Hunedoara: Cosmin Oprescu, campion mondial la taekwon-do

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum un an, tânărul sportiv a reuşit să aducă oraşului Călan un titlu pe care niciun sportiv al acestui oraş nu a reuşit să-l obţină vreodată. Acela de campion mondial.

Profil

Născut - 12.05.1985
Educaţie - Facultatea de Sport
Experienţă - Sportiv de performanţă
Familie - Necăsătorit

Hunedoreanul are 24 de ani, este profesor de sport la un liceu din Călan şi practică taekwon-do de la vârsta de 11 ani. A fost pasionat dintotdeauna de acest sport spectaculos şi a muncit intens pentru a ajunge la performanţe notabile. Astfel, în 2008, Cosmin a obţinut titlul de campion mondial la categoria 71 de kilograme, seniori, în cadrul Cupei mondiale de taekwon-do, care s-a desfăşurat la Riva del Garda, în Italia. Pentru a ajunge la această performanţă participă la patru antrenamente pe săptămână, fiecare a câte o oră şi jumătate. 

Titlurile s-au ţinut lanţ

Până la obţinerea titlului de campion mondial, sportivul a câştigat o serie de competiţii naţionale şi internaţionale. În urmă cu doi ani a devenit campion european la taekwon-do, cu ocazia Campionatului European de Lupte de la Poprad, Slovacia, iar două luni mai târziu, în iunie 2007, se întoarce din Quebec, Canada, cu titlul de vicecampion mondial. Anul 2008 a fost pentru campionul Cosmin Oprescu unul cu grele încercări.

Cu câteva luni înainte de începerea Cupei mondiale de taekwon-do, tatăl sportivului s-a stins din viaţă. „Am suferit foarte mult, am pierdut câteva kilograme, iar organismul meu era foarte slăbit. Cu toate astea, am tras cu dinţii să ajung la această competiţie, pe care nu speram să o câştig. Cred că, de acolo de sus, tatăl meu m-a ajutat şi mi-a dat forţă să câştig acest titlu. Sunt un tip ambiţios şi nu mă las până nu voi câştiga titlul de campion mondial la campionatul din noiembrie, care se va desfăşura în Argentina”, susţine Cosmin Oprescu.

Nemulţumiri de sportiv

Singura sa nemulţumire este faptul că taekwon-do este un sport neolimpic. Din acest motiv, performanţele sale nu pot fi apreciate şi financiar, prin acordarea unei rente viagere, la fel ca în cazul sporturilor olimpice.

„Nu înţeleg de ce noi, cei care practicăm acest sport, suntem trataţi altfel decât cei care practică un sport olimpic. Tot pentru România lupt şi eu şi tot imnul acestei ţării este intonat. Am renunţat la copilărie pentru acest sport. Am avut şansa să termin o facultate de sport. Alţii însă sunt nevoiţi să se angajeze ca muncitori necalificaţi în construcţii pentru a câştiga o pâine. Şi sunt sportivi de performanţă”, a spus Cosmin Oprescu.

Întrebări şi răspunsuri

Există atâtea stiluri de karate. De ce ai ales taekwon-do?
De mic copil m-a impresionat mobilitatea şi spectaculozitatea acestui stil. Taekwon-do presupune o mobilitate deosebită şi are foarte multe lovituri deosebite de picior. Sigur asta nu înseamnă că nu apreciez şi celelalte stiluri. Atâta doar că, practicând acest stil, m-am simţit împlinit.

Cum ai fost recompensat pentru performanţele tale?
Sigur, dincolo de fericirea de a fi cel mai bun din lume şi de medaliile obţinute, am avut bucuria să fiu numit Cetăţean de Onoare a Oraşului Călan. Iar asta la numai 21 de ani. O consider o mare realizare şi, la vremea respectivă, aşteptam acest moment. Iar bucuria a fost întregită de faptul că odată cu mine a primit aceeaşi distincţie şi antrenorul meu, Cristinel Popa.

Ce-i place

În afară de karate, lui Cosmin îi place munca sa de profesor de sport. „Copiii au nevoie de multă atenţie. Pentru mulţi dintre elevii pe care îi am sportul poate fi singura portiţă de a ieşi în lume. Mai ales că în oraşul Călan sărăcia este la ea acasă”, a spus Oprescu.

Ce nu-i place

Oamenii care nu luptă pentru a obţine ce doresc. „Este foarte uşor să spui «nu pot». Şi să aştepţi ca alţii să-ţi rezolve problemele. Taekwon-do te educă fizic şi psihic. Un luptător adevărat trece peste problemele din ring şi peste cele din viaţa de zi cu zi”, crede Cosmin.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite