Hunedoara: PORTRET / Florin Hălăstăuan, Europa stă în votul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul a fost ales să reprezinte Europa în Consiliul de conducere al Federaţiei Internaţionale a Rangerilor, un fel de pădurari care au în grijă arii naturale protejate.

PROFIL
NĂSCUT. 04.09.1971
EDUCAŢIE. Facultatea de Inginerie Hunedoara, atestat turism
EXPERIENŢĂ. Nouă ani în meseria de ranger în Retezat

Sunt suficiente exemple de români care, cu prestaţia lor excepţională, au punctat pentru România în arena vizibilă a personalităţilor internaţionale.  Titulescu, Comăneci, Eliade, Brâncuşi, alias politică, sport, spiritualitate şi fior artistic, sunt doar câteva din simbolurile de neuitat care au retuşat în bine imaginea ţării pe mapamond.  Ei au reprezentat cu brio  România.  Istoria nu consemnează însă până acum numele nici unui cetăţean român care să fii reuşit să reprezinte,  într-o formă sau alta, un continent întreg.
Până la hunedoreanul Florin Hălăstăuan. „Am fost ales la începutul lunii noiembrie să reprezint Europa în consiliul de conducere al Federaţiei Internaţionale a Rangerilor (FIR).  În consiliu sunt nouă persoane cu drept de vot, din care şase reprezintă câte un continent.  FIR este forul suprem al rangerilor din toată lumea în care se decid liniile de evoluţie şi strategiile pe care lucrătorii din rezervaţiile naturale din toată lumea vor trebui să le implementeze. Votul meu în acest organism reprezintă opţiunea a circa 6.000 de rangeri europeni”, spune hunedoreanul.  Periodic, el va participa la şedinţele de conducere ale FIR în diverse puncte ale lumii. Votul Europei în FIR este dat de hunedorean după consultări prealabile cu organizaţiile de rangeri din continent, consultări care au loc prin intermediul Internetului. 

Primul ranger român
Florin Hălăstăuan este primul român care a lucrat ca ranger începând din anul 2000. „Multă lume nu ştie nici acum ce face un ranger.  Simplificat, misiunea noastră zilnică este să păstrăm nealterată natura din aşa numitele arii protejate în faţa efectelor distructive ale civilizaţiei”, spune hunedoreanul.  Alpinist, speolog, salvamontist, schior, observator avizat al schimbărilor climatice şi,  mai nou, negociator, Florin Hălăstăuan vorbeşte despre versatilitatea incredibilă a muncii de ranger. „În ultimul an am început să studiez cărţi de comunicare pentru a fi capabil să dezamorsez din vorbe agresivitatea în creştere a chefliilor de pe munte care ne contestă competenţa atunci când le solicităm să respecte natura”, spune Florin Hălăstăuan.

Poreclă din copilărie
Dacă îl veţi striga pe nume pe Florin Hălăstăuan s-ar putea să vă răspundă. Însă dacă îl veţi apela cu „Hombre!”  va reacţiona sigur. „Este o poreclă pe care am primit-o de copil în urma jocurilor de-a cowboy şi indienii. Porecla a supravieţuit şi mai departe în viaţă, inclusiv acum printre colegii mei. Şi mama câteodată uita să-mi spună Florin şi mă chema la masă cu Hombre”, îşi aminteşte hunedoreanul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce avantaje aveţi în această funcţie?
O văd ca o oportunitate de a promova meseria de ranger în România. Suntem pionieri în această branşă. 

Credeţi că funcţia vă va aduce faimă?
Nici faima, nici banii unui star rock, de exemplu.  Voi fi nevoit însă să călătoresc mai mult pentru a participa la şedinţele FIR.

Ce grad de risc are meseria de ranger?
Anual mor în lume câteva zeci de rangeri ucişi în misiune de braconieri, de animalele sălbatice     sau de triburi de sălbatici. Unul din proiectele la care lucrăm acum la FIR se referă chiar la un mecanism de susţinere financiară a familiilor rangerilor ucişi la datorie.

Ce-i place
„Îmi plac oamenii care iubesc natura.  Îi veţi recunoaşte imediat pe munte pe aceştia.  Sunt întotdeauna deschişi, comunicativi şi organizaţi”, mărturiseşte Florin Hălăstăuan.

Ce nu-i place
Hunedoreanul are repulsie faţă de oamenii care nu aud şi calcă în picioare opiniile altor oameni.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite