care a avut loc la Galaţi.

Ce ai învăţat din tehnica lui Bute?

Chiar atunci, la competiţia respectivă, a întrebat care dintre noi e stângaci şi mi-a arătat un upercut de stânga, pe care l-am exersat apoi la Hunedoara. Ulterior, mi-a fost de mare folos în competiţii.

Ce-i place

Cum boxează Manny Pacquiao, să iasă în oraş cu colegii de la Clubul Sportiv, cea mai bună mâncare pentru el este pizza, iar cartea sa preferată este „Doroftei cel mare”, volum semnat de jurnaliştii Adrian Fetecău şi Viorel Sima.

Ce nu-i place

„Oamenii care nu au curaj să spună ce gândesc în faţă, prefăcuţii, oamenii cu două feţe, dar nici chimia şi fizica”, a mărturisit Iulian.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite