Hunedoara: PORTRET / „Babanu“ un mascat cu viaţă dublă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / „Babanu“ un mascat cu viaţă dublă
Hunedoara: PORTRET / „Babanu“ un mascat cu viaţă dublă

Hunedoreanul este un veteran al serviciilor de intervenţie rapidă a Poliţiei. Pentru propria lui protecţie îl vom numi simplu, folosindu-i  porecla.

Mascaţii! Coşmarul oricărui infractor. Cu pumnul, bastonul sau arma, subordonate inteligenţei şi tacticii, mascaţii sunt interfaţa dură a poliţiei aflată 24 de ore din 24 la consemn pentru a fi trimişi în misiuni cu grad de risc extrem. Pentru că,  „la adresă”, aceşti poliţişti găsesc de regulă îndreptate împotriva lor răngi, săbii Ninja, bâte de baseball, cuţite şi arme de foc mânuite de furia oarbă a unor infractori periculoşi. „Babanu” a trecut prin sute de misiuni în opt ani de „intervenţie rapidă”.
„Am fost nevoit să fac uz de pumn, de bastonul din dotare, să intimidez infractorul cu arma, dar nu am împuşcat niciodată pe nimeni. Dumnezeu m-a ferit până acum”, spune Babanul. În cariera sa de „mascat”, hunedoreanul a avut de înfruntat furia unor foşti  agenţi ai forţelor speciale ruse din Afganistan,  puşi pe scandal la Petroşani, satanişti, dar şi infractori extrem de periculoşi care făcuseră o fixaţie din răzbunarea împotriva poliţiştilor. 

Mai bine curge transpiraţie, decât sânge

Deşi nu mai are 20 de ani, Babanu poate să tragă cu arma de foc din orice poziţie, în mişcare sau de pe loc. Execută 50 de flotări la orice oră şi e capabil să stea opt minute atârnat în mâini. Fost rugbist  de performanţă, a deprins între timp tehnici avansate de atac şi apărare în lupta corp la corp. A absolvit cursuri de perfecţionare cu trupele speciale de intervenţie franceze.  Fidel principiului „mai bine curge transpiraţie la pregătire, decât sânge în misiune”, Babanu se antrenează zilnic două ore şi participă lunar la mai multe şedinţe de tragere cu o gamă largă de arme. Participă întotdeauna mascat în misiuni. „Masca este atât un obiect de protecţie a identităţii noastre, cât şi de intimidare a infractorilor. Suntem poliţiştii care capturează infractorii cei mai periculoşi, avem fiecare o familie şi e normal să acţionăm sub această acoperire a măştii”, spune luptătorul.

Cu mască, fără mască

Fără mască, Babanul îşi pierde instantaneu alura marţială, transformându-se într-o persoană volubilă şi prietenoasă. „Ca mascat, am într-un fel o viaţă dublă. În misiune sunt Babanul, iar acasă sunt tata şi soţul”, spune hunedoreanul. Despre Babanul, vecinii ştiu doar că are un serviciu, undeva,  printr-un birou al poliţiei hunedorene.

„Doar fetiţa şi, bineînţeles, soţia mea, ştiu cu ce mă ocup exact. Copilul este foarte încântat de munca mea şi mă întreabă destul de des atunci când vin acasă ce bandiţi am prins”, se confesează Babanul.

Întrebări şi răspunsuri

Există vreun moment în care nu aveţi nicio grijă privitor la serviciu?

Doar în concediu. În rest, sunt permanent la dispoziţie. E destul de stresant când sună telefonul şi de aceea îmi rog colegii să nu mă sune duminica dacă nu mă cheamă în misiune.

Cât timp veţi mai putea practica această muncă?
Cu antrenament mai merge încă câţiva ani după care pot trece în tabăra instructorilor. 

Aţi fost vreodată pus la pâmânt de infractor?
O singură dată am trecut printr-un moment greu,  la Petroşani, cu agenţii speciali ruşi care erau cu un cap mai mari ca mine. A intervenit însă echipa şi s-a terminat cu bine.

ce-i place
„Sunt, dacă vreţi, un familist şi un om de lume în acelaşi timp. Îmi plac petrecerile, anturajul şi familia pe care o implic de câte ori se poate în fieste”, spune Babanul.
ce nu-i place
Poliţistul nu suportă să fie minţit şi mai ales urăşte „cârtiţele” care pot să deconspire infractorilor detalii ale misiunilor, punând echipa în pericol.

Profil
Născut - 17.02.1960.
Educaţie - Academia de Poliţie.
Experienţă - Peste 20 de ani în munca de poliţist.
Familie - Căsătorit, trei copii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite