Hunedoara: PORTRET / Cosmin Hendrea a jucat în echipă cu Marian Cozma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Cosmin Hendrea a jucat în echipă cu Marian Cozma
Hunedoara: PORTRET / Cosmin Hendrea a jucat în echipă cu Marian Cozma

În timpul facultăţii, handbalistul a fost coleg cu Marian Cozma, alături de care a câştigat titlul de cea mai bună echipă universitară de handbal din ţară.

Profil

Născut: 12.02.1969
Studii: Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Piteşti
Experienţă: Jucător profesionist de handbal
Familie: Căsătorit, are o fiică

Povestea handbalistului Cosmin Hendrea începe în clasa a V-a, când prietenii săi s-au înscris în echipa de handbal a şcolii. A făcut-o şi el „pentru că aşa e la vârsta aceea”, dar, spre surprinderea lui, a fost respins de antrenor. Cu toate acestea, nu a renunţat la ideea de a fi alături de prieteni. Aşa că l-a rugat pe antrenor să-l accepte şi pe el. „Culmea e că dintre prieteni doar eu am continuat să fac performanţă. Restul au renunţat pe parcurs”, spune Hendrea.

„Cozma a fost un fenomen în handbal”

Sportivul hunedorean susţine că are o serie de atu-uri care l-au avantajat în jocul de handbal. Este stîngaci, „astfel de handbalişti au mare căutare”, şi are o detentă impresionantă. „Am jucat pe posturi de inter şi extremă dreaptă. Sunt cam scund pentru un handbalist, dar aveam o detentă care crea mari probleme adversarilor”, explică sportivul.
După terminarea liceului a urmat cursurile Facultăţii de Sport din Piteşti. Aici a jucat alături de Marian Cozma, handbalistul ucis într-un club din Ungaria. Echipa lor şi-a adjudecat titlul de campioni universitari. „Marian a fost un fenomen în handbal. Nu era un sportiv suficient de robust pentru rolul său de pivot, dar îşi făcea treaba foarte bine. Păcat că un astfel de jucător a fost nevoit să plece să joace în Ungaria. Din păcate, nu ştim să ne promovăm adevăratatele valori”, este de părere Hendrea.

Convocat la Naţională

În 1989, Cosmin a ajuns handbalist de prima Ligă. Juca handbal la Aris Arad, dar era nemulţumit de cât câştiga de pe urma muncii sale. Aşa că în 1991 se hotărăşte să plece în Germania. „În acea perioadă, şcoala românească de handbal era recunoscută pe plan extern. Un prieten m-a prezentat antrenorului echipei HSG Konstantz. Am susţinut o probă de joc, după care am fost admis în echipă”, spune handbalistul hunedorean. A stat în Germania aproape trei ani, dar a revenit în ţară pentru familie. Soţia sa născuse o fetiţă. „Am primit o ofertă foarte bună din partea echipei Dacia Piteşti. Din 1994 şi până în 2000 am activat în această echipă”, spune Hendrea.

Pe parcursul celor şase ani a fost convocat la lotul naţional şi a jucat alături de echipa naţională în Supercupa Europei din Germania, în 1995, apoi în Loto Cup, în Norvegia. Astăzi, Cosmin predă sport la un liceu din Hunedoara şi este, de puţin timp, antrenorul echipei de handbal feminin Cetate Deva.

Intrebări şi răspunsuri

Este mai greu să lucrezi cu o echipă de fete comparativ cu una de băieţi ?
Nu. Fetele sunt mai docile. Băieţii sunt mai greu de stăpânit. Oricum handbalul este un sport deosebit de complex. Necesită braţele, picioarele şi mai ales mintea. În handbal trebuie să iei decizii într-o fracţiune de secundă. În plus, chiar dacă e jucat şi de fete, handbalul nu e un sport pentru domnişoare.

Ai avut parte de accidentări grave ?
Sigur că da. Începând de la ruputură de menisc, trecând prin cea de mână şi terminând cu fractură nazală. Am atâtea oase rupte că simt imediat orice schimbare de vreme. Sunt o adevărată staţie meteo umană.

Are handbalul românesc viitor ?
E greu de spus. E nevoie de bani şi implicare din partea statului. Din păcate, în România există doar fotbalul şi alte sporturi. E păcat, mai ales că noi am fost de patru ori campioni mondiali la handbal masculin şi de trei ori la cel feminin. Deci potenţial există.

Ce-i place

Cosmin preferă muntele în detrimentul mării. „Nu suport mai mult de cinci zile la mare. Cred că un concediu perfect înseamnă cinci zile la mare şi cinci la munte. În timpul liber joc tenis de câmp iar iarna mă duc la schi”, spune hunedoreanul.

Ce nu-i place

Nu suportă minciuna. „Prefer un adevăr dureros decât o minciună. De asemenea, nu suport căldura excesivă şi sunt nemulţumit de neimplicarea statului român în promovarea unor sporturi în care noi, românii, am excelat”, mai spune Hendrea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite