Hunedoara: PORTRET / Viorel Dumitru merge la război în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Viorel Dumitru merge la război în weekend
Hunedoara: PORTRET / Viorel Dumitru merge la război în weekend

La fiecare sfârşit de săptămână, hunedoreanul Viorel Dumitru îmbracă haina militară şi se joacă de-a războiul împreună cu prietenii săi.

PROFIL
Născut - 02.06.1976
Educaţie - Studii medii
Experienţă - Industria media
Familie - Necăsătorit


Atunci când este la serviciu se ocupă de editare video. În timpul liber însă, poartă adevărate războaie printre ruinele combinatului de la Hunedoara sau în pădurile din apropierea Devei.
Salvează ostatici, ocupă redute sau cucereşte teritorii. Pasiunea pentru airsoft a descoperit-o în urmă cu trei ani când şi-a cumpărat prima armă: o replică a unui AK-47 Kalaşnikov, care foloseşte pe post de cartuşe nişte bile de plastic. A început apoi să-şi caute parteneri de joacă şi a intrat într-un club de airsoft din Deva.
„Întotdeauna am fost fascinat de joaca de-a războiul. Iar airfsoftul reuşeşte să redea foarte bine această senzaţie. Nu am stat deloc pe gânduri atunci când am văzut o ofertă de vânzare pentru arme de acest tip. Şi în scurt timp mi-am găsit partenerii de joacă. Suntem aproximativ 30 de persoane care muncesc în cele mai diverse locuri, dar care au o pasiune: joaca de-a războiul”, a spus Viorel.

Onoarea, de bază în airsoft
Spre deosebire de paint-ball, în airsoft nu se folosesc cartuşe cu vopsea care să lase urme pe hainele celui lovit. Din acest motiv, cei atinşi în timpul jocului trebuie să recunoască imediat acest lucru. „Onoarea este cel mai important atu al acestui joc. Bilele care se folosesc drept cartuşe nu lasă urme asemeni celor folosite la paint-ball. Cel lovit trebuie să anunţe acest lucru”, spune hunedoreanul.
Bărbatul mai spune că există anumite scenarii după care se desfăşoară o partidă de air-soft. „Unul dintre scenarii presupune eliberarea unui ostatic dintr-o clădire. O echipă are sarcina de a nu permite accesul celor care vin să-l salveze pe ostatic. Un alt scenariu este cucerirea unui steag aflat într-o clădire. Cele mai frumoase bătălii se dau în locurile unde există clădiri abandonate. De aceea ne jucăm în zona dezafectată a fostului combinat siderurgic sau a combinatului de la Călan”, a mai spus Viorel.

Lupte pentru toată lumea
În privinţa pasionaţilor de airsoft, aceştia provin din cele mai diverse medii. „Sunt poliţişti, pompieri sau avocaţi care au intrat în clubul nostru. Nu lipsesc nici agenţii de vânzări sau bloggerii. E adevărat că nu oricine poate participa la «joaca de-a războiul», pentru că airsoftul este un joc care necesită sume importante de bani”, a mai declarat Viorel.


Întrebări şi răspunsuri
Cât timp durează o partidă de airsoft ?
Depinde de scenariul convenit şi de numărul de participanţi. O partidă poate dura între 10 şi 30 de minute dacă e vorba de o eliberare de ostatici sau poate ajunge la o oră dacă e vorba de cucerirea unui drapel aflat într-o zonă împădurită. Oricum, airsoft-ul este un sport ofensiv în care fiecare echipă încearcă să atace cât mai mult. Tocmai de aceea partidele sunt relativ scurte.

Cât de scump este acest joc ?
Totul depinde de echipamentul pe care vrei să-l ai. Am prieteni care au investit, până acum, aproximativ 8.000 de lei în arme şi echipament. Există şi un echipament standard obligatoriu care te costă în jur de 1.000 de lei. Spre exemplu nu poţi intra pe teren fără ochelari de protecţie. Şi o armă, bineînţeles. Cea mai ieftină ajunge la circa 400 de lei. Există şi arme performante pentru care trebuie să plăteşti până la 2.000 de euro.


Ce-i place
Viorel este pasionat de arte marţiale stilul ninjutsu. Apoi îi place airsoftul, editarea video şi filmele de calitate. „Mă uit foarte mult la filme şi apreciez scenariile bine scrise. Nu am un gen anume de film, îmi plac toate filmele bune”, a spus hunedoreanul.

Ce nu-i place
Pentru Viorel, prostia este cel mai nesuferit lucru. „Nu suport prostia şi oamenii proşti ajunşi în funcţii de conducere. Nu suport nici patronii, pentru că eu cred că un patron va face tot posibilul să te exploateze pentru a obţine el profit. Nu este în stare să-ţi aprecieze munca şi te dă afară fără nici o remuşcare”, a mai spus Viorel.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite