Hunedoara: Ortacii din Valea Jiului protestează sub pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Ortacii din Valea Jiului protestează sub pământ
Hunedoara: Ortacii din Valea Jiului protestează sub pământ

Minerii din Lupeni şi Uricani au refuzat să muncească, din cauză că salariile li s-au diminuat cu 40 la sută. Protestul minerilor din Valea Jiului a durat doar 24 de ore, pentru că şefii de la Petroşani s-au speriat şi şi-au schimbat planul managerial.

Speriaţi de amploarea protestelor, şefii Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, împreună cu liderii sindicali din Valea Jiului au ajuns, aseară, la Ministerul Economiei, unde au reuşit să găsească o soluţie ca să oprească greva spontană a minerilor de la EM Lupeni şi EM Uricani.

Banii au apărut peste noapte
Astăzi, minerilor li s-a transmis că îşi vor primi salariile integral după ce ieri, fuseseră înştiinţaţi că îşi vor primi leafa diminuată cu 40 %, din cauza neîndeplinirii planului de lucru. Vestea a generat o grevă spontană, astfel că 40 de mineri care se aflau în subteran în mina Lupeni şi 90 dintre cei aflaţi în mina Uricani s-au blocat în abataje. De asemenea, schimburile care urmau să intre în tură au oprit lucrul.
Deşi aseară directorul CNH Petroşani, Constantin Jujan nu vedea soluţii pentru salariile minerilor, după discuţia cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, minerii au fost anunţaţi că există bani pentru salarii. „Ne-au promis că vom primi salariile integral, dacă încetăm greva. Aşa că, astăzi, am intrat în abataje, ca să muncim. Dacă nu se ţin de cuvânt, ne vom bloca cu toţii în subteran” a declarat unul dintre ortaci.

Condiţii mizere de lucru
Minerii din Valea Jiului continuă să se plângă de condiţiile grele de muncă şi de salariile mici, pentru care sunt obligaţi să muncească în adâncurile pământului.
„Atunci când vin cei de la Bucureşti, se ştie cu mult timp înainte, se trage apa în galerii frumos amenajate, se fac podeţe noi şi se dau cu praf inert, că aşa spune protecţia muncii. Ei nu sunt băgaţi în adevărata mină, unde eşti nevoit să lucrezi în patru labe sau pe burtă” spune Marcel B., un miner de la Lupeni. Acesta mai spune că ortacilor le este frică să vorbească, pentru că nu are cine să-i apere de furia şefilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite