Hunedoara: PORTRET / Diana Vulcu: „Inspiraţia este un combustibil divin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Diana Vulcu: „Inspiraţia este un combustibil divin”
Hunedoara: PORTRET / Diana Vulcu: „Inspiraţia este un combustibil divin”

Pasiunea pentru muzică şi mai multe premii câştigate îi dau speranţe tinerei studente hunedorene pentru o carieră de compozitor.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 06.02. 1990
EDUCAŢIE. Sudentă Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj, secţia compoziţie, an I
EXPERIENŢĂ. Mai multe premii câştigate ca elevă pentru compoziţiile ei


Câte nume de compozitori celebri de sex feminin cunoaşteţi? Nu există în memoria colectivă nicio „Wagnerica” şi nicio „Mozartina” care să fi atins gloria supremă prin creaţiile de pe portativ. Situaţia este neschimbată şi în prezent.  Lumea  creatorilor de muzică este dominată tot de persoane al căror cod numeric personal începe cu cifra unu.
Hunedoreanca Diana Vulcu este conştientă de această „discriminare a sexelor” care s-a insinuat în lumea compozitorilor dintotdeauna,  dar spune că nu are ce face. „Vreau să fac compoziţie de când mă ştiu. Sunt atrasă irezistibil de muzică şi chiar dacă am fost avertizată asupra «riscurilor» meseriei  am decis să fac o carieră în această direcţie”, spune Diana Vulcu.

Cum se scrie muzica
Aşa că  tânăra a deschis astăzi prima filă din această carieră  în ipostaza de studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, secţia compoziţie.  Au încurajat-o în această direcţie cele două premii de excelenţă câştigate în 2007 şi 2009 la Festivalul „Johan Sebastian Bach” şi un premiu trei în Franţa, la un concurs de compoziţie destinat tinerilor creatori. Ca mai toţi compozitorii,  hunedoreanca nu ştie de unde vine muzica pe care o compune.
„E  ca la Murphy. Când ai nevoie urgentă de o piesă pentru un concurs, te străduieşti degeaba. Tot ce scrii pe portativ arunci la coş. Melodia vine pe neaşteptate, când te uiţi la televizor, faci baie, sau eşti cu prieteneii la o terasă. Atunci fug la pian şi încep să construiesc repede pentru că inspiraţia este ceva extrem de perisabil. Aşa s-a întâmplat şi cu materialul muzical pe care l-am prezentat în această vară la examenul de admitere. Cu o zi înainte de examen  nu aveam încă pregătite cele două micro-compoziţii cerute de proba practică eliminatorie, dar în dimineaţa zilei testului inspiraţia mi-a «suflat»  la ureche două melodii. Am reuşit să impresionez juriul. Inspiraţia este ca un combustibil divin. Nu ştii însă niciodată când poţi beneficia de el ca să porneşti motorul creaţiei”, a povestit tânăra. 

Exerciţiu pentru compoziţie
„Sunt atrasă de muzica liniştită, romantică, de acorduri care îndeamnă firea spre linişte, de romantismul pus în acorduri muzicale. Şi ce-i mai rău din punct de vedere existenţial pentru mine este că nu sunt atrasă să compun muzică comercială, facilă”, spune muziciana.
La 19 ani, Diana Vulcu ştie să scrie partiturile pentru mai multe instrumente, cunoaşte mii  de bucăţi muzicale ale clasicilor şi de copil exersează minim trei ore pe zi la pian. „Dexteritatea degetelor care aleargă pe clape sau pe coarde se pierde imediat dacă nu se lucrează. De aceea, toţi cei care vor să facă muzică la nivel profesionist sunt obligaţi să exerseze zilnic”, spune Diana Vulcu.


Întrebări şi răspunsuri
Pentru care dintre cântăreţii români în vogă ţi-ar plăcea să compui o melodie?
Pentru Andra. Tehnica sa vocală este de invidiat şi aş fi onorată să-i compun un cântec pe măsură. 

Dacă nu reuşeşti  ca şi compozitor ce vei face?
Voi deveni probabil o economistă ce va pune pe note toate conturile din contabilitatea românească.

Câte piese ştii la pian?
Sute, poate o mie. Dar asta e nimic faţă de capacitatea de a compune o piesă muzicală  nemuritoare.



Ce-i place
„Sunt fascinată de muzică, de compoziţie muzicală, activitate în care-mi pun acum toate speranţele pentru cariera mea viitoare”, spune  Diana  Vulcu.

Ce nu-i place
„Sunt dezamăgită cel mai mult de oamenii care îţi trădează încrederea. Provoacă cele mai adânci răni în suflet”, spune tânăra studentă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite