Hunedoara: PORTRET / Cristian Popa filmează numai hunedoreni fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Cristian Popa filmează numai  hunedoreni fericiţi
Hunedoara: PORTRET / Cristian Popa filmează numai hunedoreni fericiţi

În cei şase ani de activitate, cameramanul  a filmat la peste 300 de nunţi, botezuri şi zile aniversare.

Profil

Nascut. 08.01.1978.
Studii. Medii.
Familie. necăsătorit.

Dacă pe vremuri nu se accepta ideea unei nunţi fără lăutari, în zilele noastre nu există nuntă fără lăutari şi cameră de filmare. Fiecare cuplu care se căsătoreşte consideră absolut necesar ca nunta lor să rămână arhivată pe o casetă sau pe un CD. Un film de lung metraj în care mirele şi mireasa deţin rolurile principale şi care va fi „difuzat” ori de câte ori vor dori să-şi aducă aminte de una dintre cele mai importante zile ale vieţii lor. Cristian Popa este unul dintre hunedorenii chemaţi atunci când vine vorba de o filmare la nuntă.

Nunţi care l-au impresionat

„Am început să-mi ofer serviciile în urmă cu şase ani, din motive economice. Practic, o filmare la o nuntă îmi aducea un venit suplimentar. În plus, aveam şi experienţa necesară deprinsă din munca de operator TV pe care o fac de peste nouă ani. Aşa a început totul”, povesteşte Cristian. De-a lungul anilor, hunedoreanul a filmat peste 200 de nunţi. Unele dintre petreceri i-au rămas în amintire. „O nuntă foarte frumoasă am filmat la Borşa, în judeţul Maramureş.

Aici majoritatea nuntaşilor a venit îmbrăcată în portul popular, iar nunta în sine a respectat toate tradiţiile specifice zonei. De asemenea, am rămas impresionat de nunţile făcute de reprezentanţii cultului martorii lui Iehova. Aici, pe durata nunţii, mirele şi mireasa trec printr-o serie de probe de aptitudini. Spre exemplu, mirele este legat la ochi şi traversează încăperea pe a cărei podea sunt aşezate mai multe ouă. Este ghidat de proaspăta soţie care îi transmite, verbal, pe unde să calce. În felul acesta, se testează încrederea în soţie. O altă probă este ca mireasa legată la ochi să-şi recunoască mirele după lobul urechii.

Astfel, în faţa ei sunt aduşi vreo 15 tineri şi ea le pipăie urechea, alegându-l pe cel care crede că este soţul ei. Nu mai vorbesc de cât de bine se distrează pe muzică”, spune Cristian.  Prezenţa la atât de multe nunţi l-a transformat pe hunedorean într-un foarte bun cunoscător al slujbei de la biserică. „Ştiu absolut toate versetele din slujba ţinută de preot. Ştiu când sare peste anumite pasaje sau peste anumite ritualuri. Şi asta pentru că există persoane care cer ca slujba la biserică să nu dureze atât de mult. Astfel că preotul oficiază doar slujba absolut necesară. Cea mai lungă slujbă la care am filmat a durat două ore şi treizeci de minute. Toată lumea se plictisise şi începuse să iasă afară”, povesteşte Popa.

Intrebări şi răspunsuri

Ai fost martorul unor scene hazlii petrecute la nunţi ?
Cele mai multe întâmplări neprevăzute au loc la ceremonia de la Casa Căsătoriilor. Au fost situaţii în care mirele a uitat verighetele acasă. Sau mai grav, şi-a uitat buletinul, aşa că a trebuit să aştepte până când cineva a tras o fugă până acasă să îl aducă. Nu am auzit niciodată răspunsul „NU”, dar am fost martorul unei ezitări atât de lungi, din partea unui mire, încât s-au speriat socrii.

Ai avut cereri mai ciudate din partea vreunui client?
N-aş putea să spun ciudate. Spre exemplu, am avut o pereche care nu a dorit să filmeze decât scena de la Casa Căsătoriilor. Au spus că nu-i interesează să se uite două ore la nişte oameni care beau şi mănâncă.

Ce-i place

Lui Cristian îi place enorm munca de operartor TV. „Tocmai de asta am şi căutat să mă perfecţionez. Am învăţat şi montaj, şi editare. De asemenea, îmi place mult să mă uit la filme vechi. Atunci se punea mult mai mult accent pe dinamica feţei decât pe acţiunea care se petrece în fundal”, crede hunedoreanul.

Ce nu-i place

Minciuna este unul dintre lucrurile pe care le urăşte. Din acest motiv nu suportă politicienii. „Atâtea minciuni spun politicienii noştri, încât nu-i mai pot suporta. Nu înţeleg cum mai au curajul să apară la televizor după câte promisiuni neonorate au. Asta denotă că sunt oameni fără caracter, lipsiţi de orice scrupul”, spune Cristian.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite