Hunedoara: PORTRET / Iolanda Hidi transformă în vise ingrediente dulci
0
Hunedoreanca lucrează de aproape trei decenii în domeniul cofetăriei.
Profil:
Născută. 26.08.1962, Târnăveni, jud. Mureş.
Studii. Medii.
Experienţă. 28 de ani lucraţi în cofetărie.
Familie. Căsătorită, doi copii.
Ca orice copil, a fost atrasă de dulciuri încă de mică. Drept urmare, a decis să studieze arta culinară. Nu orice reţetă pentru preparatele culinare, ci reţetele pentru prăjituri. După ce a terminat studiile, s-a angajat la o cofetărie. A profesat mai întâi în judeţul Mureş, acolo unde s-a născut, apoi s-a mutat în Deva.
„Îmi aduc aminte că prima prăjitură pe care am pregătit-o, ca şi angajat, a fost Choix a la creme. Mi-a ieşit din prima încercare, pentru că gama de prăjituri pe care le-am preparat în timpul şcolii a fost foarte diversificată”, a declarat Iolanda. Hunedoreanca susţine că secretul succesului ei, al celor 28 de ani de când lucrează în domeniul cofetăriei, constă în experienţa căpătată cu fiecare prăjitură şi fiecare tort preparat cu pasiune şi dăruire. Susţine că dacă nu s-ar implica în ceea ce face, nu ar avea parte de satisfacţie şi ar renunţa din start. Nu are o prăjitură anume pe care o preferă în detrimentul altora. ,,Dacă respecţi reţeta întocmai, nu ai cum să dai greş. Ai nevoie de ingrediente de calitate şi de dorinţa de a nu-ţi bate joc de propria muncă”, a adăugat Iolanda.
Îţi îndulceşte amarul, la propriu
Are zile în care prepară chiar şi 18 sortimente de prăjituri, însă nu în cantităţi uriaşe, pentru că astfel preparatele ei nu ar mai avea prospeţime. Chiar dacă la serviciu nu face nimic altceva decât să prepare prăjituri, când ajunge acasă, Iolanda se ocupă şi de dulciurile familiei. „Îmi place să fiu la curent cu tot ceea ce este nou în acest domeniu, deşi întotdeauna mă bazez pe reţetele tradiţionale, pentru că aduc aminte de gustul dulciurilor de casă. Mulţi dintre clienţii care trec pragul cofetăriei unde lucrez solicită dulciuri care-ţi aduc aminte de cele preparate de bunica, pe vremea când încă erai de-o şchioapă. Am avut ciocolată de casă şi pricomigdale care au fost livrate în Canada şi care au fost apreciate la adevărata lor valoare”, a spus hunedoreanca.
Chiar dacă zilnic îi trec prăjituri prin mână, nu obişnuieşte să mânânce aşa ceva prea des, nici chiar pe cele pe care ea însăşi le face. Îşi dă seama dacă sunt sau nu perfecte după miros şi formă. Când are timp liber şi iese la cofetărie, de fapt merge să vadă ce este în vitrină, pentru a face o comparaţie cu ceea ce ea prepară, nu pentru a gusta.
Întrebări şi răspunsuri
Dacă aţi avea posibilitatea, aţi alege altă meserie?
Poate doar din punct de vedere financiar. A prepara prăjituri înseamnă a face artă, iar cum orice artă este prost plătită, asta se întâmplă şi în acest caz.
Având în vedere că aveţi atât de multă experienţă, de ce nu v-aţi deschis o afacere pe cont propriu?
Pentru a avea propria afacere trebuie să faci sacrificii. Ar fi trebuit să aleg între familie şi cofetărie. Am ales familia.
Care este diferenţa dintre prăjiturile preparate în perioada comunistă şi cele actuale?
În anii `80, ingredientele se găseau greu. Dacă le găseai, nu aveai siguranţa că ai parte şi de calitate.
Ce-i place
„Îmi place să călătoresc. Ca destinaţii preferate, îmi place la nebunie să merg la mare, să fac plajă, să stau în apă, deşi, paradoxal, eu nu ştiu să înot. Totodată, niciodată nu refuz ocazia de a asculta o muzică de calitate”, a spus Iolanda.
Ce nu-i place
„Nu-mi place să cos, să fac lucruri migăloase care necesită lucru manual. Dacă trebuie neapărat să pun un nasture la o cămaşă, îl pun pentru că este vorba de o necesitate, însă, în general, mă feresc de astfel de activităţi”, a spus Iolanda.