Hunedoara: PORTRET / Iosif Benko are în grijă peştii din Cinciş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Iosif Benko are în grijă peştii din Cinciş
Hunedoara: PORTRET / Iosif Benko are în grijă peştii din Cinciş

Deşi a profesat ani de-a rândul ca metrolog, bărbatul spune că pasiunea pentru pescuit îl urmăreşte de-o viaţă.

PROFIL
Născut. 06.06.1955.
Studii. Liceu industrial.
Profesie. Metrolog
Familie. Căsătorit, doi băieţi.

A terminat un liceu industrial şi îşi aminteşte că imediat după aceea i-a trecut în cap să meargă la o facultate de profil, însă distanţa prea mare l-a făcut să renunţe. „Pe vremea aceea era o singură facultate de piscicultură, şi aceea la Galaţi.
Era mult prea departe pentru mine şi, cum a apărut ocazia de a mă angaja ca metrolog, am zis că e mai bine să rămân acasă”, a declarat hunedoreanul.

Prima asociaţie independentă
Povesteşte că a fost membru al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) şi înainte de ’90, însă susţine că, sătul de neregulile pe care le vedea în organizaţie, s-a decis să îşi facă propria asociaţie. „Se făceau repopulări, dar cantităţile de peşte care ajungeau în Cinciş, la Săuleşti sau pe bălţile de lângă Deva şi Petroşani erau infime, faţă de ce era trecut pe hârtie, aşa că în februarie ’90 am înfiinţat prima asociaţie din România, Asociaţia Independentă a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Hunedoara”, a povestit Benko.

Cesionar al Cincişului
În urmă cu cinci ani, asociaţia lui Iosif Benko a fost desfiinţată, printr-un ordin al prim-ministrului Adrian Năstase, pentru că aceasta nu avea în componenţă şi vânători, conform titulaturii. Hunedoreanul nu a renunţat, însă, la ideea de a avea o organizaţie, aşa că a pus bazele Asociaţiei Pescarilor Sportivi (APS), care actualmente are peste 2.000 de membri, printre care şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Mai mult, Benko, a participat la licitaţia de concesionare a lacului Cinciş, organizată de Direcţia Apelor Mureş, şi din 2004 se ocupă de administrarea piscicolă a acestuia.
Apele au fost sărăcite
Preşedintele APS Hunedoara spune că, începând din 2004 şi până în acest an, a introdus în Cinciş peste 25 de tone de peşte, însă adaugă că apele din judeţul Hunedoara sunt extrem de sărace, din cauza pescuitului excesiv şi a industrializării zonei.
„Spre deosebire de Ungaria, unde bălţile sunt suprapopulate, la noi pescarii iau acasă tot ce prind, deşi există prevederi clare pentru fiecare specie şi nu poţi să iei pentru tigaie orice peştişor. În plus, pe multe dintre apele curgătoare din judeţ au fost ridicate baraje de utilitate industrială”, a menţionat Benko.


Întrebări şi răspunsuri
Care este performanţa dumneavoastră de top, ca pescar?
În ’73 m-am clasat al optulea pe ţară, însă nu s-au decontat cheltuielile de participare la concursuri şi, cum eu nu mai aveam bani, m-am retras. Cea mai mare captură a mea a fost un crap de 17 kilograme, prins la Romos.

Care e problema numărul unu a pisciculturii româneşti?
Debandada legislativă. Am fost invitat de patru ori în Parlament la dezbaterile pe Legea pescuitului şi am rămas cu un gust amar când am văzut că în comisia pentru Agricultură nu erau specialişti în domeniu, iar parlamentari cunoscuţi votau la întâmplare, fără a fi măcar puţin atenţi măcar la chestiunile în discuţie.

Ce peşti intenţionaţi să mai aduceţi, pentru populare, la Cinciş?
O specie de biban, bass american, pe care am de gând să îl aduc din Ungaria. Este un peşte de talie mare, de aproximativ 3-4 kilograme, foarte iubit de pescari. Mai mult, ar avea condiţii excelente de dezvoltare la Cinciş, pentru că în lac este multă albitură şi babuşcă.


Ce-i place
„Să pescuiesc. Visez să pescuiesc pe ocean, în Pacific, poate. Captura pe care nu am reuşit să o trec în palmares într-o viaţă de pescar este peştele-spadă, un luptător de talie mare, foarte greu de prins”, a spus Iosif Benko.

Ce nu-i place
„Braconajul mă deranjează enorm. La noi sunt două tipuri de braconieri: cei care nu au permise, pescuiesc pentru subzistenţă şi iau acasă şi 100 de kilograme de peşte, dacă îl prind, şi pescarii cu permis, dar cu scule interzise”, a mai spus Iosif.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite