Hunedoara: PORTRET / Ioan Dragoş, un hunedorean în bătaia puştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca expert în arme de foc, bărbatul ştie care sunt cele mai bune puşti din lume. I s-a întâmplat de mai multe ori să fie luat în cătarea puştii de către braconieri.

Profil

NĂSCUT. 16 septembrie 1963.
EDUCATIE. Institutul de Mine Petroşani.
EXPERIENŢĂ. Peste 20 de ani de activitate la Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase.
FAMILIE. Căsătorit, are un copil.

Ce este o armă de foc?  Răspunsurile pot veni spontan, în cascadă: un mijloc de atac sau apărare, un obiect de cult, o piesă de colecţie, un simbol al puterii. Pentru poliţistul Ioan Dragoş, arma este sinonimă cu pericolul. „În misiunile de anihilare a braconierilor, am stat de mai multe ori în bătaia unei puşti de vânătoare. Mai presus de toate o armă înseamnă pericol de moarte”, spune poliţistul. Fără glonţ pe ţeavă, însă, puştile şi pistoalele devin pentru oamenii de arme subiect de discuţie şi comparaţie la fel ca maşinile şi damele.

Puşca din baston

De-a lungul carierei, Ioan Dragoş a văzut aproape tot ce se poate vedea în materie de arme convenţionale. Amintirile se cramponează însă de acele creaţii artizanale care surprind întotdeauna prin ingeniozitate. „Cu ani în urmă, am găsit o puşcă în bastonul unui preot. La o primă vedere nu-ţi dădeai seama că acel baston era de fapt o armă letală. Toată puşca era împachetată într-un tub de lemn. Singurul element care atrăgea atenţia era un inel metalic care ieşea din lemn. Acesta servea la degajarea trăgaciului. Bastonul-puşcă ar fi înşelat vigilenţa oricărui paznic. Dintr-o mişcare posesorul transforma bastonul într-o puşcă. Foarte ingenios”, spune expertul. Altădată, la o dărâmare de zid, s-au găsit două pistolete nu mai mari decât o cutie de chibrituri. „Erau ca două pistoale-brichetă, calibrul foarte mic. Însă dacă se trăgea de aproape în zone vitale, efectul era letal”, spune Ioan Dragoş.

Războiul rece al armelor

În lumea armelor există două „somităţi” impuse de războiul rece care a împărţit lumea până în 1989. Numele lor este Remington şi Kalashnikov. „Sunt cele mai bune puşti din lume. 223 Remington şi 7.62 x 39 Kalashnikov, puşca NATO, respectiv cea a blocului Estic, îşi dispută şi acum supremaţia pe piaţă”, apreciază  expertul.

Profilul posesorului de armă

Ioan Dragoş cunoaşte bine toate caracteristicile produselor principalilor armurieri ai lumii. Ştie câte parale fac pistoalele, revolverele şi puştile cu nume de  botez celebre:  Winchester,  Mauser, Suhl, Beretta , Remingthon, Glock sau Colt. Experienţa i-a permis expertului să facă o clasificare şi a posesorilor de armă. „Cei care vor să aibă o armă au o motivaţie  extrem de variată.  Atât timp cât nu arma în sine este scopul, nu este niciun pericol. Întotdeauna am avut probleme cu două categorii de infractori: cei cărora puşca le dă fiori şi braconierii”, spune Ioan.

Arma  preferată

Dacă ar fi să aleagă din miile de modele de arme existente, expertul are o opţiune clară. “Mi-aş lua o armă simplă.  O carabină cu închizător marca Sauer. E sigură şi de o acurateţe a tirului excepţională”, spune expertul.



Ce-i place

„Nu, nu sunt un fan al armelor. Sunt însă un iubitor al muntelui şi al drumeţiei, activitate cu care îmi ocup majoritatea timpului liber”, mărturiseşte Ioan Dragoş.

Ce nu-i place

Îi repugnă cel mai mult o armă întreptată împotriva sa. Este ipostaza cea mai ingrată a unui lucrător în Poliţie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite