Hunedoara: PORTRET / Cosmin Amzuleanu, campion naţional la atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Cosmin Amzuleanu, campion naţional  la atletism
Hunedoara: PORTRET / Cosmin Amzuleanu, campion naţional la atletism

Face atletism de şapte ani şi are deja o colecţie de medalii valoroase: cea care l-a transformat în campion naţional şi cea de bronz, de la Balcaniadă.

Profil:

Născut. 12.07.1990, Hunedoara
Educaţie. Colegiul Economic „Emanuil Gojdu”, Hunedoara
Performanţă. Campion naţional la atletism

Ar fi putut să înceapă alergările pe pista stadionului „Michael Klein” încă din clasa a patra, când atât el cât şi fratele său, ambii elevi la Şcoala Generală Nr. 8, au fost selectaţi pentru a face atletism în urma unui concurs, dar s-a gândit că ar vrea, totuşi, să se mai joace puţin. „Fratele meu, care era pe clasa a şasea, a început să meargă la antrenamente, iar eu îl vedeam cum pleacă în cantonamente, cum vine acasă cu medalii, aşa că mi-a părut rău pentru că refuzasem. În anul următor am decis să vin şi eu pe stadion. Îmi amintesc că eram foarte mic de înălţime... uite aşa cât masa, iar în primii ani soseam pe locurile 20-25. După aceea m-am ambiţionat, am început să ajung în finale şi să câştig”, a povestit Cosmin.

Un şir de medalii

Are o colecţie întreagă de medalii de la zecile de concursuri la care a participat, dar prima medalie la o competiţie cu adevărat importantă a obţinut-o în 2007: argint, la Campionatul Naţional pentru Juniori. În anul următor a concurat cu sportivi chiar şi cu doi ani mai mari decât el, tot la campionatul naţional şi a venit acasă cu o medalie de bronz. A participat la Jocurile Mării Negre, dar şi la Balcaniadă, unde a ieşit pe locul trei şi a mai adăugat o medalie de bronz panopliei pe care o are acasă. Anul trecut a devenit campion naţional la 100 de metri şi spune că nu are de gând să se oprească aici.

Efort şi perseverenţă

Adaugă că efortul este considerabil şi recunoaşte că a avut şi momente când a vrut să renunţe. „După patru-cinci ani de antrenamente zilnice, mai puţin duminica, îmi venea să mă las. Era greu, pentru că aveam şi programul de la şcoală şi teme, iar faptul că făceam sport nu era o scuză. Profesorii mă apreciau, dar când venea vorba de note, primeam exact cât meritam. Eram foarte obosit, dar în momentele dificile mă gândeam mai bine şi îmi spuneam că, totuşi, nu pot să las baltă munca de atâţia ani”, a mărturisit tânărul.

Pleacă la Constanţa

Cosmin Amzuleanu adaugă că mai are doar câteva zile până la pleca la Constanţa, fiind preluat de CS Farul, unde, spre deosebire de Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara, va avea condiţii de antrenament excelente: „Am asigurată cazarea, masa primesc o indemnizaţie, iar stadionul a fost renovat şi pista este nouă. Nu se compară cu pista de la Hunedoara, unde te umpli mereu de praf, iar iarna nu putem alerga, pentru că e plin de apă”, a menţionat Cosmin, care îşi va continua studiile tot la Constanţa, la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, în cadrul Universităţii Ovidius.

Întrebări şi răspunsuri

De ce au nevoie sportivii din Hunedoara?
De condiţii mai bune de antrenament, de recunoaştere, de aprecieri, de premieri. Sportivii trebuie să simtă că sunt cu adevărat importanţi în comunitate.

Care e cea mai importantă realizare a ta?

Sunt două: faptul că am ajuns campion naţional, dar şi medalia de bronz pe care am câştigat-o în Grecia, la Balcaniadă. Întotdeauna o medalie la o competiţie internaţională, fie ea şi de bronz, este mai importantă, datorită calibrului sportivilor care participă la astfel de competiţii.

Ce-i place

„Muzica, fetele frumoase şi să conduc maşina. De asemenea, mă bucur de admiraţia celorlalţi sportivi când merg la concursuri. Se creează aşa, o atitudine, când lumea ştie care îţi e valoarea”, a spus Cosmin.

Ce nu-i place
„Hunedoara, pentru că este un oraş în care nu poţi să faci nimic. Ştiu ce spun, pentru că eu am umblat foarte mult prin ţară. Am fost aproape peste tot, dar la noi nu te poţi realiza deloc, e un oraş mort şi lumea e rea.”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite