Hunedoara: PORTRET / Laura Ciotlăuş, prima domniţă de la Castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Laura Ciotlăuş, prima domniţă  de la Castel
Hunedoara: PORTRET / Laura Ciotlăuş, prima domniţă de la Castel

Avea 17 ani când, împreună cu Gabriel Demeny, licean şi el, s-au întors de la festivalul medieval de la Sighişoara cu gândul să înfiinţeze un ordin al cavalerilor.

PROFIL
Născută - 08.07.1986
Educaţie - Masterand în psihologie clinică
Experienţă - Terapeut al copiilor cu autism
Familie - Necăsătorită

Domniţa Laura a venit în urmă cu câteva zile de la Timişoara, la Hunedoara, special pentru festivalul medieval Zilele Castelului şi povesteşte că, ori de câte ori ordinul participă la astfel de evenimente în diferite oraşe din ţară, face tot posibilul să nu lipsească.
Potrivit legendei, domniţa Laura, fiica unui cărturar de la curtea corvinilor, a fost trimisă după moartea mamei sale la Milano, în Ţara Talienilor, unde a primit învăţătură aleasă în suita unei mari ducese. După ce a călătorit mult prin regatul Ungariei, Ţara Francilor şi prin numeroase ţinuturi nemţeşti, domniţa Laura s-a întors în cetatea de la Hunedoara, unde are în grijă buna desfăşurare a petrecerilor şi ospeţelor de la curte. Mai mult, tot ea este cea care sfătuieşte cavalerii în legătură cu păstrarea legăturilor diplomatice cu ţinuturi îndepărtate.

„Ordinul e copilul meu”
Când vorbeşte despre ordin, o face cu atâta pasiune şi seriozitate, de parcă însuşi regele Matei Corvin, ori Ioan de Hunedoara i-ar fi încredinţat suavei domniţe această misiune, de mare importanţă pentru cetate. „La început, după ce Gabi şi cu mine am avut ideea de a înfiinţa ordinul, au fost o mulţime de dificultăţi legate de «oficializare», de înfiinţarea unei asociaţii. Munca asta legată de hârţogărie şi avize a fost cea mai grea, iar pe atunci erau în ordin doar cinci băieţi şi eu. După aceea, lucrurile s-au mai simplificat şi totul a mers mai uşor, însă vă daţi seama că Ordinul Cavalerilor de Hunedoara e copilul meu, puiul meu”, a spus domniţa. Ea mai spune că, pentru ca o fată să devină domniţă, trebuie să treacă cele şase luni de probă, să îşi confecţioneze îmbrăcăminte medievală şi să primească votul de învestitură al celorlalţi membri.

Domniţă până la moarte
Întrebată cât timp are de gând să rămână în cadrul ordinului, clipeşte mirată de năstruşnica idee, zâmbeşte cu îngăduinţă şi afirmă că nu va părăsi niciodată grupul cavalerilor.
„Domniţă? Voi fi, probabil, până la moarte. Nu ştiu dacă o să mă întorc în Hunedoara, însă chiar dacă mă voi stabili în alt oraş, voi face tot posibilul să rămân în continuare în ordin şi să vin la evenimentele de anvergură în care acesta este implicat”, a spus Laura. Tânăra speră ca ordinul să poată organiza şi în acest an, la începutul lunii august, tabăra tradiţională de trei zile, care reconstituie viaţa medievală de la Castelul Corvinilor.

Întrebări şi răspunsuri
Ce faceţi în fiecare weekend la Castelul Corvinilor?
Facem voluntar animaţie pentru turişti. E cel mai frumos lucru să vezi entuziasmul pe feţele vizitatorilor, în momentul în care cavalerii se luptă, când le povestim despre istoria cetăţii sau cât sunt de bucuroşi, atunci când fac poze cu noi.

Fiecare membru al ordinului cunoaşte istoria Castelului?
Da, este obligatoriu să învăţăm măcar cele mai relevante informaţii şi să putem să dăm detalii minimale atunci când suntem întrebaţi. Este una dintre regulile ordinului.

Ce-i place
„Artele. Îmi place muzica rock, pictura, literatura. Poeţii mei preferaţi sunt Bacovia şi Baudelaire. De asemenea, mi-ar mai plăcea ca Hunedoara să îşi promoveze valorile şi să trăiască din turism”, a mai spus Laura.

Ce nu-i place
„Lipsa de punctualitate. Nu îmi place când trebuie să aştept pe cineva şi, din păcate, asta mi se întâmplă destul de des, cu persoane care vin din cele mai diferite medii”, a spus domniţa de Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite