Hunedoara: PORTRET / Eugen Cârlejean, minerul campion la atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Eugen Cârlejean, minerul campion  la atletism
Hunedoara: PORTRET / Eugen Cârlejean, minerul campion la atletism

Un bărbat din Valea Jiului a obţinut peste o sută de titluri de campion naţional, regional, internaţional sau balcanic, la concursuri sportive la care a participat timp de peste 13 ani.

PROFIL
Născut. 12 noiembrie 1947.
Studii. Medii.
Experienţă. Miner timp de 25 de ani, în prezent pensionar.
Familie. Căsătorit.



Eugen Cârlejan este aproape invincibil în întrecerile de atletism destinate veteranilor, în ciuda faptului că a muncit o viaţă întreagă în adâncul pământului.
Campionul spune că mina l-a călit, l-a făcut să poată învinge chiar dacă nu întotdeauna credea că va putea face acest lucru. A ajuns să fie spaima atleţilor de la categoria sa de vârstă, 60 - 64 de ani. De multe ori fără bani suficienţi pentru a-şi asigura şi cazarea înaintea competiţiilor, veteranul a îndurat, dar nu s-a dat bătut şi a învins aproape de fiecare dată.
Eugen Cârlejan a avut dintotdeauna o pasiune pentru sport, mai ales pentru atletism, dar pentru că trebuia să-şi întreţină familia a decis să muncească în minele de cărbune, la fel ca mai toţi bărbaţii din Valea Jiului. După ce şi-a făcut „stagiul” în mină şi a îndeplinit vârsta de pensionare, bărbatul nu s-a mulţumit să se retragă într-un colţ pentru linişte cum au făcut alţi camarazi.

Primul concurs, prima medalie
„Am vrut să-mi realizez visul şi asta am făcut. Chiar dacă nu mai puteam participa decât la categoria veteranilor, îmi doream o medalie. Am început să mă antrenez de dimineaţa până seara doar pentru a câştiga aurul”, spune multiplul campion.
Nu a fost uşor să ajungă la prima întrecere pentru că nu avea bani, iar cu pensia lui destul de mică nimeni nu-i dădea şanse de izbândă. „Am pus deoparte câte un leu, cum am putut şi, în cele din urmă, am reuşit să-mi cumpăr echipament de concurs şi biletul pentru deplasarea la competiţie. Am concurat de foarte multe ori cu campioni care se pregăteau de zor în cadrul unor cluburi renumite din străinătate şi erau susţinuţi financiar pentru a se bate la potenţial maxim, dar eu nu m-am dat bătut şi am reuşit să-i înving”, povesteşte Eugen Cârlejan. Şi, într-adevăr, a reuşit să „bată” campioni renumiţi şi nu doar la o probă ci chiar la mai multe. A obţinut medalie de aur chiar şi în capitala jocurilor Olimpice, la Atena.
Sportivul recunoaşte că, în urmă cu aproximativ 12 ani, când a luat prima medalie importantă, atletismul pentru veterani era aproape la pământ în Valea Jiului. Nimeni nu era interesat să sponsorizeze participarea atleţilor veterani, iar sponsorii şi aşa puţini la număr, fie erau zgârciţi, fie nu prea ştiau ce înseamnă o sponsorizare.



Întrebări şi răspunsuri

Vă permiteţi din pensia de miner să luaţi parte la toate concursurile?
Nu. Din dragostea unor oameni pentru sport participăm, pentru că ne sponsorizează cu deplasările. Autorităţile locale au început să mai „arunce” câte un bănuţ şi pentru pregătirea sportivilor de la Vulcan, dar mai ales pentru participarea lor la competiţii. Şi-au dat seama de promovarea pe care o facem localităţii şi chiar judeţului, mai ales că aduceam medalie după medalie. Aşa că autorităţile au dat puţin câte puţin şi sportivilor. Oricum, nevoi mai sunt dar poate că pe viitor se vor mai rezolva din ele. 

Până la ce vârstă vreţi să concuraţi?
Până mă ţin picioarele pentru că spiritul meu vrea. Cât mă ţin picioarele am să alerg la toate întrecerile pentru veterani şi eu sper să mă ţină mult şi bine.


Ce-i place
„Sportul mi-a plăcut de când eram mic şi îmi place că-i pot motiva şi pe alţii să se apuce de sport, indiferent de vârstă. Dacă eu pot după o viaţă în mină, pot şi ei. Mai convingător de atât nu se poate“, a spus campionul la atletism Eugen Cârlejan.

Ce nu-i place
Să văd atâţia tineri care-şi irosesc timpul prin baruri în loc să se gândească la sănătatea lor dacă nu vor sport de performanţă. Nimeni nu are de suferit dacă aleargă zilnic măcar câteva sute de metri. Din contră, ar avea numai de câştigat. Mă supără să văd cum se irosesc.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite