Hunedoara: PORTRET / Constantin Duca, expertul gloanţelor fatale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Serviciului Criminalistic din judeţ îşi pune toată pasiunea în practicarea unei meserii dificile şi interesante, cea de criminalist.

Citiţi şi:


PROFIL
Născut. 11 mai 1973, Ocna Mureş, judeţul Alba
Absolvent. Facultatea de drept din cadrul Academiei de Poliţie din Bucureşti
Experienţă. 11 ani în domeniul criminalisticii
Familie. Căsătorit, doi copii


Inspirat de mic de romanele poliţiste ale Agathei Christie şi ale celor în care Sherlock Holmes îşi juca rolurile captivante de detectiv, Constantin Duca şi-a ales o meserie pe cât de dificilă, pe atât de interesantă. Este expert criminalist, specializat în ştiinţa balisticii, iar în cei peste zece ani de carieră, la Academia de Poliţie Bucureşti ca profesor, la Institulul de Criminalistică şi apoi ca şef al Serviciului Criminalistic din judeţ, a muncit la reconstituirea unora dintre cele mai tulburătoare crime.

image



Poveşti de la crime oripilante
Constantin Duca a refăcut, în urma unei expertize complexe, filmul uciderii celor două farmaciste din Braşov. În urmă cu cinci ani, într-o seară de decembrie, ele au fost împuşcate în cap de un necunoscut intrat în farmacie pentru a o jefui. „Am ajuns la concluzia că ucigaşul a folosit un pistol artizanal. M-a şocat atrocitatea crimei în scop de jaf, faptul că pentru o sumă mică un om a fost în stare să ia viaţa celor două femei. Am avut parte de nopţi nedormite în urma acestui caz, pentru că nu s-a putut stabili tipul de armă folosit, fiind vorba de o improvizaţie”, a povestit criminalistul.
În aceeaşi perioadă, într-un sat de lângă Braşov, o altă crimă pe care a desluşit-o prin metode ştiinţifice folosite la Institutul de Criminalistică l-a oripilat prin cruzimea ucigaşului. Doi bătrânei au fost torturaţi şi împuşcaţi de un spărgător, pentru a dezvălui locul în care aveau ascunşi bani.

Hoţii sunt mai „şcoliţi”

image

Din anul 2007, de când se află la conducerea Serviciului Criminalistic Hunedoara, Constantin Duca a găsit la Deva mai multă linişte decât în capitală, cel puţin în ceea ce priveşte munca de expert balistic. În prezent, spune el, rata infracţiunilor în care sunt folosite arme de foc este destul de scăzută în judeţ, faţă de alte regiuni şi mai ales faţă de ceea ce se întâmplă în statele din vestul Europei. Cât despre crimele ultimilor ani, prin contribuţia serviciului pe care îl conduce, autorii lor au fost identificaţi în scurt timp.

În schimb, spargerile şi accidentele rutiere grave îi solicită la maximum pe criminalişti. „De cele mai multe ori, hoţii sunt cu un pas înaintea poliţiştilor. Spărgătorii sunt tot mai specializaţi, iar noi trebuie să facem eforturi susţinute, cu nişte mijloace tehnice reduse, pentru a le proba faptele. Muncim însă cu pasiune şi deseori avem succes”, mai spune criminalistul de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara. El îi sfătuieşte pe hunedoreni să ia măsuri de prevenire împotriva spărgătorilor, iar în cazul în care ajung victime ale infractorilor, să reţină cât mai multe detalii şi să lase neatins locul faptei, până la sosirea criminaliştilor.



Întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai eficiente metode folosite de criminalişti?
Analizele amprentelor genetice lăsate de autorii faptelor. Metodele acestea sunt însă costisitoare.

Ce diferenţe sunt între munca de criminalist în România şi cea din alte ţări din Europa?
Criminaliştii din alte state ale Europei dispun de dotări tehnice mai avansate faţă de noi. Noi suferim din cauza lipsei dotărilor.

Cât de utile sunt poligraful şi portretul robot în criminalistică?
Cel mai probabil, anul viitor vom avea şi la Deva poligraf, care, deşi nu este folosit ca probă, le este util anchetatorilor. Şi portretul robot este util, dar uneori cei care sunt martorii unor infracţiuni reţin doar detaliile generale despre autorii lor, a căror „creionare” nu prea foloseşte.



Ce-i place
Unul dintre hobby-uri este tirul sportiv. O altă pasiune a poliţistului este dulgheria, în care găseşte un mod de eliberare de stresul acumulat la locul de muncă. Îi plac animalele şi creşte doi ciobăneşti germani.

Ce nu-i place
Instabilitatea politică şi nesiguranţa zilei de mâine sunt două dintre lucrurile care îl deranjează pe Constantin Duca. El spune că pe criminalişti pasiunea cu care îşi fac meseria îi ajută să treacă peste condiţiile improprii de muncă. „Lipsurile tehnice cu care ne confruntăm le rezolvăm uneori din banii noştri”, mai spune criminalistul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite