Hunedoara: PORTRET / Iosif Korb a trăit toată viaţa între albine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Iosif Korb a trăit toată viaţa  între albine
Hunedoara: PORTRET / Iosif Korb a trăit toată viaţa între albine

Este unul dintre cei trei hunedoreni care au terminat un liceu apicol.

Profil:

Născut. 16.12.1956, Reşiţa.
Studii. Facultatea de Management şi Marketing, Bucureşti.
Profesie. Inginer.
Familie. Căsătorit, doi copii

Povestea lui Iosif Korb şi a pasiunii sale de o viaţă pentru albine a început în urmă cu aproape o jumătate de secol, pe când actualul vicepreşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara avea doar câţiva ani. Asta pentru că atât bunicul, cât şi tatăl său au avut stupi, iar mierea era nelipsită de pe masa familiei Korb.
„Am crescut între albine. Bunicul avusese şi el câţiva stupi, dar tata a ajuns în câţiva ani să aibă o stupină mare de 100 de familii. Era oarecum normal ca atât eu, cât şi fratele meu, să urmăm liceul apicol, la Bucureşti”, a povestit hunedoreanul.

Expert în apicultură
Iosif Korb se consideră norocos pentru că, după ce primele trei promoţii  au absolvit liceul înfiinţat de Viaceslav Harnaj, în
acei ani preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Apicultori, instituţia a fost transformată într-un liceu cu profil agricol.

După cei patru ani cât a studiat apicultura Iosif Korb a ajuns expert în domeniu, însă hunedoreanul susţine că ucenicia pe lângă un apicultor cu experienţă este, de fapt, esenţială pentru a deveni un profesionist în acest domeniu.
Din 1978 lucrează la ACA Hunedoara şi îşi aminteşte cum, înainte de ‘89 se făcea mare propagandă pentru înfiinţarea de stupine şi consumul de miere.

„Era ieftină mierea atunci, însă prin comparaţie consumul nu era cu mult mai mare. Cea mai mare parte a mierii tot la export mergea, ca şi acum, mai ales în Germania, care a fost şi este cel mai mare consumator de miere de pe continent”, a adăugat Iosif Korb.

Nu mai are timp de propriile albine

Convins din propria experienţă de avantajele de necontestat ale produselor stupului, apicultorul spune că şi gustul cafelei „e altfel”, îndulcită cu miere. Şi mai zice că trăieşte cu două regrete: că, din cauza problemelor pe care le are de rezolvat la Asociaţie, nu mai are timp să se ocupe aşa cum ar trebui de propriile albine şi că niciunul dintre cei doi copii nu continuă tradiţia de apicultori a familiei.

Micro-cursuri de stupărit

„Când eram eu copil, aveam acasă peste 100 de familii de albine, însă acum, pentru că partea economică ne ia foarte mult timp la Asociaţie, nu mai am decât 70 de familii şi nici de acelea nu mă ocup aşa cum aş vrea eu. Pe lângă cursurile pe care le ţinem pentru apicultorii din judeţ, vine omul aici la sediu şi mă întreabă ce să facă în cutare sau cutare situaţie, iar eu nu pot să nu îl ajut, că apicultorul vine cine ştie de la câţi kilometri, aşa că fac şi micro-cursuri ad hoc”, a menţionat Iosif Korb.

Întrebări şi răspunsuri

Care este motivul pentru care românii consumă atât de puţină miere?

Educaţia făcută în familie. Spuneţi-mi mie în câte case aţi văzut dumneavoastră ca de pe masa din bucătărie mierea să nu lipsească niciodată, aşa cum se întâmplă la nemţi?

Care sunt beneficiile consumului de miere?
Mierea este un aliment aproape complet, iar organismul nu mai trebuie să facă efort pentru a o prelucra, aşa că nu se mai uzează, cum se întâmplă în cazul zahărului.

Ce-i place

„Când sunt între albine, mă relaxez. Sunt nişte aerosoli care se degajă din toate produsele apicole. În plus, tot ce produce albina este curat, chiar şi larvele se pot folosi, iar stupul este un mediu perfect steril”, a spus Iosif Korb.

Ce nu-i place
„Am fost dezamăgit de multe ori de oameni pe care i-am servit atunci când au avut nevoie, iar apoi m-au vorbit de rău. Mai mult, nu îmi place faptul că unii apicultori nu respectă tratamentele, iar apoi se miră că le mor albinele”, a mai spus apicultorul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite