Hunedoara: PORTRET / Bogdan Toma păstrează tradiţia pădurenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat o mulţime de premii la festivalurile de folclor din toată ţara şi a participat la sute de spectacole. Maestrul lui rămâne pentru totdeauna Drăgan Muntean.

PROFIL
Născut: 08 iulie 1990, Hunedoara
Educaţie: Student la Facultatea de Inginerie din Hunedoara şi la Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu”, din Sibiu
Familie: Un frate cu doi ani mai mic, Răzvan


Îşi aminteşte amuzat cum a cântat el prima oară la o nedeie pădurenească. Nu ştia că acela va fi începutul unei pasiuni pe viaţă. „La noi, în Ţinutul Pădurenilor, se fac două tipuri de petreceri: balurile de peste an şi nedeile cu dată fixă. La o nedeie din asta am mers şi eu când aveam cinci ani, îmbrăcat de mama în costum popular. Tot ea a fost cea care, la un moment dat, m-a urcat pe scenă. Atunci am cântat prima oară”, a spus Bogdan.

Protejatul lui Drăgan Muntean
În clasa a doua s-a hotărât el singur să meargă la Clubul Copiilor din Hunedoara şi să studieze folclor. Avea un coleg de bancă şi bun prieten şi cei doi s-au convins unul pe altul că experienţa asta nu poate fi ratată. Cu folclorul a rămas, însă doar Bogdan care, ceva mai târziu, tot singur, avea să participe la o competiţie de interpretare pentru copii: „Culmea e că, în ziua respectivă, eu am uitat să le spun părinţilor că am concurs. Ei au plecat de acasă, dar eu nu am renunţat la idee. M-am dus acolo cu bocancii plini de noroi, în cămaşă... un lăibăraş am împrumutat de la o fată şi... am luat menţiune!”. În 2000 l-a cunoscut pe Drăgan Muntean, care i-a rămas model şi mentor. „Când a aflat nenea Drăgan că eu cânt, l-a certat pe tata că nu i-a spus nimic: «Păi, bine, măi Traiane! Mă laşi tu să caut interpreţi la sute de kilometri şi nu-mi spui că avem aşa un talent aici!»”.

Membru în trei ansambluri
L-a ajutat apoi Drăgan: l-a dus pe Bogdan la emisiunea „Moştenitorii” şi, după ce i l-a prezentat Marioarei Murărescu, a convins-o pe aceasta să înfiinţeze o nouă secţiune, pentru copii, în emisiunea concurs: „Muguri de tezaur”. Prima oară s-a văzut la televizor chiar de ziua lui: tocmai împlinea 11 ani şi a privit emisiunea având alături toată familia, emoţionată peste poate. S-a întors împreună cu „nenea Drăgan” de la un spectacol, când acesta i-a spus: „Bogdănele, avem lung drum de făcut amândoi!”. N-a fost să fie însă: interpretul din pădurenime a murit peste numai câteva luni.

image
image
image

„Plecasem la ţară, să punem cartofi şi, cât a fost internat la Târgu-Mureş, am plâns în fiecare zi. Mi-a lipsit enorm: nu doar faptul că mă introdusese în mediul acesta sau că mă putea ajuta cu sponsori, ci pur şi simplu pentru că era un om extraordinar: mereu vesel, jovial, pus pe glume”, şi-a amintit Bogdan. Marcat de personalitatea lui Drăgan Muntean, Bogdan şi-a făcut o promisiune: va cânta şi va păstra tradiţia pădurenească. De aceea, face parte din nu mai puţin de trei ansambluri folclorice.

Întrebări şi răspunsuri
Cum au reacţionat colegii tăi, când au aflat că eşti interpret de muzică populară?

În gimnaziu la unele ore, când eram prea obosiţi şi profesorii considerau că ne-ar prinde bine o pauză, mă rugau să cânt şi toată lumea mă încuraja. Şi în liceu se mai întâmpla să cânt, mai ales colinde, înaintea vacanţei de Crăciun. Nimeni nu s-a amuzat vreodată pe seama faptului că eu cânt folclor.
Care sunt concursurile la care vei participa luna aceasta?
Săptămâna viitoare merg la Târgu-Jiu, la Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”, iar spre sfârşitul lunii voi participa la Festivalul „Maria Tănase”, care va avea loc la Craiova.

image
image



Ce-i place
Lui Bogdan îi plac, desigur, muzica şi dansul popular. Împreună cu Miron Muntean a alcătuit ansamblul de dansuri tradiţionale din pădurenime „Feregana” şi subliniază că acesta e compus din tineri de până în 20 de ani.
Ce nu-i place
Minciuna, că între interpreţii de folclor nu se face întotdeauna o selecţie calitativă la câteva televiziuni şi că unele evenimente de gen sunt încropite la repezeală, organizatorii bazându-se pe repetiţie şi nu pe diversitate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite